• BIST 9524.59
  • Altın 2497.973
  • Dolar 32.5765
  • Euro 34.7022
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C

Şevli: Denizcilik mesleği altın bileziktir

Şevli: Denizcilik mesleği altın bileziktir
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz ve İçsular Genel Müdürü Cemalettin Şevli, denizciliğin geleceğinin çok parlak ama içinin çok iyi doldurulması gereken bir meslek olduğunu söyledi.

Çalıştaya, Fatsa Kaymakamı Bekir Atmaca, Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı İsmet Balık, Ulaştırma Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığı Deniz ve İç Sular Genel Müdürü Cemalettin Şevli, ODÜ Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

Fatsa Kültür Sarayı'nda düzenlenen çalıştayın açışında konuşan Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Yılmaz Çiftçi, Soma'da meydana gelen faciadan dolayı çok üzgün olduğunu belirttti.
Denizcilik mesleğinin dünyada en hızlı gelişen sektörlerin başında geldiğini ifade eden Çiftçi, "Fakat bu gelişen sektörün en büyük sıkıntısı kalifiye elaman sıkıntısıdır. Ülkemizde denizcilik sektörü dünya standartlarına ulaşmaya çalışırken en büyük sıkıntısı nitelikli gemi adamıdır. Denizde can ve mal güvenliği nedeniyle, liman ve gemi denetimleri sırasında olumsuzlukların gemi adamlarının ve denizcilik işletmecilerinde çalışan personelin gerekli eğitimleri almadığı yönünde olmuştur. Deniz Ticaret Odası yetkilileri sektörde dünya genelinde 100 bin, Türkiye genelindeyse 7 bin kalifiye elaman açığının olduğunu belirtiyorlar" dedi.

Yarılgaç: 3. çalıştayımızı düzenliyoruz

ODÜ Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç ise şunları kaydetti: "Bu yıl üniversitemizin bünyesinde 3. çalıştayımızı düzenliyoruz ve bu çalıştayın öğrencilere başarılar getirmesini diliyorum. Biraz önce müdürümün dediği gibi denizcilik sektöründe elaman açığı var. Siz öğrenciler mezun olduğunu zaman mutlaka bir farklılık oluşturmanız gerekmektedir. Öyle farklı olacaksınız ki sizler işverenler tarafından aranacaksınız. Sizler yetiştiğiniz ortamda, elle tutulan, gözle görülen ve istenen insanlar olacaksınız. Biz bu toplantıları inanın siz öğrencilerimiz için yapıyoruz. Burada 15 üniversitenin desteğiyle güzel platformlar oluşturuluyor. Yeni üniversitelerin mutlaka eksikleri olabilir. Fakat bütün iş, siz öğrencilerimizde. Öğretim görevlileri hocalarınızın çabası ne olursa olsun siz kendinizi yetiştireceksiniz. Yabancı dilin öneminden bahsetmek bizim için de bir handikap. Yabancı dil olmazsa olmazlarımızın arasında. Sizler dünyaya açılan gençler olacağınız için yabancı dilinize daha çok önem verin ve kendinizi bu anlamda geliştirin."

Şevli: Nitelikli personel bulamıyoruz

Her yönüyle katma değeri yüksek olan denizciliği geliştirmek adına daha çok kalifiyeli denizciye ihtiyaçları olduğunu söyleyen Ulaştırma Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığı Deniz ve İç Sular Genel Müdürü Cemalettin Şevli, "Denizde bir toplum ne kadar çok ilerlerse daha çok gelişir. Deniz okullarının sayısı ve verdiği eğitim bu anlamda çok önemlidir. Bizler nitelikli personel bulamadığımız ve yabancı dilimizi fazlasıyla geliştiremediğimiz için bu sektörde büyümede sıkıntı yaşıyoruz" diye konuştu.

Şevli, şöyle devam etti: "Benim 14 sene deniz hayatım var. Bir yerlere gelebilmek için denizde kalmanız gerekiyor. Denizin zor şartlarını öğrenebilmelisiniz. Denizde kalmadan bu mesleği öğrenemezsin. Dolayısıyla şunu anlatmak istiyorum, ilk önce denizin ne olduğunu öğreneceksiniz daha sonra karada çok daha faydalı bir seviyeye geleceksiniz. Okulu bitirir bitirmez yakın yerlerde iş aramayın. Denizcilik gerçekten altın bir bilezik. Bugünün şartlarında karada alacağınız bir mesleğin ücretinin 4 katını denizde yapabilirsiniz. Bizim bakanlık olarak yapmak istediğimiz denizde kaliteyi artırmak."

www.ulasimonline.com

Bu haber toplam 2145 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim