• BIST 9089.58
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C

Doğalgaz ve elektriğe yüzde 9 oranında zam

Doğalgaz ve elektriğe yüzde 9 oranında zam
Dolar kurunun 2.28 TL'lerde olmasının baskı yarattığına işaret eden Enerji Bakanı Taner Yıldız, önüzümdeki aydan itibaren doğalgaza ve elektriğe yüzde 9 oranında zam yapılacağını açıkladı.

 

 
Döviz kurundaki yükseliş doğalgaz ve elektriğe iki yıl sonra zam getirdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız,  "Elektrik ve doğalgaz fiyatlarında yüzde 9'luk fiyat artışına gidiyoruz" dedi.
 
Dolar kurundaki hareketlerin fiyatlar üzerinde baskı yarattığını belirten Yıldız, "Bizim için çok zorlayıcı" ifadelerini kullandı ve yüzde 9'luk zammın önümüzdeki aydan itibaren geçerli olacağını açıkladı. 
 
Doğalgaz ve elektriğe en son 1 Ekim 2012'de zam yapılmıştı.    
 
Enerji maliyetlerinin çok fazla arttığını, doların 2,28-2,29'ları gördüğünü ifade eden Yıldız, enerji sektörü için doların değerinin artmış olmasının önemli dezavantaj olduğunu söyledi. Türkiye'nin son 24 aydır herhangi bir fiyat artışına gitmediğini dile getiren Yıldız, oluşan maliyet artışının yerli kaynaklarla telafi edilmeye çalışıldığını belirtti.
 
"AB üyesi ülkeler arasında en ucuz 4'üncü"
 
Bakan Yıldız, "Türkiye, elektrik ve doğalgazdaki yüzde 9'luk fiyat artışına rağmen elektrik fiyatında konutta AB üyesi ülkeler arasında en ucuz 4'üncü, sanayide en ucuz; doğalgazda da hem sanayide hem de konutlarda hala en ucuz ülke konumunda" dedi.
 
HES'lerde yağış azlığı nedeniyle üretilemeyen elektriğin farkının 3 milyar liranın üzerinde olduğuna işaret eden Yıldız, Türkiye'nin elektrik üretiminde kullandığı su kaynakları oranının yüzde 25'ten yüzde 17-18'ler seviyesine düştüğünü, yıl sonunda bu oranın yüzde 19'larda gerçekleşmesinin beklendiğini dile getirdi. Yıldız, aradaki farkın ithal ve diğer başka kaynaklarla karşılandığını kaydetti.
 
AK Parti hükümetleri döneminde asgari ücretlilerin alım gücünde elektrik ve doğalgazla alakalı 2 kat artış olduğuna dikkati çeken Yıldız, asgari ücret içerisinde elektrik için yapılan harcamanın payının yüzde 18'lerden yüzde 8.8'e, doğalgaz için yapılan harcamanın payının yüzde 32'den yüzde 16,6'ya gerilediğini belirtti.
 
"Gelecek yıl 1 milyar dolar daha az doğalgaz ithal edeceğiz"
 
Bakan Yıldız, dolarla yapılacak bir karşılaştırmada fiyatların Kasım 2008'deki miktarların gerisinde olduğunu söyledi. Taner Yıldız, fiyat artışındaki 3 aylık sürenin elektrik ve doğalgaz için de geçerli olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:
 
"Her ay doğalgazı her 3 ayda bir elektriği düzenliyor olmamıza rağmen bugün gördüğümüz 2,28'lik dolar paritesi bizim için çok etkileyici. 2013 Haziran ayında ham petrolün varili yaklaşık bugünlerdeki fiyat olmasına rağmen döviz fiyatlarındaki parite çok farklılaştı. Dolar kuru 1,92 iken şu anda 2,28'ler civarında. Bu aradaki fark bile yapılan fiyat artışının çok üzerinde ama olabildiğince vatandaşımız, sanayicimiz lehine yerli kaynaklarımızla bunu dengelemeye gayret ediyoruz. Çabalarımız bu yönde devam edecek."
 
Gelecek yıl rüzgar santrallerinin katkısıyla 1 milyar dolar daha az doğalgaz ithal etmeyi öngördüklerini dile getiren Yıldız, enerji tasarrufu ve verimliliği konusuna daha fazla yoğunlaşılması, yerli kaynaklara yönelik karşı çıkışların gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti.
Bu haber toplam 986 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim