• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

MNG ve Limak Arabistan'a vaha olacak

MNG ve Limak Arabistan'a vaha olacak
Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a su sağlayacak dünyanın sayılı deniz suyu projelerinden birine MNG ve Limak şirketi de ortak oldu.

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a su sağlayacak dünyanın sayılı deniz suyu projelerinden birine Türk şirketi de ortak oldu.

Su ve Elektrik Bakanlığı bünyesindeki Deniz Suyunu Dönüştürme İdaresi tarafından beş paket olarak ihale edilen projenin B1 paketi Türk MNG+Limak ortaklığı tarafından inşa edilecek. Söz konusu projenin anlaşması geçtiğimiz hafta sonu Su ve Elektrik Bakanlığı Deniz Suyunu Dönüştürme İdaresi'nin Riyad'daki merkezinde imzalandı.

Ras Al Zaur Riyad İsale Hattı olarak isimlendirilen proje Riyad'a günde 900 bin metreküp su pompalayacak.

Aralarında iki Türk firmasının da yer aldığı imza törenine Suudi Arabistan Su ve Elektrik Bakanı Abdullah Abdurrahman Al-Husayin, TC Riyad Büyükelçisi Naci Koru, MNG adına Mehmet Nazif Günal ve Limak adına Nihat Özdemir katıldı.

İmza töreni sırasında kısa bir konuşma yapan Suudili Bakan Al-Husayin proje hakkında bilgi verdi. Suudi bakan, 9 milyar Suudi Riyaline (yaklaşık 2,4 Milyar Dolar) mal olan proje sayesinde Riyad, Sudeyr, Al-Macmua, Şakraa, Al-Ğaat, Sedik ve Al-zülfi gibi yerleşim yerlerinde yaşayan vatandaşlara su ulaştırılacağını dile getirdi.

Şimdiye kadar yapılan en büyük deniz suyu arıtma projelerinden biri olan bu projede 900 km boru döşeneceğini belirten Al-Huseyin, "Projenin tamamlanma süresi 36 ay. İnşallah bu proje tamamlandığında 900 bin m3 su taşınacak." dedi.

İmza törenine katılan TC Riyad Büyükelçisi Naci Koru Cihan Haber Ajansına yaptığı açıklamada "Suudi Arabistan'da Türk firmalarının her geçen gün daha fazla iş yapmalarından büyük bir mutluluk duyuyoruz. Özellikle inşaat alanında çok güzel çalışmalar yapıyoruz Suudi Arabistan'da. Burada çok sayıda Türk firması var, onlardan bir tanesi de MNG. Bugün MNG'nin Suudi Arabistan'ın doğu sınırı Dammam kentinden, başkent Riyad'a su taşıma projesiyle ilgili sözleşmenin imzalanması töreni vardı. Ona katılmaktan büyük bir mutluluk duydum. Çok büyük bir proje bu, fakat aslında bir başlangıç. Bundan sonra benzer projeler de MNG başta olmak üzere diğer Türk firmalarımız tarafından ilgiyle karşılanacaktır diye düşünüyorum. İmzalanan bu proje üç yıllık bir projedir. Suudi Arabistan'da iş yapan bütün Türk firmalarını kutluyorum." dedi.

İki ülke arasında siyasi ilişkilerin gelişmesiyle birlikte ticari ilişkilerin de geliştiğini kaydeden Koru, "Bunun en güzel örneğini Suudi Arabistan'da görüyoruz. Bundan 2-3 sene önce 3,5 milyar dolar civarında seyreden ticaret hacmi bugün 5-6 milyar dolara ulaştı. Bunda da tabiatıyla iki ülke arasındaki siyasi ilişkilerin gelişmesi çok büyük bir önem taşıyor. Özellikle Suudi Arabistan Kralı Abdullah, Türkiye ile olan ilişkilerin her alanda geliştirilmesi konusunda talimat vermiş durumda. Bunda örneklerini bugün gördük, bundan sonra da benzer ihalelerde göreceğimizi ümit ediyorum." diye konuştu.

MNG Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nazif Günal da imza töreninden sonra Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada "Bugün burada Suudi Arabistan'da Basra körfezinden Riyad'ın suyunu getirmek için yapılan bir ihaleyi almış olarak bulunuyoruz. Bu işi MNG grubundan MAPA İnşaat ve LİMAK'la birlikte aldık. Bu önemli bir iş. Türkiye'nin, Türk firmalarının yurt dışında aldığı en büyük ihalelerden bir tanesi. Basra körfezinden Riyad'a kadar boru hattı döşeniyor. Boyu 1000 kilometreye yakın." şeklinde belirtti.

Bu projenin MAPA grubu olarak Suudi Arabistan'daki üçüncü işleri olduğunu belirten Günal, "Bundan önce yine Türkiye'deki Devlet Su İşleri'nin bir benzeri olan SWCC (Deniz Suyunu Dönüştürme İdaresi) kuruluşundan bir başka iş daha almıştık ve bunu yapmaya devam ediyoruz. Bu proje de Kızıldeniz'den Suudi Arabistan'ın Abha kentinin ve oradaki 70 kadar yerleşim yerinin suyunu getirme işi. Bu işimiz devam ediyor. Ayrıca Sağlık Bakanlığı'na 152 klinik yapıyoruz. Son gelişmelerle beraber Türkiye'nin Suudi Arabistan'la olan ilişkilerinin gelişmesiyle son yıllarda Türk firmalarına büyük bir şans ve imkan doğdu. Bunun için burada bulunmaktan dolayı mutluluk duyuyorum ve bu işlere de bundan sonra inşallah devam edeceğiz. Bu yaptığımız anlaşma 450 milyon Dolar tutarında bir iş." diye ekledi.

Anlaşmayı Cihan'a değerlendiren Limak Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ise "Bu anlaşma MNG grubuyla beraber ortaklaşa aldığımız Riyad'a su getirme projesi olarak, Limak Grubunun Suudi Arabistan'da ki ilk işi. Bu proje dünyada sayılı projelerden bir tanesi, Türk firmaları olarak ta su getirmeyle ilgili, su boru hattıyla ilgili alınan büyük projelerden bir tanesidir. Takriben tutarı 450 milyon Dolar, boyu ise yaklaşık 1000 kilometreye ulaşmaktadır. 72 inch çapında olan büyük bir boru projesidir ve bu projede başarılı olursak - ve inşallah başarılı olacağız - bu hem Türk firmalarının buradaki itibarlarını bundan sonra çıkacak olan birçok yatırımlarda Türk firmalarına öncelik tanımada önemli bir rol oynayacaktır. Bu projeye önem veriyoruz." diye konuştu.

Anlaşmanın, Limak grubu olarak Suudi Arabistan'daki ilk projeleri olduğunu belirten Özdemir, "Ama son zamanlarda bu tür ülkelerde çok büyük yatırımlar olmaktadır. Buradan da Türk firmaları önemli paylar almaktadır. İnşallah inanıyorum ki, bu projeyle birlikte Türk firmaları birçok proje daha alacaktır. Türk firmalarının Suudi Arabistan'da eski yıllarda olduğu gibi etkinliklerinin artmasını bekliyorum. Daha önce de söylediğim gibi, dünyada sayılı projelerden birisidir ve burada bir Türk firmasının olması da Türk müteahhitlik sektörü açısından bence çok büyük bir önem arz etmektedir." ifadelerini kullandı.

"Aldığınız bu ihalede Türk olduğunuz için size özel bir kolaylık sağlandı mı?" diye sorulması üzerine ise Özdemir, "Bu projeyi çok ciddi bir yarışma sonucunda aldık. Bu tür projelerde firmalara öze bir ayırım yapılması veya şans tanınmasını beklemiyoruz. Ama belgelerinizin ve fiyatınızın uygun olması halinde Türk firmasının iş almaması için bir neden yok." dedi.

MNG Şirketler Grubunun yine aynı İdareyle 827 Milyon $ bedelli Shuqaiq İsale Hattı Projesi ile Mekke ve Jizan bölgesinde Sağlık Bakanlığına inşa etmekte olduğu 150 Milyon $ bedelli Sağlık Ocağı İnşaatları Projesi olmak üzere S. Arabistan'da devam eden iki işi bulunuyor.

İhale edilen beş paket ise şunlardan oluşuyor: A1 Paketi: 535,6 km 72 inch (188 cm) boru temini, A2 Paketi: 378,6 km 72 inch (182 cm), 68 inch (172 cm), 64 inch (162 cm) ve 48 inch (121 cm) boru temini, B1 Paketi: 267,8 km uzunluğunda 72 inch ikiz isale hattı inşaatı, B2 Paketi: 212,7 km uzunluğunda 72, 68, 64 ve 48 inch olmak üzere ikiz ve tek isale hattı inşaatı, C Paketi: İstasyonlara ait inşaat, ekipman temin ve montaj işleri (3 adet pompa istasyonu, Riyad'daki diğer istasyonlara bağlantı işleri), sistemin tasarımı, SCADA sistemi ve istasyonlara elektrik temini.

www.UlasimOnline.Com 

Bu haber toplam 25715 defa okunmuştur
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:43
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:56
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:57
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:12
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:07
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 21:19
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 15:44
  • Salgından en az gıda sektörü etkilendi10 Nisan 2020 Cuma 14:47
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim