• BIST 9093.58
  • Altın 2324.208
  • Dolar 32.3676
  • Euro 34.9781
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C

Bozankaya'dan Kayseri'ye 30 'tramvay'

Bozankaya'dan Kayseri'ye 30 'tramvay'
Bozankaya AŞ ile Kayseri Büyükşehir Belediyesi arasında 42 milyon Euro değerinde 30 yeni raylı sistem aracı alım sözleşmesi imzalandı.

Türkiye’de toplu taşımacılık alanında raylı sistem toplu taşıma sistemlerine ve araçlarına olan ihtiyaç giderek artıyor. Halen büyük şehirlerin binlerce kilometre raylı ulaşım ağına ve yüzlerce raylı sistem aracına ihtiyacı bulunuyor. Bir saatte tek yönde 15.000-20.000 yolcu kapasitesi olan illerin tercihi ise raylı sistemler oluyor. Bu yönde toplu taşımacılık çözümleri için son teknolojiyle yeni araç projeleri geliştiren Bozankaya A.Ş., Kayseri Büyükşehir Belediyesi ile 30 yeni tramvay için anlaşma yaptı. Kayseri’de raylı sisteminde kullanılmak üzere 30 yeni araç alımını içeren sözleşme, düzenlenen törenle Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhasaki ile Bozankaya A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Murat Bozankaya tarafından imzalandı.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, 2008 yılında İtalya’da üretilen 22 adet ve 2010 yılında üretilen 16 adet raylı sistem araçları ile hizmet sunuyordu. Toplu taşıma hizmetlerinde duyulan ihtiyaç doğrultusunda 17.5 km’lik hattını 35 km olarak geliştiren Kayseri, yeni araç alımı için Bozankaya A.Ş.’nin yerli üretimi olan yüzde yüz alçak tabanlı tramvaylarını tercih etti. Türkiye’deki tramvay segmentinde en yüksek yolcu kapasitesine sahip olan bu araçlar, aynı zamanda Türkiye’de bugüne kadar gerçekleştirilen satın alma maliyeti en uygun tramvay projesi olmasıyla da önem taşıyor.

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhasaki imza töreninde yaptığı açıklamada 30 araç için yaklaşık 42 milyon Euro yatırımlarının söz konusu olduğunu belirterek; “Bizim gibi nüfusu 1 milyon civarında olan şehirlerde, hatta bizden büyük 2-3 milyonluk şehirlerde ulaşımda tramvaylar kullanılıyor. Nüfusun daha yoğun olduğu ve tek yönde giden yolcu sayısının arttığı illerde ise yerin altındaki metro sistemine geçmek gerekiyor. Kayseri’de 30 yıldır raylı sistemler konuşuluyor. Eskiden raylı sistemler için yabancı firmalardan alım yapmak durumundaydık. Şimdi Türk mühendislerle çalışıp, yerli üretim araçlar temin edebiliyoruz. Bozankaya A.Ş. gibi bir Türk firmasının ihaleyi kazanması bizi gururlandırıyor” dedi.

Yolcular için güvenli ve konforlu ulaşımın altını çizen Başkan Mehmet Özhasaki, tramvay ve raylı sistemlerin emniyet katsayısının çok yüksek olduğunu belirtti. Özhasaki; “Bozankaya’dan teslim alacağımız yeni araçlarımız ile günlük tramvay kullanan yolcu sayımızı 105.000’den, 150.000 kişiye çıkartmayı hedefliyoruz” dedi.

Bozankaya Yönetim Kurulu Başkanı Murat Bozankaya imza töreninde raylı sistemlerde son teknolojileri kullanarak dünya kalite standartlarında üretim yaptıklarının altını çizerek; “Türkiye’de raylı sistem üretiminde bu noktaya gelebilmek ve yerli üretim ile yerel yönetimlere hizmet sunabilmek bizim için gurur kaynağı. Yerel yönetimler tarafından raylı sistem araçlarımızın gördüğü ilginin ise yatırımlarımızın ve emeğimizin karşılığı olduğuna inanıyoruz” dedi. Üretimin Ankara’da planlandığını belirten Murat Bozankaya, Kayseri’nin de üretim yeri olabileceğini vurguladı.

Yeni tramvay projeleri hakkında bilgi veren Bozankaya A.Ş. Genel Müdürü Aytunç Günay: “Tamamıyla Türk mühendislerden oluşan bir ekip ile yüzde yüz alçak tabanlı tramvay tasarımı hazırladık. Yürütülen Ar-Ge çalışmaları sayesinde, 33 metre uzunluğunda ve 5 modülden oluşan şehir içi alçak tabanlı tramvay aracını üretime hazır hale getirdik. Uluslararası standartlara uygun bu tramvaylarımız, şehirlerimizin ulaşım problemlerine çözüm oluyor. Avrupa’dan ithal edilen ulaşım araçlarına kıyasla da kalite seviyesi yüksek ve maliyet açısından daha avantajlı bir yerli üretim ulaşım aracı olarak ön plana çıkıyor" dedi.

Bozankaya’nın yerli tramvay projeleri pek çok avantajı bir arada sunuyor

Bozankaya’nın geliştirdiği tramvay, geniş ve ferah iç mekan ile oturan 66 kişi olmak üzere, toplam 392 kişilik yüksek yolcu kapasitesi sunuyor. Her iki tarafta altışar kapı ile toplam 12 kapıya sahip olan araçlarda bu kapılar sayesinde daha hızlı yolcu iniş-biniş sirkülasyonu yapılabiliyor. Bojilerde gerçek aks kullanımı ile düşük bakım maliyetleri ve bakım kolaylığı sağlanıyor. Ayrıca her motor için bir inverter kullanarak yüksek verimlilik ve süreklilik sunuluyor. Satın alma maliyetlerinin uygun olmasının yanı sıra yerli üretim ile daha düşük maliyette ve daha kısa zamanda yedek parça ve servis sunulması gibi avantajları da sağlanıyor.

bozankaya2.20140806103349.jpg

bozankaya3.20140806103419.jpg

www.ulasimonline.com

Bu haber toplam 3005 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim