• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C

Kazakistan'da yeni demiryolu hatları açıldı

Kazakistan'da yeni demiryolu hatları açıldı
Dünyanın yüzölçümü olarak dokuzuncu büyük ülkesi Kazakistan'da ülkeyi doğu batı ve kuzey güneyden bağlayan yeni demiryolları hatları hizmete girdi.

Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Orta Kazakistan'daki Karaganda'ya bağlı Jezkazgan ile Batı Kazakistan'da Hazar Denizi kıyısındaki  Mangistav eyaletine bağlı petrol bölgesi Beyneu arasını bağlayacak demiryolları hattına Jezkazgan'da yapılan törenle ilk sinyali verdi.

Törende aynı zamanda Kuzey Kazakistan'daki Kostanay eyaletine bağlı Arkalyk şehri ile Orta Kazakistan'daki Karaganda'ya bağlı Shubarkol arasını bağlayan ve inşası tamamlanan hat için de sinyal verildi.

Hatların yeni bölgesel kalkınma programı açıklanan Orta ve Batı Kazakistan'ın gelişmesine güçlü bir ivme kazandırması beklenirken ve mevcut hatlara eklenen yeni hatlarla doğudan batıya, kuzeyden güneye yük taşınacak.

Kazakistan Demiryolu Milli Şirketi (Kazahstan Temir Jolı - KTJ)  tarafından ihale edilen bin 200 kilometreden fazla uzunluğa sahip hatların yapımına 2012 Haziran ayında başlanmıştı.

KTJ açıklamasına göre, devreye alınan yeni demiryolu hatlarının Rusya ve Avrupa'dan Çin'e uzanan ulaşım koridorlarına geçiş potansiyelini artıracak.

KTJ,  Haziran 2014'de Rusya Federasyonu'nda ve Bağımsız Devletler Topluluğu'nda faaliyet gösteren en büyük banka konumunda olan Sberbank ile uzak mesafe demiryollarının inşası için ticari işlemler ve finansman anlaşması imzalamıştı.

Sberbank tarafından söz konusu projeleri için 3,6 milyar dolar ön bedel tahsis edilen KTJ, son 5 yılda ülke içinde bin 641 kilometre demiryolu hattı inşa etti.

Kazakistan'ın demiryolu ağı

Yüzölçümünün genişliği, ekonomik ve coğrafi özellikleri itibarıyla denizle bağlantısı olmayan Kazakistan, sahip olduğu petrol ve doğalgazın arzında taşımacılık sistemine büyük oranda bağımlı halde. Kazakistan'da iç demiryolları hatlarının toplam uzunluğu 13 bin kilometreyi geçerken, Asya ile Avrupa arasında bulunan ülke demiryollarında transit bir konuma sahip. Kazakistan topraklarında; Trans Asya Demiryolu Kuzey Koridoru, Güney-Doğu Avrupa Güney Koridoru, Avrupa Kafkasya Asya Ulaştırma Koridoru ve Kuzey-Güney Koridoru olmak üzere 4 ayrı uluslararası ulaşım koridoru bulunuyor.

Trans Asya Demiryolu Kuzey Koridoru, Avrupa Birliği ardından dünyada en fazla ihracat yapan ülke olan Çin'i Avrupa kıtasına bağlıyor. İpek Yolu demiryolu olarak da bilinen 11 bin kilometrelik Trans Asya Demiryolu Kuzey Koridoru; Güneybatı Çin'in büyük şehri Chongqing'den başlayarak Almanya'nın kuzeybatısındaki Duisburg'a kadar ulaşıyor. 2011'de devreye giren hat Sincan Uygur Özerk bölgesi içinden geçerek Kazakistan'a ve sırasıyla Rusya ,Belarus, Polonya ve Almanya'ya ulaşıyor. Merkezi ABD Kaliforniya'da bulunan uluslararası bilgi işlem şirketi Hewlett Packard geçen sene yaptığı açıklamada dünya ticaretinde büyük öneme sahip demiryolu hattından 4 milyon notebook taşıdığını açıklamıştı.

KTJ Başkanı Asgar Mamin ise İpek Yolu-demiryolu hattının taşıma kapasitesinin 2013 yılında yüzde 84 arttığını kaydetmişti.

Diğer bir transit hat olan ve bundan kısa bir süre önce resmi açılışı yapılan Kazakistan'ı Türkmenistan'a ve oradan da İran'ın Bender Abbas Limanı'na bağlayan Kuzey-Güney demiryolu hattının ise İran'ın kuzeydoğusunda yer alan Gürgen bölgesine ulaşacak bölümünün inşaatı henüz tamamlanamadı.

Kazakistan'ın, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'den Gürcistan'ın Tiflis ve Ahılkelek şehirlerinden geçerek Kars'a ulaşacak Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattına da yakın ilgisi bulunuyor.

Kazakistan Dışişleri Bakanlığı 2015'in ikinci yarısında tamamlanması beklenen Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattının bölge ticaretine büyük katkı yapacağını açıklamıştı.

Yakın gelecekte bu hatta Kazakistan'ın da bağlanması bekleniyor.

www.ulasimonline.com

Bu haber toplam 1678 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim