• BIST 9079.97
  • Altın 2324.085
  • Dolar 32.3613
  • Euro 34.9442
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 14 °C

Elvan: Konya, raylarla denize bağlanacak

Elvan: Konya, raylarla denize bağlanacak
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, sadece Konya'da demiryolu ve havayoluyla yılda 2 milyon 800 bin kişinin taşındığını belirterek, raylarla Konya'nın denize bağlanacağını açıkladı.

Konya'ya gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Konya Valisi Muammer Erol'u makamında ziyaret etti.

Daha sonra iki bakan, basın mensuplarına Konya ve çevre illerle ilgili ulaştırma projeleri hakkında bilgiler verdi. Bakan Elvan, "Demiryolu hattıyla Konya'yı denize bağlayabilme amacı doğrultusunda Konya ile Karaman arasındaki hızlı tren projesinin çalışmalarına başlandı. Sözleşme imzalandı. Bundan sonra Karaman'ı Mersin ve Adana'ya bağlayan hat var. Bunun da birkaç ay içerisinde yapım ihalesine çıkacağız. Karaman-Mersin hızlı demiryolu projesinin ihalesiyle birlikte Konya-Karaman demiryolu projemizin sinyalizasyon ihalesine çıkacağız. Dolayısıyla zamandan kazanmak istiyoruz. Daha kısa bir sürede Konya'daki sanayicilerimizi limanla buluşturmak istiyoruz. Özellikle taşımacılık giderleri önemli ölçüde düşecek ve Konya sanayisi ile Konya'nın hinterlandındaki illerimizin sanayisinin daha hızlı gelişmesine katlı sağlayacağız. Sadece sanayicilerimize yönelik bir çalışma değil bu, demir yolu projesi aynı zamanda yolcu taşımacılığı yapacak olan bir çalışma. Yaklaşık 200 kilometre hızlı yolcu taşımacılığı yapabilecek olan demiryolu projesi, dolayısıyla sadece yük değil aynı zamanda Mersin ve Adana'ya da Konyalı hemşehrilerimiz rahat ve hızlı şekilde 2,5 saat gibi bir süre içerisinde ulaşabilme imkanına kavuşacaklar" dedi.

KONYA'YA LOJİSTİK MERKEZ

Konya için önem arz eden başka bir projeden bahseden Bakan Elvan, "Demir yolu projesinin bir parçası olarak da düşünülebilir. Kayacık mevkisine yapılacak olan lojistik merkez son derece önemli bir merkez. Çünkü organize sanayi bölgemizin hemen yanına yapacağız. Orada üretilen mallar bu lojistik merkez vasıtasıyla doğrudan trenlerimize yüklenip limana ulaşabilecekler. Lojistik merkezle ilgili kamulaştırma çalışmalarımız devam ediyordu. Bu çalışmalarda bir sıkıntı yok, tamamlanmak üzeredir. Dolayısıyla birkaç ay içerisinde lojistik merkezin yapımı ile ilgili ihaleye çıkacağız" şeklinde konuştu.

Konya'ya yapılması düşünülen çevre yoluyla ilgili de açıklama yapan Bakan Elvan, "Başbakanımız çevre yolu ile ilgili son ziyaretinde söz vermişti. Dışişleri Bakanımızla birkaç kez görüştük. En hızlı şekilde nasıl başlarız diye düşündük ve çalışmalarımızı tamamladık. 18 kilometrelik kesimlik ihalesine çıkacağız. Projesi hazır. Konya'da çevre yolu projesi kapsamında somut bir adım atmış olacağız" diyerek yol yapımıyla ilgili bilgi verdi.

"DEMİR VE HAVAYOLUYLA 2 MİLYON 800 BİN KİŞİ TAŞINDI"

Hızlı tren ve havayolu taşımacılığında Konya'nın durumunu anlatan Bakan Elvan, "Konya'nın 2 milyon nüfusu var. 1 yıl içerisinde Konya-Ankara hızlı tren hattında 2 milyon 750 bin yolcu taşındı. 200 bin kişi Konya-Eskişehir güzergahını kullanmış. 840 bin kişi de havayolunu kullanmış. Bu rakamı topladığımızda 2 milyon 800 bin civarında kişi karayolu dışında demiryolu ve havayolunu kullanmış. 2003 yılında bu rakam toplam 100 bin civarındaymış, şimdi ise 2 milyon 800 bin" dedi.

Bakan Elvan, Beyşehir Gölü ile ilgili de yüzer iskele türü bir takım donanımların yerleştirilmesi hususunda çalışma yaptıklarını ve ihalesine çıkacaklarını açıkladı.

Dışişleri Bakan Ahmet Bakan Davutoğlu ise, "Konya ve Karaman halkları adına teşekkürü borç biliyorum. Çok bereketli ve yağmurlu bir havada Sayın Bakanımız bereketli haberlerle geldi. İnşallah hep beraber bu projelerin bitişini de görebiliriz" dedi.

www.ulasimonline.com

Bu haber toplam 5904 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim