• BIST 9079.97
  • Altın 2310.536
  • Dolar 32.3369
  • Euro 35.0909
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C

Işıklar Askeri Lisesi yeniden kanatlanacak

Işıklar Askeri Lisesi yeniden kanatlanacak
Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı Bursa Işıklar Askeri Lisesi, temmuz ayında "kanatlanacak'. Eski Genelkurmay Başkanları emekli Orgeneraller Hilmi Özkök ve Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun mezun olduğu lise olarak da bilinen Işıklar Askeri Lisesi, Hava Kuvvetler

Işıklar Askeri Lisesi, 2008 -2009 Öğretim Yılından İtibaren Işıklar Askeri Hava Lisesi Olacak.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı Bursa Işıklar Askeri Lisesi, temmuz ayında "kanatlanacak'. Eski Genelkurmay Başkanları emekli Orgeneraller Hilmi Özkök ve Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun mezun olduğu lise olarak da bilinen Işıklar Askeri Lisesi, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na devrediliyor.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı Işıklar Askeri Lisesi eğitim-öğretime, 1 Temmuz 2008'de gerçekleşen devir işleminin ardından, 2008-2009 öğretim yılında Işıklar Hava Lisesi olarak devam edecek. Böylece Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın da kara ve deniz kuvvetleri gibi kendisine ait bir lisesi olacak.

14 yaşında hava lisesine girecek olan pilot adaylarına, çocuk yaşlarından itibaren fizyolojik ve psikolojik özellikler kazandırılmaya başlanacak olan okulda artık havacılığa yönelik eğitime ağırlık verilecek. Savaş uçağı pilot adayları, çocuk yaşta planör ve paraşüt gibi havacılık araçlarıyla tanışacak. Bu da onların muhakeme ve karar verme gibi konularda gelişmelerine önemli katkı sağlayacak.

1974'DEN BU YANA LİSESİ YOKTU

Türkiye'nin ilk hava lisesi, 1957'de Manisa'da kurulmuştu. 1958'de İzmir'e taşınan lise, 1974'te kapatıldı. Hava Kuvvetleri Komutanlığı, bu tarihten beri Hava Harp Okulu'na alacağı öğrencileri Kuleli, Işıklar ve Maltepe Askeri liselerinden seçiyordu.

Her kuvvetin, askeri liselerden mezun olan en iyi öğrencileri kendi bünyesine katmak istemesi, kuvvetler arasında rekabete neden oluyordu. Bu yüzden hava kuvvetlerine hem kara hem de deniz liselerinde kontenjan ayrılmıştı. Ancak, son dönemde, Kara ve Deniz Kuvvet Komutanlıklarının havacılara kontenjan ayırmakta güçlüklerle karşılaşmaya başlamasının, hava lisesinin kurulmasında etkili olduğu öğrenildi.

DİĞER LİSELERE NAKİL

Kara Kuvvetleri adına Işıklar Askeri Lisesi'nde eğitim gören mevcut öğrencilerden 2. ve 3. sınıfta okuyanlar, Kuleli ve Maltepe Askeri Liseleri'ne nakledilecek. İki kuvvet arasında yapılacak protokole göre, Kuleli ve Maltepe Askeri Liseleri'nin 2., 3. ve 4. sınıflarında Hava Kuvvetleri Komutanlığı adına eğitim gören öğrenciler de Işıklar Askeri Hava Lisesi'ne nakledilecek.

Işıklar Askeri Lisesi'nde bu yıl dördüncü sınıfa geçen ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı adına eğitim gören öğrenciler ise havacı arkadaşları ile birlikte karma eğitim görerek, 2008-2009 yılında Kara Kuvvetleri Komutanlığı adına buradan diploma alan son öğrenciler olacaklar.

"IŞIKLAR'IN KOMUTANLARI''

Genelkurmay Başkanlığı yapmış Işıklar Askeri Lisesi mezunu komutanlar: Müşir Redif Paşa, Müşir Ahmet Esat Paşa, Müşir Gazi Ahmet Muhtar Paşa, Müşir Ömer Rüştü Paşa, Müşir Mehmet Sadettin Paşa, Müşir Abdullah Paşa (KÖLEMEN), Org. Ali Cemal Tural, Org. Nurettin Ersin, Orgeneral Necdet Üruğ, Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu, Orgeneral Hilmi Özkök.

Kuvvet Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı yapmış Işıklar Askeri Lisesi mezunu komutanlar:

Orgeneral Muzaffer Ergüder (Hv.K.K) , Orgeneral M. Ali Keskiner (K.K.K.), Orgeneral Ahmet Refik Yılmaz (K.K.K.), Orgeneral Haydar Sükan (J.Gn.K.), Orgeneral Eşref Akıncı (K.K.K.), Orgeneral Orhan Yiğit (J.Gn.K.), Orgeneral Namık Kemal Ersun (K.K.K.), Orgeneral Necdet Öztorun (K.K.K.), Orgeneral Sedat Güneral (NATO L.S.E.K.K.K) , Orgeneral Tahsin Şahinkaya (Hv.K.K.), Orgeneral N.Kemal Yamak (K.K.K.), Orgeneral T. Fikret Oktay (J.Gn.K.) , Orgeneral Halil Sözer (Hv.K.K.), Orgeneral Burhanettin Bigalı (J.Gn.K.), Orgeneral Siyami Taştan (Hv.K.K.), Orgeneral Hikmet Köksal (K.K.K.), Orgeneral Ahmet Çörekçi (Hv.K.K.), Orgeneral Atilla Ateş (K.K.K.), Orgeneral Fikret Özden Boztepe (J.Gn.K.), Orgeneral İlhan Kılıç (Hv.K.K)

163 YAŞINDA

Işıklar Askeri Lisesi, Padişah Abdülmecit döneminde Bursa'da "mekteb-i fünun-u idadi" adıyla 15 Şubat 1845 tarihinde açıldı. İlk mezunlarını 1853 yılında veren okul, 31 Temmuz 1961'e kadar birkaç kez kesintiye uğrayan eğitim hizmetini yerine getirdi. 1922 yılından itibaren "Askeri İdadi" olan okul, 1974'ten beri "Işıklar Askeri Lisesi" olarak hizmet veriyor.

www.UlasimOnline.Com

Bu haber toplam 47913 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim