• BIST 9079.97
  • Altın 2312.596
  • Dolar 32.3422
  • Euro 35.1028
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Elvan: YHT'de Pendik'e kadar ulaşılabiliyor

Elvan: YHT'de Pendik'e kadar ulaşılabiliyor
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Ankara-İstanbul YHT hattında test sürüşlerinin devam ettiğini belirterek, "Eskişehir'den Pendik'e kadar ulaşılabiliyor" dedi.

Elvan, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile Eskişehir YHT Demiryolu Geçişinin Yer Altına Alınması Projesine ilişkin yaptığı açıklamada, YHT hattının 2,2 kilometrelik kısmının kent merkezinde yer altından geçişinin sağlandığını söyledi. Elvan, "YHT'lerimiz, aç-kapa yöntemiyle açılan bu tünelden geçiş işlemlerine başladılar. Bunun, Eskişehir'i rahatlattığını düşünüyorum" diye konuştu.

Eskişehir'in demiryolu sektöründe farklı bir önemi olduğunu ifade eden Elvan, kentin yüz yılı aşkın süredir "demiryolu kimliği" taşıdığını, 2009'da yüksek hızlı tren hattının, 2013'te Eskişehir-Konya yüksek hızlı tren hattının açıldığını anımsattı. Eskişehir-İstanbul YHT hattında 180-200 kilometre hızla test sürüş çalışmalarının sürdüğünü bildiren Elvan, "275 kilometreye kadar ulaşmamız gerekiyor" diye konuştu.

Trenin, şehir merkezinde yer altından geçmesinin dünyada az sayıda örneği olduğunu belirten Elvan, bunun bir örneğinin İspanya'nın Cordoba kentinde bulunduğunu kaydetti. Bunun, kent estetiği ve çevresel duyarlılık açısından son derece önemli bir proje olduğunu belirten Elvan, Kent merkezindeki hattın üst kesiminin yeşil alana dönüştürülmesi için çalışmalara başladıklarını ifade etti.

5 bin konuta eşdeğer yatırım

Yer altı geçiş çalışmalarının, su seviyesinin yüksek olması nedeniyle güç olduğuna dikkati çeken Elvan, "2,2 kilometrelik kesimde tam 145 kilometrelik fore kazık uygulaması var. 3,5 kilometre uzunluğunda içme suyu, yağmur suyu ve kanalizasyon gibi alt yapı yatırımlarının deplasesi gerçekleştirildi. 20 bin nüfuslu bir ilçeye yapılacak 5 bin konuta eşdeğer bir yatırım gerçekleştirildi" diye konuştu.

"Test sürüşlerinin ardından açılacak"

Basın mensuplarının Ankara-İstanbul YHT hattının açılış tarihini sorması üzerine Elvan, yüksek hızlı trene binildiğinde Eskişehir'den Pendik'e kadar ulaşılabildiğini söyledi. Elvan, "Burada herhangi bir sıkıntı söz konusu değil. Ama güvenlik bizim açımızdan son derece önemli. Yolcularımızın güvenliği önemli. O nedenle uluslararası standartlar ne ise o standartlara uygun bir şekilde test sürüşlerine devam ediyoruz" dedi.

Risk almak istemediklerini ifade eden Elvan, "Bugün de belki açılışını yapabiliriz ama bu riski almak istemiyoruz. Biz eğer bunu, seçim yatırımı olarak düşünseydik, açılışı gerçekleştirirdik. Test sürüşleri YHT'de son derece önemli. Emniyeti elden bırakmak istemiyoruz" diye konuştu.

Test sürüşlerinin tamamlanmasının ardından açılışın gerçekleştirileceğini bildiren Elvan, açılış tarihiyle ilgili bir şey söyleyemeyeceğini ifade etti.

"Dün bile kablolarımızı kesip kaçtılar"

Söz konusu hatta son bir ayda 25 kez kablo kesildiğini, buna rağmen çalışmaların tamamlandığını anlatan Elvan, şunları kaydetti:

"Kimler, niye yapıyor, bilemiyorum. Dün bile kablolarımızı kesip kaçtılar. Hatta her bir kilometrede bir güvenlik görevlisi koymamıza rağmen kesip kaçıyorlar. Bir kısmı yakalandı bu insanların. Şahıslardan bir tanesi o gün elektrik verilmişti, vefat etti. Bizim açımızdan üzücü ama çalışmalarımızı tamamladık. Test sürüşleri neticesinde Ankara'dan Eskişehir'e, Eskişehir'den İstanbul'a vatandaşlarımız rahat ve konforlu bir şekilde seyahat etme imkanına kavuşacak. Arkadaşlarımız çalışıyor, bir sıkıntı yok. Test sürüşleri yaparken sinyal sistemlerinin entegrasyonu son derece önemli. Bizim bunun sertifikasyonunu da sağlamamız gerekiyor. Biz şu anda 180 kilometre hızla bir sertifikasyon istediğimizde bunu sağlıyoruz. Herhangi bir problem söz konusu değil. Eğer biz 200 kilometre hızla gitmek istesek şu an sertifikasyonu alıyoruz. Trenlerimizi çalışmaya başlatabiliriz ama biz nihai hedefe ulaşmak istiyoruz. Bunu siyasi malzeme olarak düşünseydik, seçimden önce açardık."

Eskişehir'e örnek bir gar binası yapacaklarını anlatan Elvan, proje çalışmalarının bitmek üzere olduğunu, ihaleye de bu yıl çıkılacağını söyledi.

Konuşmaların ardından Elvan ve Avcı ile beraberlerindeki heyet, testlerin gerçekleştirildiği Piri Reis treni ile Eskişehir'den Bilecik'in Bozüyük ilçesine gitti.

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, trende yaptığı açıklamada, Piri Reis ile yol, ray, yer, elektrifikasyon, sinyal gibi 247 ayrı ölçümün aynı anda yapıldığını ifade etti. Karaman, "Biz şu anda 180 kilometre hızla giderken her şey ölçümün içinde. Ama bundan sonra daha da hızlanacağız. Biraz daha hızlandıkça ölçümleri yapacağız. Bu tren sürekli İstanbul ile Eskişehir arasında çalışıyor. Bu testler bittiğinde Ankara-İstanbul YHT hattı açılacak" diye konuştu.

www.ulasimonline.com

Bu haber toplam 1058 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim