• BIST 9079.97
  • Altın 2307.771
  • Dolar 32.3049
  • Euro 35.0354
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C

Bozankaya'dan Türkiye'nin ilk trambusü

Bozankaya'dan Türkiye'nin ilk trambusü
1989 yılından bu yana toplu taşımacılık alanındaki çözümleriyle hizmet veren Bozankaya AŞ, Türkiye'nin ilk Trambusü'nü üretiyor.

Bozankaya’nın geliştirdiği modern çağın sistemlerinden Trambus, elektrikle çalışan, taşıma kapasitesi yüksek, enerji tüketiminde ekonomik, yolcuların konforu için tasarlanan, çevre dostu, yüzde 100 düşük tabanlı yeni nesil araçlar olarak toplu taşımacılık alanında birçok avantajı bir arada sunuyor. İlk yatırım maliyetinin düşüklüğü ile öne çıkan Trambus, yolcular için konforlu ve güvenli ulaşım sağlıyor.

Türkiye’nin ilk Trambus’ü

Bozankaya A.Ş., Türkiye'nin ilk Trambus'ünü geliştirdi. Cer enerjisini çift telli katenerden alan Trambus’te lastik tekerlekler kullanılıyor. Böylece aslında şehir trafiği ile entegre ilerleyen Trambus, herhangi bir ray sistemine ihtiyaç duyulmadığı için yatırım maliyetinde de avantaj sağlıyor. Bozankaya’nın ilk olarak Malatya Büyükşehir Belediyesi’ne teslim edeceği Trambus’ler ile ilgili bilgi veren Bozankaya Raylı Sistemler Koordinatörü ve Trambus Proje Müdürü Halil Söyler açıklamasında; “Trambus, hem raylı sistemler olmayan şehirler için iyi bir alternatif olacak, hem de raylı sistemlere entegre çalışabilecek. Trambus sistemleri, bazı özellikleri ile tramvay ve metrobüs sistemleriyle benzerlik göstermektedir. Trambusler, karma trafik ve tahsisli yollarda sinyalizasyon öncelikli olarak çalışabilirler. Tercih edilecek araç niteliklerine göre tramvay sistemlerine yakın bir yolcu kapasitesi sağlamak mümkün” diyor.

Düşük maliyetli ve donanımlı

Projedeki özellikler, sistemler, araç sayısı, tipi ve hat uzunluğu gibi değişkenlere bağlı olarak bütçeler farklılaşabilse de Trambus’te km başına düşen yatırım maliyeti 1,2 ile 1,5 milyon Euro arasında, Tramvay’da km maliyeti 5 ile 7 milyon Euro arasında, metro ve hafif raylı sistemlerde ise inşaatın viyadükte-tünelde bulunmasına göre 30 milyon Euro’dan 70-80 milyon Euro’lara kadar oluyor. Dolayısıyla Trambus sistemlerinde araç fiyatlarının ve alt yapı (ray, makas, sinyalizasyon vb.) gereksinimlerinin daha az olması, ilk kurulum yatırımlarında büyük avantaj sağlıyor. Bu nedenle, nüfusu çok fazla olan büyükşehirlerde ana arterler dışındaki kısımlarda, diğer büyükşehirlerde ise ana ve yan arterlerde elektrikli araç olarak trambus sisteminin kullanılması doğru tercih oluyor.

Ayrıca Trambus, işletme maliyeti olarak da konvansiyonel araçlara göre, daha uzun bakım periyodu olduğu için düşük bakım maliyetli, eğer uzun araçlar kullanılırsa daha az personel maliyeti sağlıyor.

Trambus aracının; çelik, kataforez kaplamalı yüksek dayanıklı şasi özelliği aracın artı özellikler olarak sıralanıyor. Trambus aracında çift tahrikli sürüş sistemi entegre ediliyor.

Enerji tasarrufu

Trambus aracının kullandığı teknoloji olan elektrikli tahrik sistemi, enerji ve çevreci çözüm planı ile farklılık yaratıyor. Toplam ağırlığı 40 tona yaklaşan konvansiyonel araçlara göre enerji tasarrufunda yaklaşık olarak yüzde 75’e avantaj sağlanıyor. Trambus’ün yakıt sarfiyatı ise konvansiyonel dizel araçların yakıt maliyetine göre 4-5’te biri (yüzde 20-25’i kadar) oluyor.

Trambus ile yüksek yolcu kapasitesi

Trambus araçlarında motor ve aktarma organları ek yer kaplamadığı ve araç uzunlukları 25 metreye kadar çıkabildiği için aynı uzunluktaki klasik dizel motorlu araçlardan daha yüksek kapasiteye sahiptirler. Eğer ayakta duran yolcu m2 başına 8 kişi hesaplanırsa 18,75 metrelik araçta 180-190 yolcu (oturan 40-50 kişi), 24,70 metrelik araçlarda ise 260-270 yolcu (oturan 50-60 kişi) olarak değişiyor.

Çevre dostu

Şehirlerdeki nüfus artışı ile beraber ekonomik büyüme ve artan kişi başına düşen milli gelir, otomobil sahipliği ve mobilitenin her geçen gün artmasına yol açıyor. Araç sayısının artması ve çevre kirliliği, büyüyen şehirlerde ancak toplu taşıma seçenekleri artırılarak çözülebiliyor. Çevreci özelliği olan Trambus sistemleri, elektrikli olduğu için sıfır emisyon ilkesiyle çalışarak çevreye duyarlılık gösteriyor.

Belediyelerin tercihi Trambus

Halil Söyler açıklamasında Türkiye’de ilk olarak Malatya Büyükşehir Belediyesi’ne 12 Trambus aracı teslim edeceklerini belirterek; “Trambus'ün yüksek performansı ve verimliliği, hem operatörler, hem sürücüler, hem de yolcular için ideal taşımacılık çözümlerini bir araya getiriyor. Bu nedenle yerel yönetimlerin Trambus araçlarına büyük ilgisi var. Ayrıca yeni yol yapımının zor olduğu ve altyapıda değişiklik gerektiği durumlarda da Trambus hafif raylı sistemlere göre çok ideal bir çözüm oluyor” diyor.

Günümüzde kullanılan diğer toplu taşıma araçlarına ile karşılaştırıldığında Trambus; yolcu kapasitesi, enerji tüketimi, çevreye duyarlılık ve modern yüzü ile bir adım öne çıkıyor.

trambus1.jpg

www.ulasimonline.com

Bu haber toplam 3022 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim