• BIST 9079.97
  • Altın 2324.068
  • Dolar 32.3626
  • Euro 34.9362
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C

Kayseri 30 yeni raylı sistem aracı alıyor

Kayseri 30 yeni raylı sistem aracı alıyor
Kayseri Raylı Sistemi'nde kullanılmak üzere 30 yeni araç alımını içeren sözleşme düzenlenen törenle imzalandı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ile Bozankaya Otomotiv Makina İmalat AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Murat Bozankaya tarafından imzalanan sözleşmeyle Kayseri'deki şehir içi ulaşıma yaklaşık 125 milyon TL'lik bir yatırım yapılmış olacak.

30 raylı sistem aracı alınması için düzenlenen imza töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, 30 aracın yaklaşık bedelinin 42 milyon Euro civarında olduğunu, bunun da yaklaşık 125 milyon lirayı bulduğunu söyledi. Raylı sistemin Kayseri'de nerdeyse 30 yıldır konuşulduğunu dile getiren Başkan Özhaseki, "Benden önce birçok belediye başkanı arkadaşımız Kayseri'ye raylı sistemi getirebilmek amacıyla uğraşmışlar. Doğru bir uğraş, çünkü büyüyen şehirlerde insanların taşınması işini özel araçlarla sağlayamazsınız. Tüm dünya bunu erkenden görmüş ve onun için de raylı sisteme geçmiş. Bizim gibi nüfusu 1 milyon civarında olan şehirlerde, hatta bizden daha büyük 2-3 milyon olan şehirlerde ulaşımda tramvaylar geçerli. Ne zaman ki bazı hatlarda aşırı yüklenmeler olur, nüfus 5 -10 milyonu bulur ve bir istikamete giden yolcu sayısı birkaç misli artarsa o zaman yerin altına inmek, metro yapmak gerekir. Ancak bizim gibi nüfusa sahip ya da 3 -4 milyon olan şehirlerde bizim yaptığımız sistem geçerli. Şükür gayret ettik, Allah bize başarmayı nasip etti ve raylı sistem Kayseri'ye geldi. İlk etapta 17 kilometrelik bir hatla başladık. Daha sonra 17 kilometrelik iki hattı bitirdik. En son Talas hattı bitmek üzere. Üç aylık bir süre içinde çalıştırmaya başlarız. Araç sayımız ilk etapta 22'ydi. Sonradan 16 araç daha aldık ve 38 oldu. Sonra 30 araçlık daha ihale yaptık. Şimdi de bunun sözleşmesini imzalıyoruz. Çünkü raylı sistem gittikçe genişleyecek ve yeni hatlar açılacak." dedi.

YERLİ YAPIM VE YERLİ MALI

Konuşmasında gurur duyulması gereken iki noktanın altını çizen Başkan Özhaseki sözlerini şöyle sürdürdü: "Eskiden raylı sistem konusunda birçok işi yabancılar yaparken şimdi artık bildiğimiz iş haline geldi. Gururla söylüyorum, şu anda Talas hattındaki raylı sistem güzergahında bizim arkadaşlarımız, bizim mühendislerimiz çalışıyor. Kayserili çocuklar inşa ediyorlar. Hem de çok hızlı yapıyoruz. Yine şükrediyorum, raylı sistem aracı konusunda iddialı Türkler çıktı. Bu arkadaşlarımızdan birisi de Murat Bozankaya. İşyerleri Almanya'da. İhalemizi onlar kazandılar. Anlaşmanın hayırlı olmasını diliyorum."

Konuşmaların ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ile Bozankaya AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Murat Bozankaya 30 aracın alımı için yapılan sözleşmeyi imzaladı. Başkan Mehmet Özhaseki açıklamaları sırasında raylı sistem araçlarının üretiminin Kayseri'de olabileceğini dile getirdi.

ÜRETİM KAYSERİ'DE OLABİLİR

Konuyla ilgili açıklamalar yapan Bozankaya AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Murata Bozankaya, üretim yeri olarak Ankara'yı planladıklarını belirterek, "Sincan Organize Sanayi'de bir planlama içindeyiz. Ancak orada başka bir proje ile ilgilendiğimiz için bu işi Kayseri'ye getirme imkanımız çok yüksek. İlk başta üreteceğimiz bir iki aracı, Almanya'da üretmemiz gerekiyor, çünkü testlerini orada yapacağız. Fakat geri kalanları ya Ankara ya da Kayseri'de üreteceğiz. Bunun cevabını net olarak eylül ayında verebileceğimizi söyleyebilirim." diye konuştu.

BANLİYÖ PROTOKOL AŞAMASINDA

Raylı sistem araçlarının imza töreninde bir soru üzerine banliyö hattı konusunda da açıklamalar yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Devlet Demiryolları ile protokol aşamasına geldiklerini söyledi. Banliyö hattının Yeşilhisar'dan şehir merkezine, merkezden de Sarıoğlan'a ulaşacak bir hat olduğunu ifade eden Özhaseki, "Anlaşmamıza göre hattı Devlet Demiryolları hazırlayacak. Araçları da biz alacağız ve işleteceğiz. Onlar bir sene içinde hattı hazırlarlar. Sonra da biz çalıştıracağımız araçları ayarlarız. DDY'de bazı araçlar var, onları rektefiye ederek çalıştırmayı düşünüyoruz. Banliyö hattı Kayseri için yeni bir açılım olacak. Belki de şehre göçü önleyecek ve o ilçelerimize can verecek." dedi.

www.ulasimonline.com

Bu haber toplam 900 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim