• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 22 °C

Zeybekci: "Dış ticaret açığı azalmaya devam edecek"

Zeybekci: "Dış ticaret açığı azalmaya devam edecek"
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi önemli açıklamalarda bulundu.
''Dış ticaret açığı azalmaya devam edecek''
 
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, dış ticaret açığının azalmaya devam edeceğini belirterek, "Bugüne kadar bu azalmanın içerisinde enerji fiyatları yoktu. Bundan sonra enerji fiyatları da bunun içerisine girdiğinde çok daha farklı sonuçlar göreceğiz" dedi.
 
Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıkladığı Eylül ayı dış ticaret verilerine ilişkin açıklamalarda bulunan Zeybekci, "İnşallah Allah devamını getirsin diyorum. Dış ticaret açığının daralıyor olması, bir ülkede olması gereken en güzel tablolar bunlar" diye konuştu.
 
Zeybekci, Türkiye'de ithalatın detayına girildiğinde, yatırım malı ve ara malı ithalatında bu azalmanın olmadığını ifade ederek, son dönemde ekonomi yönetimi olarak, hükümet olarak Türkiye'de kadim sektörleri uluslararası rekabet alanında koruyucu ve kollayıcı adımlar attıklarını ve atmaya da devam edeceklerini belirtti.
 
Türkiye'nin dış ticaret açığının azalmasını çok pozitif gördüğünü belirten Zeybekci, şöyle devam etti: "Önümüzdeki dönemde de azalmaya devam edecek. Bugüne kadar bu azalmanın içerisinde enerji fiyatları yoktu. Bundan sonra enerji fiyatları da bunun içerisine girdiğinde çok daha farklı sonuçlar göreceğiz. Dış ticaret açığı doğrudan cari açığı etkiliyor. Bu dönemdeki cari açıkta sağladığımız yaklaşık 20 milyar dolarlık pozitif katkının 10 milyar doları aşan kısmı net ihracat artışından, yaklaşık 7 milyar doları aşan bir kısmı da net gereksiz tüketim ithalatındaki azalıştan kaynaklanıyor."
 
"Mısır'la Ro-Ro hatlarının iptal edilmesi bize sorun yaşatmayacak"
 
Zeybekçi, Mısır'la Ro-Ro hatlarının iptal edilmesi kaynaklı olarak ihracat ve taşımacılığın bir zorluk yaşamayacağını belirterek, - "Türkiye ile Rusya arasındaki taşımacılık alanındaki tüm sınırlamalar ve kotalar ile akreditasyon, sertifikasyon ve laboratuvarlarla ilgili önümüzdeki tüm engelleri yıl sonuna kadar kaldırmayı, bitirmeyi hedefliyoruz" dedi.
 
"Demek ki bir yerde bir yanlış var"
 
Ermenek'te maden ocağında işçilerin mahsur kalmasının ardından gündemdeki yerini koruyan maden kazalarına ilişkin soru üzerine Zeybekci. dünyada gelişmiş ülkelerin kömür üretiminden vazgeçmediklerini söyledi. Zeybekci, Almanya'nın elektrik enerjisi üretiminin yüzde 40'ın üzerindeki kısmının kömürden sağlandığını, ABD'nin de yüzde 40 civarında enerji üretimini kömürden yaptığını belirtti.
 
 
Dünyada bununla ilgili teknolojinin olduğunu belirten Zeybekci,"Türkiye olarak bazen olumsuzluktan sonraki refleks ve tepki uygulamalarımızla bazı işlerimizi olumsuz hale getirme riskini görüyorum. Biraz sakin olmamız ve aklımızı toparlamamız lazım. Türkiye'nin ekonomik realitelerini gözardı etmeden bu çözümleri bulmamız lazım. Teknik olarak alınması gereken tedbirlerle ilgili hiçbir müsamaha gösterilmemesi gerektiğine inanıyorum. Tedbirlerin sonuna kadar teknolojik olarak alınması gerektiğine inanıyorum. Demek ki bir yerde bir yanlış var" diye konuştu.
 
"Enerji ve petrol fiyatlarındaki düşüşü tebessümle karşılıyorum"
 
Petrol fiyatlarına ilişkin de açıklamalarda bulunan Zeybekci, petrol fiyatlarındaki yaklaşık yüzde 25 seviyesindeki iyileşmenin doğalgaza da yansımasıyla Türkiye'ye getireceği katkının 12-15 milyar dolar civarında olacağını belirtti. Zeybekci, cari açıktaki yüzde 35 seviyesindeki iyileşmenin enerji fiyatlarından kaynaklanmadığını, henüz o kalemin rakamlara yansımadığını belirterek, bu rakamların dördüncü çeyrek ve 2015'e yansıyacağını ifade etti.
 
Enerji fiyatlarındaki düşüşün ihracatı rahatlatacağını, büyümeye ve enflasyona doğrudan etkisi olacağını ifade eden Zeybekci, "Enflasyonla mücadelede Türkiye'de yeni bir anlayışa geçmemiz gerektiğine inanıyoruz. Şu andaki dünyadaki enerji ve petrol fiyatlarındaki gelişmeleri büyük bir tebessümle karşılıyoruz" dedi.
 
 
 
Bu haber toplam 1020 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:43
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:56
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:57
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:12
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:07
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 21:19
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 15:44
  • Salgından en az gıda sektörü etkilendi10 Nisan 2020 Cuma 14:47
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim