• BIST 9645.02
  • Altın 2416.205
  • Dolar 32.5833
  • Euro 34.8133
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 25 °C

İsrail gazı Kıbrıs üzerinden Avrupa'ya ulaşacak

İsrail gazı Kıbrıs üzerinden Avrupa'ya  ulaşacak
Rusya doğalgazının Avrupa üzerindeki etkisini azaltmak isteyen ABD, İsrail doğalgazını Kıbrıs üzerinden Avrupa’ya ulaştırmaya çalışıyor.
ABD’nin Kıbrıs’taki diplomatik temaslarının ardından Ada’da enerji pazarlıkları da netleşmeye başladı. ABD, Rus gazının Avrupa üzerindeki siyasi etkisini Kıbrıs üzerinden kırmak istiyor. Avrupa Birliği de Kıbrıs’a enerji yatırımları yapmak için Rum yönetimi lehine çözüm peşinde. Uzmanlara göre, Doğu Akdeniz gazının Avrupa’ya ulaştırılması için makul senaryo, Yunanistan - İsrail - Türkiye arasında işbirliği.
Ankara Strateji Enstitüsü’nün raporunda, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Kıbrıs ziyaretindeki enerji planlarına dikkat çekildi. Rapora göre ABD, İsrail gazını Avrupa’ya ulaştırarak Rusya’nın Avrupa kıtası üzerindeki gaz egemenliğine son vermek istiyor.
 
Çözüme karşı güvenli gaz
Raporda şunlar kaydedildi:
“Biden’ın Ada’da bir çözüm arayışından ziyade Türkiye’nin uluslararası planda zayıflamış durumundan faydalanarak farklı taleplerde bulunma ihtimali söz konusudur. ABD, Türkiye’nin uluslarası aredana çokça başını ağrıtan Kıbrıs sorununu çözmekle  birlikte, bir paket programla başka telepleri de gündeme getirebilecektir. Biden’ın paket programında, Türkiye’den Kıbrıs’ta çözüme ek olarak, Doğu Akdeniz’deki doğalgazın güvenli bir şekilde taşınmasının sağlanması ilişkin taleplerinin de olabileceğini unutmamak gerekir. ABD, bölgedeki doğalgazın güvenli bir şekilde taşınmasının sağlanması için kriz yaratabilecek sorunları ortadan kaldırmak istemektedir.”
 
Yeni Norveç olur mu?
Kıbrıs adasının, Avrupa Birliği’nin de gündeminde olduğu belirtilen raporda şu tespitlere yer verildi:
“Kıbrıs Avrupa’nın Norveç’i mi olacak’ sorusu Avrupa’da sıkça sorulmaktadır. ABD, Kıbrıs’taki doğalgaz ve petrol rezervlerini Rusya’ya alternatif olması ve enerji arz güvenliğini artırmak için kullanmak istemekte ve bunun için de Kıbrıs’ta yatırımlar planlamaktadır. Ancak yatırımların öncesinde bölgedeki sorunların giderilmesi ve özellikle Kıbrıs sorununun çözülmesi gerekmektedir.”
 
 
 
Doğalgaz iki tarafı yakınlaştıracak mı?
Kıbrıs’ta ABD’nin diplomatik müdahalesinin enerji alanındaki sonuçları Rum Kesimi’nin tavrıyla netleşecek. Uzmanlara göre Yunanistan-İsrail ve Türkiye arasında kurulacak diyalog, Akdeniz’de bulunan ve 150 milyar metreküpe yaklaşan doğalgaz rezervine Avrupa yolunu açabilir. Avrupa’yı Rus gazı tekelinden kurtarabilecek ve ABD’nin Avrasya’daki etkinliğini artırabilecek bu adım için Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin Türkiye ile ilgili çekincelerinin ortadan kaldırılması gerekiyor. AB üyesi olan Rum Kesimi’nin, Doğu Akdeniz gazı ile ilgili tek resmi temsilci olmak istemesinin üçlü ittifak senaryolarını zora soktuğu belirtiliyor.
 
Aksa ‘altın voltaj’ ödülü aldı
Bu yıl 5.’si düzenlenen Türkiye Enerji Zirvesi’nde sosyal sorumluluk alanındaki projeler ödüllendirildi.
Her yıl özel sosyal sorumluluk projeleriyle yarışan firmaların ödüllendirildiği zirvede, Aksa Elektrik eğitime verdiği destekle bu yıl da Altın Voltaj ödülüne layık görüldü. Törene katılan EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz; elektrik, doğal gaz, akaryakıt ve LPG sektörlerindeki bazı firmalara “Altın Vana”, “Altın Varil” ve “Altın Voltaj” adlı sosyal sorumluluk ödüllerini verdi.
 
‘Enerji gözbebeğimiz’
Gaziantep Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Kongre Sarayında düzenlenen ödül töreninde Aksa Elektrik adına ödül alan Aksa Elektrik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yaşar Arslan;  “Enerji sektörü bu ülkenin göz bebeğidir. Enerji şirketleri de ülkemizin güçlü bir dünya ülkesi olması için gereken gücü sağlayan şirketleridir. Bizler enerji şirketleri olarak ülkemiz ve insanımız için hayati önemdeki yatırımlarımızı titizlikle ve büyük bir sorumluluk duygusuyla gerçekleştiriyoruz. Faaliyet alanlarımız kadar, sosyal sorumluluk alanlarında da sorumluluklarımızın bilincinde ve ülkemize en büyük katkıyı sağlayacak projeleri özenle seçiyoruz” dedi.
Törende ayrıca, HKÜ tarafından gerçekleştirilen “Enerji Teknolojileri Ar-Ge Proje Pazarı” adlı yarışmaya katılan bilim insanlarına da ödülleri takdim edildi.
 
‘Enerjik gönüllüler’ iş başında
Enerjisa; toplum ihtiyaçlarına cevap vermek için yürttüğü sosyal sorumluluk projelerini çalışanlarının gönüllü desteği ile hayata geçiriyor.  Bu gönüllü çalışmaları desteklemek amacıyla oluşturulan sosyal etkinlik platformu  “Enerjik Gönüller” sayesinde çalışanlar; Enerjisa’nın başlattğı kampanyalara destek oluyor, katkı sağlamak istedikleri farklı proje önerilerini platforma taşıyabiliyor.
 
Yeni okullar
Gönüllü Enerjisa çalışanlarının katkılarıyla bugüne kadar binlerce öğrencinin eğitim koşulları iyileştirildi, 170 binden fazla öğrenciye enerji verimlliği eğitimi verildi. Enerjik Gönüller’in katkısıyla hayata geçen projelerden bir tanesi de Enerjisa’nın en büyük sosyal sorumluluk projelerinden biri olan okul yenileme çalışmaları. Proje 2009 yılında, Enerjisa’nın faaliyet gösterdiği illerde 15 okulun gönüllü çalışanların desteği ile yenilenmesiyle başladı. Şehir merkezlerinden uzak, inşa edildiğinden bu yana yenilenmemiş okulların yenilendiği proje ile; Adana, Bandırma, Çanakkale, Mersin, Antalya, K.Maraş, muş, Trabzon, Siirt lokasyonlarında 100’den fazla okula ve binlerce öğrenciye ulaşıldı.
Bu seneki okul yenileme çalışmalarında Enerjik Gönüller çocuklarımızın kitaplara erişimine de destek olmak için tüm lokasyonlarından okuma kitapları topladı. Kitaplar Muş Alpaslan bölgesindeki ihtiyaç sahibi okullara ulaştırıldı.
Enerjisa çalışanları ayrıca, ilköğretim öğrencilerinin enerji verimliliği konusunda bilinçlenmesi için gönüllü eğitmen olarak 170 binden fazla öğrenciye eğitim verdi.
 
 
Bu haber toplam 985 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim