• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

Astra 5B, 22 Mart'ta başarıyla fırlatıldı

Astra 5B, 22 Mart'ta başarıyla fırlatıldı
Dünyanın lider uydu ve yayıncılık operatörlerinden 'SES'in filosundaki 56. uydusu Astra 5B, 22 Mart 2014'te başarıyla fırlatıldı.

Uydu, Orta ve Doğu Avrupa, Türkiye, Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu için 31.5 derece Doğu'dan son teknoloji kapasite sağlayacak.

SES, Astra 5B uydusunu 22 Mart 2014 tarihinde yerel saatle 19:04'te Fransız Guyanası Korou'da bulunan Avrupa uzay üssünden Ariane 5 roketi ile yörüngeye oturtulduğunu açıkladı (23:04 CET, 18:04 EDT). Uydu, Airbus Savunma ve Uzay Sitemleri (eski adıyla Astrium) tarafından Fransa Toulouse'da yüksek güvenlikli Eurostar E3000 platformu baz alınarak üretildi. 6 Ka-bant ve 40 Ku-bant alıcı vericilerle (36 MHz'ye eşdeğer) donatılan uydu, 31.5 derece Doğu yörünge konumunda yer alacak.

Astra 5B, SES'in uydu alıcı verici kapasitesini ve DTH (Doğrudan Eve Yayın), doğrudan kablo ve dijital televizyon ağlarına katkı yayınları için coğrafi kapsamını Orta ve Doğu Avrupa, Türkiye, Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu'na doğru genişletecek. Uzay aracı aynı zamanda Avrupa Komisyonu Avrupalı Sabit Uydulu Gezici Kapsama Hizmeti (EGNOS) için ikinci SES ana makinesindeki bir L-bant uydu yükünü taşıyor. EGNOS, Avrupa'daki konumlandırma sinyallerinin güvenilirliğinin ve hassasiyetinin doğrulanması, iyileştirilmesi ve raporlanmasına yardımcı oluyor.

Astra 5B, 5724 kilogramlık fırlatmaya sahip ve güneş enerjisi sağlayan tertibatı yörüngeye sevk edildiğinde 40m kanat açıklığına ve 13 kW uzay aracı gücü ile 15 yıllık dizayn edilen kullanım ömrüne sahip olacak.

SES Başkan ve CEO'su Romain Bausch; "Astra 5B'nin, 3 Nisan 2014'te SES Başkanlık ve CEO görevinden resmi olarak emekli olmama iki haftadan az bir süre kala başarıyla fırlatılması beni kişisel açıdan son derece memnun etti. Bu başarılı fırlatma, SES'in benim yönetimine geldiğim 1995 yılından, Avrupa üzerinde tek bir yörünge konumunda 4 uydudan, bugün dünyanın dört bir yanında 37 yörünge noktasında 56 uyduyla filosunu genişlettiği anlamına geliyor. Aynı zamanda Astra 5B aktif hale geldiğinde alıcı vericilerimizin sayısı 64'ten 1.505'e yükselecek ve Orta ve Doğu Avrupa, Türkiye, Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu üzerindeki kapasitelerimizi büyük oranda artıracak.

Türkiye'deki yayıncılık sektörünün kapasite ihtiyaçlarına cevap verecek

Türkiye erişimi açısından büyük önem taşıyan Astra 5B, uydu yayıncılığı sektöründe SES'in global deneyimini Türkiye ile daha etkin bir şekilde paylaşmasını sağlayacak. SES Türkiye Ülke Müdürü Ahmet Eren, konuyla ilgili; "Türkiye için de büyük bir öneme sahip Astra 5B'nin başarıyla fırlatılmasını kutlamaktan dolayı son derece mutluyuz. SES Türkiye olarak çalışmalarımıza tüm hızıyla devam ediyoruz. Bu dönemde Türkiye yayıncılık sektörü açısından en önemli yatırımımız ise uzay yolculuğuna çıkan Astra 5B uydumuz. Bu uydumuz, özellikle HD ve Ultra HD yayınlarının önümüzdeki dönemde dünya trendlerine paralel olarak ülkemizde de artacağı düşünüldüğünde, yüksek kapasitesi ve teknik özellikleri ile Türkiye'deki DTH (Doğrudan Eve Yayın) operatörlerinin ve medya gruplarının kapasite ihtiyaçlarına cevap verecek. SES, Astra 5B uydusu üzerinden yeni servisleri ve iş modelleri ile Türkiye medya sektöründe daha etkin şekilde yer alacak" dedi.

SES, Astra 5B'nin ardından, Airbus Savunma ve Uzay Sistemleri tarafından bu yılın ilerleyen zamanlarında fırlatılmak üzere Astra 2G'nin testleri üzerinde çalışıyor. Buna ek olarak, SES-10 ile ilgili çalışmalar da yakın zamanda başladı. Her iki uydu da Eurostar E3000 tasarımına sahip.

www.ulasimonline.com

Bu haber toplam 932 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim