• BIST 9548.09
  • Altın 2489.856
  • Dolar 32.4963
  • Euro 34.5447
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 17 °C

Metro sürücülerine yeni meslek standardı

Metro sürücülerine yeni meslek standardı
Tüm Raylı Sistem İşletmecileri Derneği'nce (TÜRSİD) hazırlanan meslek standardına göre, kent içi raylı sistemler tren sürücülerinin, trafik ve güvenlik kurallarının yanı sıra pek çok şeye dikkat etmeleri gerekecek.

Tren sürücüsü, tehlike durumlarını saptayarak hızlı bir şekilde yok edecek önlemleri alarak çalışmalara katkıda bulunacak, anında giderilemeyecek türden tehlike durumlarını ise yetkililere bildirecek. Talep edilmesi halinde kaza ve olay sonrası yapılacak komisyon çalışmalarının içerisinde yer alacak. İlgili birimlere yazılı ve sözlü olarak kaza ve olay hakkındaki bilgileri raporlayacak, yine talep halinde kaza ve olay önleme faaliyetlerine katılacak.

Yolcuların trene iniş ve binişlerini kontrol edecek

Platformda yolcuların trene iniş ve binişlerini kontrol edecek. Tren kapılarının kapandığını ve sinyalizasyonu kontrol ederek, treni hareket ettirecek. Hat üzerindeki ray kırığı, yabancı madde gibi olumsuzluklar, enerji besleme hatlarındaki kopukluk ve sinyalizasyon ekipmanlarındaki arızaları trafik kontrolörüne bildirecek. Kavşaklardaki görevli trafik polisinin verdiği işaretlere uyacak.
Çalışma bölgesinde hız limitleri ile işaret ve işaretçilere uyarak gerekli kontrolleri yapacak.

Yangın durumunda yolcu tahliyesi

Tren sürücüsü, yangın durumunda alarmdan veya diğer ihbar kanallarından yangın bölgesini tespit edecek. İmkan dahilinde ilk istasyona kadar sürerek, yolcu tahliye prosedürünü uygulayacak. Tren tünelde ve hareket edemiyorsa, hattın enerjisini kesilmesini sağlayarak duman yönüne ters şekilde yolcu tahliyesi prosedürlerini uygulayacak.

Şüpheli paket için güvenlik çemberi

Şüpheli paket bulunması durumunda, yine prosedüre uygun olarak yolcuların tahliyesini sağlayacak, şüpheli paketin bulunduğu bölgeye güvenlik görevlisi yönlendirilmesini ve alanın güvenlik çemberine alınmasını gerçekleştirecek. Acil durum müdahale birimlerinden şüpheli paket müdahalesi ve tehlike geçti bilgisini alarak treni sürmek için trafik kontrolöründen onay alacak.

İlk yardım müdahalesi yapacak

Ray hattına yolcu/cisim olması durumunda treni acilen durduracak. Tren-taşıt teması durumunda, kaza bölgesi ve tren numarasını bildirerek kaza hakkında bilgi verecek. Gerekli durumlarda hattın enerjisinin kesilmesini sağlayacak.
Hasar fotoğraflarını çekecek
Kaza sonrası trenden inerek yaralı olup olmadığının tespitini yapacak. Yaralı olduğu durumlarda gerekli önlemleri prosedüre uygun olarak alacak.
Trenin ve karayolu taşıtının hasar fotoğraflarını çekecek ya da çekilmesini sağlayacak.
Tren-tren teması durumunda, hattın enerjisinin kesilmesini talep edecek. Tren içine bilgilendirme ve yönlendirme anonslarını yaparak tahliye sürecini başlatacak.
Trende meydana gelen yaralanma, rahatsızlanma, kavga, hırsızlık, görevli personele mukavemet gibi durumlarda acil iletişim prosedürlerini uygulayacak.

Acil durumlarda soğukkanlı olacak

Acil ve stresli durumlarda soğukkanlı ve sakin olacak. Amirlerine ve çalışma arkadaşlarına doğru ve zamanında bilgi aktaracak. Çalışma arkadaşlarına karşı sabırlı ve hoşgörülü olacak. Tren sürücüsü, değişime ve yeniliklere açık olacak ve değişen koşullara uyum sağlayacak. Doğal kaynakların tüketiminde tasarruflu hareket edecek. İnsan ilişkilerine özen gösterecek olan tren sürücüsü, iş sağlığı ve güvenliği kural ve talimatlarına uygun çalışacak. Karşılaşılan sorunlara çözüm odaklı yaklaşacak.

www.ulasimonline.com

Bu haber toplam 1090 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim