• BIST 9079.97
  • Altın 2325.218
  • Dolar 32.3458
  • Euro 34.9467
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Yüksek Hızlı Tren'de 'Piri Reis' tartışması

Yüksek Hızlı Tren'de 'Piri Reis' tartışması
Ankara ile İstanbul arasını 3,5 saate indirecek olan yüksek hızlı trene, büyük denizci Piri Reis'in adının verilmesi tartışmaya yol açtı.

Halen deneme sürüşleri yapılan ve Ankara ile İstanbul arasını 3,5 saate indirecek olan yüksek hızlı trene, büyük denizci Piri Reis'in adının verilmesi tartışmaya yol açtı. Osmanlı donanmasının savaş kaptanı olan ve dünyanın ilk denizcilik kılavuz kitabını yazan Piri Reis'in adının bir kara aracına verilmesi, özellikle sosyal medyada yoğun eleştiri alıyor.

Gazeteport'un haberine göre, TCDD bu eleştirileri değerlendirirken, Yüksek Hızlı trenin adının değiştirilmesi ise düşünülmüyor. TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, "Ankara-İstanbul YHT hattının yapımı tamamlandı. Şimdi testlerini gerçekleştiriyoruz. Testler bittikten sonra yolcu taşımaya başlayacağız, açılış 29 Mayıs olabilir. Önemli olan tam anlamıyla güvenli bir şekilde hizmete girmesi" dedi.

BİLET FİYATI 50 LİRA

Ankara-İstanbul arası seyahat süresinin 3,5 saat olacağı ve günde 16 sefer düzenleneceği de belirtildi. TCDD bilet ücretleriyle ilgili anket de yaptı ve anketten çıkan sonuca göre vatandaşlar fiyatın 50 lirayı geçmemesini istedi. Ancak yapılan maliyet hesaplarına göre fiyatın 50-80 lira arasında olması düşünülüyor.

PİRİ REİS KİMDİR?

Karamanlı olan ve 1487-1493 yılları arasında Akdeniz'de korsanlık yapan Piri Reis, o yıllarda deniz aşırı sefere çıkacak donanması olmayan Osmanlı Devleti adına müslümanları İspanya'dan Kuzey Afrika'ya taşıdı. Daha sonra da Osmanlı donanmasına katıldı.

İnebahtı, Midilli, Rodos gibi deniz seferlerine katıldı. Derya Beyi (Deniz Albayı) ve Derya Sancak Beyi (Tümamiral) unvanını aldı. 1552'de çıktığı Umman ve Basra seferinden ganimet yüklü üç gemiyle Mısır'a döndü ancak bir gemisinin batması ve donanmayı

Basra'da bırakması suç sayılarak, Kanuni Sultan Süleyman'ın emriyle 1554'te idam edildi.

www.ulasimonline.com

Bu haber toplam 1237 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim