• BIST 9450.8
  • Altın 2494.844
  • Dolar 32.5924
  • Euro 34.7836
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 20 °C

Türk mühendis denizden elektrik üretti

Türk mühendis denizden elektrik üretti
Geçen yıl kasım ayında İsveç'e giden Başbakan Erdoğan, Taner Yıldız'a deniz dalgasından elektrik üreten cihazın Türkiye'de de yapılması talimatını vermişti.

Geçen yıl kasım ayında İsveç'e giden Başbakan Erdoğan, Stockholm Vartaverkent'te alternatif enerji üretimi yapan bir şirkette incelemelerde bulunmuştu. Burada, deniz dalgasından elektrik üretmek amacıyla test aşamasında olan bir cihazı dikkatle izleyen Erdoğan, Enerji Bakanı Taner Yıldız'a benzer çalışmaların Türkiye'de de yapılması talimatını verdi.

Hürriyet'ten Hacer Boyacıoğlu'nun haberine göre Erdoğan'ın talimat verdiği cihazın aynı tarihlerde Türk mühendis Yalçın Güneş tarafından üretildiği, buna karşılık devlet tarafından yeterince desteklenmediği iddia edildi.

MAKİNE TESTLERİ BAŞARIYLA GEÇTİ

Güneş'in ürettiği makine, İsveç'teki cihazın aksine üretim testlerini başarıyla geçti ve elektrik üretmeye başladı. Güneş'in yüzde 100 yerli geliştirdiği cihazın dünyada bu alanda en fazla elektriği en düşük maliyetle ve çevreye zarar vermeden ürettiği belirtiliyor.

KOSGEB'DEN 400 BİN TÜBİTAK'TAN 470 BİN LİRA DESTEK ALDI

Enerji teknolojileri üzerine kurduğu şirketle deniz dalgalarından elektrik üretme araştırmalarına başlayan makine mühendisi Güneş, ilk test çalışmasını 2011'de Akçakoca'da denize indirdiği ilk cihazıyla yaptı. 2011'de saatte sadece 1,5 kilovat elektrik üretebildi. Güneş, bugün saatte 100 kilovat elektrik üretme kapasitesine ulaştı. Güneş, geliştirdiği bu cihaz için bugüne kadar KOSGEB'den 400 bin, TÜBİTAK 470 bin lira destek aldı. 20 yıllık birikimini de projeye harcayan Güneş, cihazın kapasitesini artırmak için aradığı desteği ise bulamadı.

1 MİLYONLUK KAYNAK ARAYIŞINDA

Çalışması hakkında bilgi veren Güneş, sadece 1 milyon liralık kaynak sağlanması halinde cihazın kapasitesini önce 250 kilovatsaate (kWs), 6-8 yıl içerisinde de 1 megawata (MW) çıkarabileceğini söyledi. Güneş, 100 kWs üretimle 100 konutun elektrik ihtiyacının karşılandığına dikkat çekti.

www.ulasimonline.com

Bu haber toplam 2943 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim