• BIST 9693.46
  • Altın 2501.23
  • Dolar 32.5679
  • Euro 34.7715
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

3500 km yüksek hızlı demiryolu yapılacak

3500 km yüksek hızlı demiryolu yapılacak
TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, 2023 yılına kadar 9 yıl içerisinde 3 bin 500 kilometre yüksek hızlı, 8 bin 500 kilometre hızlı ve bin kilometre konvansiyonel yeni demiryolunun yapılarak işletmeye açılmasını hedeflediklerini söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürü Süleyman Karaman, 2023 yılına kadar 9 yıl içerisinde 3 bin 500 kilometre yüksek hızlı, 8 bin 500 kilometre hızlı ve 1.000 kilometre konvansiyonel yeni demiryolunun yapılarak işletmeye açılmasını hedeflediklerini söyledi.

Uluslararası Demiryolları Birliği'nin (UIC) "11. Avrupa Demiryolu Trafik Yönetim Sistemi (ERTMS) Dünya Konferansı", Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın himayesinde ve TCDD işbirliğinde, Haliç Kongre Merkezi'nde başladı.

Aynı zamanda UIC Orta Doğu Bölgesel Kurul Başkanı da olan TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, konferansın açılışında yaptığı konuşmada, Türk demiryollarının UIC yönetiminde 10 yıldır bulunduğunu ve etkin rol aldığını belirtti.

UIC'in Türk demiryollarındaki her gelişmeyi yakından takip ettiğini, desteklediğini ve uluslararası organizasyonlar ve alınan kararlarla Türkiye ile etkin işbirliği yoluna gittiğini aktaran Karaman, bu konferansın Türkiye'de yapılmasının da bu anlamlı ve uyumlu işbirliğinin bir meyvesi olduğunu dile getirdi.

Türk demiryollarının UIC içerisindeki rolünün yönetimde bulunmakla sınırlı olmadığını belirten Karaman, "Demiryolu idaremiz aynı zamanda son 10 yıldır UIC'in bölge kurul başkanlığını da yapmakta ve bölgesel demiryolu ulaşım politikalarına azami derecede katkı vermektedir" dedi.
Asya ile Avrupa arasındaki yıllık toplam taşımaların navlun bedelinin 75 milyar dolar olduğunun bilgisini veren Karaman, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) ve bölge ülkelerle demiryolu koridoru oluşturmasının, demiryolu ağırlıklı yeni kombine taşımacılık koridorlarının açılmasının ve Orta Doğu bağlantılı yeni koridor bağlantılarının planlanmasının Türkiye ile AB ülkeleri demiryolu idareleri arasında sıcak ve sürdürülebilir bir işbirliğini zorunlu kıldığını söyledi.
Karaman, bu potansiyel ve gelişmelerin hem Türkiye hem de AB ülkeleri için sürdürülebilir demiryolu politikaları açısından önem arz ettiğini vurgulayarak, dünya demiryollarının Türkiye'de sağladığı bu anlamlı buluşmanın hem Türk demiryollarındaki gelişmenin hem de UIC ile kurulan işbirliğinin güzel bir örneği olduğunu ifade etti.

"Demiryolu, öncelikli olarak geliştirilmesi gereken bir sektör olarak ele alındı"

TCDD Genel Müdürü Karaman, Türkiye'de Hükümet'in 2004 yılında hazırladığı Ulaştırma Ana Plan Stratejisi'nde demiryollarını diğer ulaşım modlarıyla entegre bir şekilde öncelikli olarak geliştirilmesi gereken bir sektör olarak ele almasının Türkiye'nin bölgesel ve kıtalar arası konumuyla da yakından ilgili olduğunu ifade etti.

Doğal bir köprü konumunda bulunan Türkiye'nin bu işlevini güçlendirmek, Asya-Avrupa kesintisiz demiryolu koridorunu oluşturmak ve modern İpek demiryolunu hayata geçirmek için hedeflerini belirlediğini aktaran Karaman, şunları kaydetti: "Türkiye, bu hedeflere uygun projelerini hazırlamış ve bu projeleri hayata geçirmeye başlamıştır. Türkiye hayata geçirdiği Marmaray, yapımı devam eden Bakü-Tiflis-Kars ve yine yapımı devam eden 3. köprü demiryolu geçiş projeleriyle makro anlamda kıtalar arası demiryolu entegrasyonunu sağlamaktadır. Bu büyük projeler, oluşturulmakta olan batı-doğu yüksek hızlı tren, batı-güney hızlı ve yüksek hızlı tren koridorlarıyla Orta Doğu'yu da Avrupa'ya bağlamaktadır. Ankara-Eskişehir, Ankara-Konya, Konya-Eskişehir hatlarının işletmeye açılmasından sonra, İstanbul-Eskişehir yüksek hızlı tren hattının da yapımı tamamlanmış, test ve sertifikasyon çalışmaları tamamlandıktan sonra yıl içerisinde işletmeye açılacaktır.

Diğer taraftan Bursa-Ankara, İzmir-Ankara ve Ankara-Sivas yüksek hızlı tren hatları ile Konya-Karaman hızlı tren hattının yapımı devam etmektedir. Bu hatların uzunluğu 2 bin 160 kilometredir. Sivas-Erzincan hattının yapım ihalesi yapılmış, Karaman-Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep-Şanlıurfa-Mardin sınır güney hızlı tren hatlarının proje süreçleri ise devam etmektedir. 2023 yılına kadar önümüzdeki 9 yıl içerisinde 3 bin 500 kilometre yüksek hızlı, 8 bin 500 kilometre hızlı ve 1.000 kilometre konvansiyonel yeni demiryolu yapılarak işletmeye açılması hedeflerimiz arasındadır."

"Yerli demiryolu endüstrisi oluşturuldu"

Bu projelerle eş zamanlı şekilde ağırlıklı olarak kamu, özel sektör ve yabancı yatırımcı ortaklıklarla yerli demiryolu endüstrisi oluşturulduğunu belirten Karaman, bu bağlamda Türkiye'nin İstanbul Teknik Üniversitesi, TÜBİTAK ve TCDD işbirliğiyle kendi ulusal sinyal projesini gerçekleştirdiğini ve uygulamaya aldığını söyledi.

Ulusal sinyal sisteminin Avrupa sinyal ağı ile entegre olacak şekilde yaygınlaştıracağını vurgulayan Karaman, "Diğer taraftan yaklaşık 8 bin kilometre sinyalsiz konvansiyonel demiryolunun önümüzdeki 9 yıl içinde sinyalli hale getirilmesi kararı alınmıştır. Aynı şekilde 2 bin 627 kilometrelik konvansiyonel demiryolunun sinyal inşası, 2 bin 400 kilometrelik demiryolunda ise elektrifikasyon çalışması sürmektedir. Yeni yapılan hatlar ile sinyalli ve elektrikli hale getirilen hatlar ve ayrıca burada işletilen araçlar, AB standartlarındadır" diye konuştu.

Karaman, tüm bunlar dikkate alındığında ERTMS Dünya Konferansı'nın Türkiye'de yapılmasının hem Türkiye hem de Avrupa ve bölge ülkeleri açısından büyük önem arzettiğini de sözlerine ekledi.

"Türkiye demiryolu alanında etkin rol oynayan büyük bir oyuncu"

UIC Genel Müdürü Jean-Pierre Loubinoux ise etkinliği Türkiye'de ilk kez gerçekleştirdiklerini belirterek, Türkiye'nin demiryolları konusunda ekonomik ve sosyal gelişmelerin mevcut bulunduğu ve geleceğe yönelik vizyonla bu alanda etkin rol oynayan büyük bir oyuncu olduğunu söyledi.
Türkiye Hükümeti ve TCDD'nin demiryoluna önemli bir öncelik vererek ülkenin coğrafyasından faydalandığını ve Avrupa, Asya, Orta Doğu'yu birleştirmeye yönelik adımlar attığını anlatan Loubinoux, tüm bunların 21. yüzyılın yeni İpek demiryolunu oluşturduğunu ifade etti.
Açılışta ayrıca Avrupa Demiryolu Ajansı (ERA) Genel Müdürü Marcel Verslype, Avrupa Demiryolu Endüstricileri Birliği (UNIFE) Genel Müdürü Philippe Citroen, Avrupa Demiryolu ve Altyapı Şirketleri Topluluğu (CER) Genel Müdürü Libor Lochman, Belçika Altyapı Genel Müdürü ve Avrupa Altyapı Yöneticileri Birliği (EIM) Başkan Yardımcısı Luc Lallemand ve GSMR Endüstri Grubu Genel Başkanı Kari Kapsch de bir konuşma yaptı.

www.ulasimonline.com

Bu haber toplam 1692 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim