• BIST 9079.97
  • Altın 2307.524
  • Dolar 32.3445
  • Euro 35.0629
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C

Balıkesir’de rüzgâr bu kez lisanssız için esti

Balıkesir’de rüzgâr bu kez lisanssız için esti
Sermetal Kerse'nin Gönen'deki rüzgâr enerjisi santrali yatırımıyla Türkiye’de bu alanda “iki önemli ilk” yaşandı. Şebekeye bağlanan ilk lisanssız rüzgâr santrali ve üretime geçen uluslararası standartlardaki yüzde 100 yerli ilk türbin
 
Türkiye'de üretilen ilk yüzde 100 yerli rüzgâr türbini Vira, Sermetal Kerse'nin yaptığı yatırımla, Gönen Organize Sanayi Bölgesi'nde elektrik üretimine başladı. Sermetal Kerse Çivi ve Nakliyat Sanayi Ticaret Limited Şirketi, Gönen Organize Sanayi Bölgesi'nde kendi elektrik ihtiyacını karşılamak amacıyla rüzgâra dayalı lisanssız elektrik üretimine başladı. 250 MW'lik kurulu güce sahip bu yatırım, Türkiye enerji sektörü açısından bazı önemli ilklerin de hayata geçmesi anlamına geliyor. 
 
Balıkesir’de rüzgâr bu kez lisanssız için esti 
 
Sermetal Kerse'nin rüzgâr enerjisi santrali, Türkiye'de lisanssız rüzgâr sınıfındaki ilk geçici kabulün de yapıldığı anlamına geliyor. Yani rüzgâra dayalı lisanssız elektrik üretimi, rüzgâr yatırımlarının en yoğun olduğu illerden biri konumundaki Balıkesir'in Gönen ilçesinden başlamış oldu. Bu yatırımda kullanılan Vira marka türbin aynı zamanda, Türkiye'de imal edilip elektrik üretimine geçirilen uluslararası standartlardaki ilk rüzgâr türbini unvanına sahip oldu. Söz konusu türbin, Northel Enerji AŞ tarafından üretildi. 
 
Cem Yalçın: Stratejik açıdan da önemli 
 
Northel Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Cem Yalçın, Enerji Günlüğü’ne yaptığı açıklamada, 2 Ekim 2013 tarihinde yürürlüğe giren Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimi Yönetmeliği’nin rüzgâr alanındaki ilk uygulamasının Northel Enerji tarafından Gönen Organize Sanayi Bölgesi’nde gerçekleştirildiğini vurguladı. Yalçın, “Bu uygulama aynı zamanda Türkiye’nin 250 kW gücünde ilk yüzde 100 yerli rüzgâr türbini olması nedeniyle stratejik açıdan da önem taşıyor” dedi. 
 
kWh başına 11 cent’e satacak 
 
Devletin şebekeye satılan rüzgârdan üretilmiş elektriğe kWh başına 7.3 dolar cent ödeme yaptığını hatırlatan Ahmet Cem Yalçın, Northel Vira türbini sayesinde yatırımcı Sermetal Kerse Limited şirketinin, ihtiyaç fazlası elektriği şebekeye daha yüksek fiyattan satabileceğini vurguladı. Yalçın “Yüzde 100 yerli türbin ile üretilen elektriğin şebekeye satış fiyatı 11 dolar cent. Bu da devletin, yerli türbin ile üretilen tüketim fazlası enerjiyi yüzde 57 daha yüksek fiyattan satın aldığı veya mahsuplaştığı anlamına geliyor” diye konuştu. 
 
Vira, uluslararası standartlara sahip 
 
Ahmet Cem Yalçın’ın verdiği bilgiye göre Vira adlı rüzgâr türbinini üretme çalışmalarının uzun bir geçmişi var. 13 yıllık yıllık AR-GE ve 7 yıllık saha uygulama tecrübesi elde eden Northel Enerji’nin Ayvalık’taki tesislerinde teknolojisi, yazılımı ve tasarımı dahil olmak üzere, yüzde 100 yerli üretim yaptığını vurgulayan Yalçın, ürünün uluslararası standartlarda olduğunun da altını çizdi: “Northel Enerji, IEC – CE 61400 sertifikasyonunu uluslararası belgelendirme yetkisine haiz TURKLOYDU ile ilerleterek 2 yıllık çalışma sonunda şebeke bağlantısı için yönetmelik gereği her türbin modeli için TIP onay testlerini tamamladık.” 
 
Devlet, devreye alma işleminde titiz 
 
Ahmet Cem Yalçın, Sermetal Kerse Limited’in Gönen Organize Sanayi Bölgesi’ndeki rüzgâr enerjisi tesisinin, devreye alma işlemleri sırasında, Bakanlık yetkililerinin uygulamada önem verdiği hususların da netleştiğini ve sektör için ciddi bir tecrübe oluşturduğunu anlattı. Yalçın, uygulamada özel önem verilen noktaları şöyle anlattı: “Devlet, yapılan uygulamayı detaylı inceleyip denetleyerek, öncelikle türbinin müşteriye taahhüt edilen güç sınırlarında üretim yapıp yapmadığını kontrol ediyor. Bunlar müşterilerin korunması açısından ciddi bir güvence. Yaklaşık 2 gün süren kapsamlı kabul işlemleri sırasında işin ekonomik yönü dışında uluslararası ve ulusal teknik kriterler yönüyle de limitler zorlanarak kabul prosedürler tamamlanıyor.”
 
Vira türbinlerinin teknik özellikleri 
 
Northel Enerji’nin Vira 250 kW rüzgâr türbini, yaklaşık 30 kişilik bir AR-GE ekibinin beş yıllık aralıksız çalışması sonucunda geliştirildi. Özgün tasarımıyla yüzde 100 yerli bir proje niteliğinde. Northel Enerji Başkanı Ahmet Cem Yalçın, “Vira bu özellikleriyle Türkiye’nin milli projesi niteliğini taşıyor” dedi. Northel’in her güçteki türbin için internetten 7/24 takip imkânı sunduğunu da anlatan Yalçın, gerektiğinde servis ekibi ve mühendis kadrosuyla ihtiyaca yönelik hızlı çözümler sunabildiklerini vurguladı.
 
Elektrik faturası yerine leasing taksidi 
 
Ahmet Cem Yalçın, Northel Vira rüzgâr türbiniyle yapılacak yatırımın verimlilik ve iyi bir finansal çözümle birleştiğinde yatırım geri dönüş sürelerini de makul seviyeye çektiğini vurguladı. Yalçın, Sermetal Kerse’nin örnek yatırımıyla birlikte sektör için leasing başta olmak üzere çeşitli finansman imkânlarının önünün de açıldığını kaydetti. Yalçın “Artık elektrik faturası öder gibi taksitlerle yenilenebilir enerji tesisine sahip olmak mümkün. 12 ay ödemesiz 84 aya kadar finansal kiralama yapılabiliyor” diye konuştu.
 
Kaynak: Dünya Gazetesi
Bu haber toplam 1372 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim