İhracatçılardan Merkez Bankasına çağrı!
Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Koordinatör Başkanı Şenol Şankaya, ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 59,9 olarak, uzun zamandır görmedikleri bir orana eriştiğini belirterek Merkez Bankası'ndan önlem istedi.
Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Koordinatör Başkanı Şenol Şankaya, ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 59,9 olarak, uzun zamandır görmedikleri bir orana eriştiğini belirterek, ''Merkez Bankası'nın yalnızca ihracatçılarımız için değil, ülkemizin geleceği için acilen revizyon paketlerini yürürlüğe koyması ve bizleri, aşırı değerli TL'nin getirdiği yükün altından kurtarması gerekir'' dedi.
Şankaya, Otomotiv Endüstrisi İhracatçılar Birliği (OİB) Başkanı Orhan Sabuncu, Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (USMMİB) Başkanı Orhan Gençoğlu ve Uludağ Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Salih Çalı ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, ağustos ayı ihracat rakamlarını değerlendirdi.
2008'in son çeyreğinde başlayan ve 2009'da yoğun olarak hissedilen, ekonomik açıdan sıkıntılı bir dönemin ardından ihracatın bu yıl itibarıyla toparlanma sürecinde olduğunu belirten Şankaya, toparlanmanın, ihracatçıların özverili ve gayretli çabalarının ürünü olduğunu vurguladı.
Şankaya, yaşanan kriz ortamından sonra dünya ekonomilerinin toparlanma sürecinin istenildiği gibi gitmediğini, özellikle ABD bölgesinden beklenen olumlu haberlerin gelmediğini, bunun dünya ekonomileri üzerinde ciddi tahribat yaptığını, ihraç pazarlarını olumsuz yönde etkilediğini dile getirerek, gelişmelerin dünya ekonomilerinin toparlanmasının biraz daha zaman alacağını gösterdiğine dikkati çekti.
'YARALARI SARMAYA ÇALIŞIYORUZ'
Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) önceki gün açıkladığı veriler itibarıyla son 12 aylık ihracatın 110 milyar 502 milyon dolar seviyesine yükseldiğine de değinen Şankaya, şöyle devam etti:
''Bu yılın ocak-ağustos döneminde ihracatımız geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,95 artış göstermiştir.
Sadece ağustos ayında ülke genelinde gerçekleştirilen ihracat tutarı 8 milyar 561 milyon doları bulmuş olup, bir önceki yılın ağustos ayına göre yüzde 11,44 oranında artış gözlenmektedir.
Ülke geneline baktığımızda, ağustos ayında en fazla ihracat yapan sektör 1 milyar 180 milyon dolarla hazır giyim ve konfeksiyon olurken, bunu 1 milyar 89 milyon dolar ile kimyevi maddeler ve mamulleri, 1 milyar 5 milyon dolar ihracat ile otomotiv endüstrisi sektörleri takip etmiştir.
8 aylık dönemde ise en fazla ihracat yapan sektör, 11 milyar 155 milyon dolar ile otomotiv endüstrisi olurken, bunu 9 milyar 523 milyon dolar ile hazır giyim ve konfeksiyon sektörü takip etmiştir.''
Şankaya, UİB kanalıyla yapılan 8 aylık ihracatın ise yüzde 14 oranında artmasına rağmen, 2008 yılının aynı dönemiyle karşılaştırıldığında, yüzde 36'lık düşüş olduğuna işaret ederek, ''Yani, halen yaraları sarmaya çalışıyor, devletimizden beklentilerimizi sürdürüyoruz'' dedi.
Uluslararası analistlerin, Türkiye ile ilgili değerlendirmelerinde, bu yıl risklerin ılımlı olduğunu, ancak yabancı sermaye bağımlılığı ve çalkantılı siyasetin gelecek yıl yatırımcılar açısından sorun yaratabileceğini ifade ettiklerini anlatan Şankaya, bu nedenle 2011 yılının Türkiye'de mali disipline bağlılığın test edileceği bir yıl olarak değerlendirildiğini belirtti.
'ACİLEN REVİZYON PAKETİ'
Şankaya, ihracatçıların sıkıntılarının devam ettiğine dikkati çekerek, şunları söyledi:
''Biz ihracatçılar düşük kur karşısında mücadelemizi sürdürmekteyiz, ancak bu konuda devletimizden beklentilerimizi her fırsatta dile getirmekteyiz.
Biz kur meselesini hep gündeme getiriyoruz. Çünkü, döviz gelirlerimiz bir yandan düşerken, üretim maliyetlerimiz artmakta, ayrıca rakiplerimiz düşük ürün fiyatları ile yurt içinde rekabet edilebilirliğimizi yok etmektedir.
Oysa biz dünyanın en büyük 10. ekonomisi olmak, ihracatımızı 2023 yılında 500 milyar dolara taşımak için var gücümüzle çalışmaktayız.
Lakin, bu şartlar altında bu hedeflere ulaşmamız zor olacaktır. Ülkemizin cari açığı yılın ilk yarısında tarihi bir artış oranı ile (yüzde 180) 20 milyar doları aşmıştır.
Son derece çarpıcı iki rakamı daha paylaşmak istiyorum. TÜİK verilerine göre, 2010 Temmuz ayında ihracat yüzde 6 oranında artarken, ithalat yüzde 25 oranında artmıştır.
İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 59,9 olarak, uzun zamandır görmediğimiz bir orana erişmiştir.
Merkez Bankası'nın yalnızca ihracatçılarımız için değil, ülkemizin geleceği için acilen revizyon paketlerini yürürlüğe koyması ve bizleri aşırı değerli TL'nin getirdiği yükün altından kurtarması gerekir.
Aksi takdirde, yurtiçi ve yurtdışında rekabet şansını yitirecek olan sanayimiz istihdama ve vergi gelirine katkı sağlayamaz bir hale düşecek, toplumsal refah ve ülkemizin büyüme oranı yıkıma uğrayacaktır.''
İhracatçılara daha fazla yardımcı olabilmek için başlatılan ''Ülke Masası'' uygulamasına da değinen Şankaya, ''UİB'nin, 6 Ülke Masası'nda aktif olarak görev aldığını belirtti.
Şankaya, kendisinin Mısır, Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Başkanı Mehmet Burkay'ın Çin, UYMSİB Başkanı Salih Çalı'nın Asya ve Pasifik masasında yer aldığını, bunun dışında İran, Rusya ve Fransa ülke masaları koordinasyonunda görev alan yönetim kurulu üyelerinin bulunduğunu kaydetti.
Şenol Şankaya, bir soru üzerine, Türkiye'nin ''ithalat cenneti'' haline geldiğini, cari açığın ''sıcak para''yla karşılanmaya çalışıldığını, ancak bunun sürdürülemez olduğunu ifade ederek, reel üretimin desteklenmesi ve rekabet için dolar kurunun 1.70, avro kurunun ise 2.30 seviyesinde olması gerektiğini ifade etti.
Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (USMMİB) Başkanı Başkanı Orhan Gençoğlu, ''Hep istihdam diyoruz, hala yurtdışından Almanya'dan Fransa'dan bezelyeyi veya komşumuz Yunanistan'dan şeftali püresini yüzde 20-25 gümrük vererek Türkiye'ye getirip daha ucuza mal ediyorsam, konuşacak hiçbir şey yok'' dedi.
Gençoğlu, Uludağ İhracatçı Birlikleri'nde (UİB) düzenlenen basın toplantısında, ihracatın 2010'da 2009'a göre artsa bile bunun suni bir artışı ifade ettiğini belirterek, küresel krizin etkili olduğu 2009 yılı rakamının baz alınmaması gerektiğini söyledi.
Diğer sektörlerde olduğu gibi meyve ve sebze mamulleri ihracatının, 2009'a göre artış olsa da 2008'in çok altında bir seviyede bulunduğunu vurgulayan Gençoğlu, şöyle devam etti:
''Herkes ihracattan konuşuyor, 'İhracatımız arttı' deniyor, ama ithalattan bahseden çok az bir kesim var maalesef. Türkiye'nin cari açığını şu an hiç kimse konuşmuyor ve bu Türkiye'yi nereye götürür onu da hiç kimse konuşmuyor.
İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 60'ların altına düştü. Cari açığımız ilk 7 ay 35 milyar dolar civarında. Sıcak para şu an giriyor, herhangi bir şekilde bu, bunu karşılıyor.
Zaten Türkiye yabancıların sıcak para cenneti oldu. TL faizlerinin getirisi şu an dünyanın hiçbir ülkesinde yok. Hala biz bu kur politikasında devam ediyoruz.
Şimdi burada işin artık hem Türkiye'nin toplam borcunu, özel sektör de dahil konuşuyorum, artı cari açığı artık konuşmanın zamanı geldi.
İşte 10 gün sonra sayın Merkez Bankası Başkanıyla yine bizim İhracatçı Birlikleri Başkanlarımızın bir toplantısı olacak, ama sonuçta ben söyleyeyim 'Aynı hamam aynı tas' devam edecek. Bu böyle gözüküyor maalesef.''
Gençoğlu, Türkiye'de hep istihdam konusunun üzerinde durulduğunu, buna çok önem verildiğinin söylendiğine değinerek, şöyle konuştu:
''Hep 'istihdam' diyoruz, hala yurtdışından Almanya'dan Fransa'dan bezelyeyi veya komşumuz Yunanistan'dan şeftali püresini yüzde 20-25 gümrük vererek Türkiye'ye getirip daha ucuza mal ediyorsam, konuşacak hiçbir şey yok.
Ben bunu gündeme getirdim. 'Tarımımız artıyor' diyorsunuz ama, komşumuz Yunanistan nüfusu belli, meyve sebze mamulleri ihracatı Türkiye'nin yaklaşık 1 milyar veya yalnız meyve sebzeye bakarsak 800 milyon dolar, ufacık Yunanistan'ın 700 milyon dolar.
Onun için ben tarımda ve özellikle meyve sebze mamullerinde gidişatın çok aleyhte olduğunu ve çok karamsar olduğumu söylüyorum.''
Tarım sektöründe, diğer sektörler gibi ithal girdi bulunmadığını, o nedenle her şeyi TL ile aldıklarına dikkati çeken Gençoğlu, şunları kaydetti:
''Türkiye şu an çok güzel bir ithalat cenneti olduğu için ithalatçılara çok iyi çalışıyor. Çalışmaya devam etsinler. Ama bizim gibi ihracatçıları, net döviz girdisi sağlayan ihracatçıları ilerde mumla ararlar diye söylüyorum.
bu artık son uyarılarımız, önümüzdeki aylar ne yapıp ne edip özellikle 2010 yılı sonunda gelecekle ilgili bazı adımlar, özellikle kurla ilgili ki her sektörün en büyük sorunu, bir çözüm alınamaz ise maalesef başta bizim sektörümüz olmak üzere tüm sektörler darbe alacak.''
Gençoğlu, tarım sübvansiyonlarının yüksek olduğu yönündeki görüşlerin de doğruyu yansıtmadığını sözlerine ekledi.
İhracatçılardan Merkez Bankasına çağrı!

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Koordinatör Başkanı Şenol Şankaya, ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 59,9 olarak, uzun zamandır görmedikleri bir orana eriştiğini belirterek Merkez Bankası'ndan önlem istedi.
Bu haber toplam 1081 defa okunmuştur
SON EKLENEN GALERİLER
Diğer Haberler
Akaryakıtta indirim müjdesiPetrol Ofisi CEO’su Selim Şiper, "Bayilerimizle birlikte, EPDK’nın önderliğinde yapılan görüşmeler sonucunda, dağıtım masraf paylarımızdan fedakârlık ederek vatandaşlarımıza destek olacak indirimleri hayata geçiriyoruz" dedi.
Benzin ve motorine zamBu gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere benzine 20 kuruş,motorine 12 kuruş zam yapılması bekleniyor.
Benzinde 19 kuruş indirim bekleniyorBu gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere benzinde 19 kuruşluk indirim gerçekleşti.
Kriz en çok ulaşım sektörünü vurduTOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Üretim yavaşladı, iş hacmi düştü. Yurtiçi ve dışı uçuşlar iptal edildi. Ülkeler sınırları kapattı, ihracat yavaşladı, mallarımızı taşıyamaz hale geldik" dedi.Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim






















