• BIST 9693.46
  • Altın 2495.355
  • Dolar 32.3811
  • Euro 34.6983
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

ABD gazı Atlantik'i 'aşmak' için çalışıyor

ABD gazı Atlantik'i 'aşmak' için çalışıyor
ABD'nin, AB'ye doğalgaz satarak bölgede Rusya'nın enerji egemenliğini kırmak ve Avrupa'daki stratejik varlığını güçlendirmek istediği belirtiliyor.

ABD ve AB arasında görüşülen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığına (TTIP) enerji faslının dahil edileceğini savunan uzmanlar, ABD'nin Avrupa'ya olası doğalgaz ihracatının jeostratejik bir hamle olacağını öngörüyor.

Washington merkezli düşünce kuruluşu Atlantic Council'in Küresel İş ve Ekonomi Programı Direktörü Garrett Workman, ABD'nin, Avrupa'yı Rusya'ya olan petrol ve doğalgaz bağımlılığından kurtarmak için birçok jeopolitik neden olduğunu söyledi. Workman, "Avrupa, enerji çeşitliliğini sağlamaya ihtiyacı olduğunun farkında ve ABD de kaya gazı devrimi sayesinde gittikçe büyüyen kaynaklara sahip. Enerji kesinlikle TTIP'e dahil edecektir" dedi.

Workman, sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) tankerleriyle yapılacak ticaretin gerçekleşmesi için her iki tarafın da yatırım yapması gerektiğini ifade etti. LNG alışverişi için dönüştürücü terminallere ihtiyaç olduğunu vurgulayan Workman, iki tarafın da bu ticareti gerçekleştirebilecek miktarda terminale sahip olmadığını dile getirdi. Garrett Workman, "AB ilk etapta yüksek karlı bir pazar olmasa da ABD'nin Avrupa'ya gaz satışı Atlantik'teki birliğin sağlamlaştırılması için önemli. ABD'nin bu niyetini somut bir şekilde göstermesi Moskova'ya güçlü bir mesaj gönderecektir" diye konuştu.

Litvanya Vytautas Magnus Üniversitesi'nden Doç. Dr. Arunas Molis ise ihraç edilecek gazın, ABD'nin Avrupa'daki ekonomik ve siyasi varlığını güçlendireceğini, bu ihracatın ekonomik boyutları aşarak uzun dönemde stratejik etkilerinin olacağını söyledi.

ABD hükümeti, Avrupa'nın enerji güvenliğine destek olmak istediklerini belirtse de özel şirketler Avrupa pazarındaki karlılığının Asya-Pasifik'ten daha düşük olması nedeniyle konuyla ilgili somut bir yaklaşım ortaya koymadı.

ABD'nin kaya gazı devrimi, yabancı kaynaklardan petrol ve doğalgaz ithalatını önemli derecede azalttı ve kendi enerji ihtiyacının tamamına yakınını karşılamasını sağladı. ABD, doğalgaz üretimini 2007'ye göre 8 kat artırarak 2012'de 290 milyar metreküpe çıkardı.

www.ulasimonline.com

Bu haber toplam 1070 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim