• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 24 °C

Kripto sistemi NATO'nun dikkatini çekti

Kripto sistemi NATO'nun dikkatini çekti
Türkiye’nin aldığı A400M ATLAS uçağı için TÜBİTAK’ın geliştirdiği kripto sistemi NATO’nun da dikkatini çekti. Fransa, Almanya, İngiltere, İtalya, İspanya, Belçika, Lüksemburg da aynı sistemi almak için TÜBİTAK’ın kapısını çaldı.

TÜBİTAK’ın Türkiye’nin satın aldığı A400M ATLAS askeri uçakları için geliştirdiği yer bilgisayarı ile uçaktaki kontrol bilgisayarı arasında uçuş bilgilerinin kriptolu bir şekilde taşınmasını ve aktarımını sağlayan sistemi Türkiye dahil NATO üyesi 8 ülke kendi askeri uçaklarında kullanmak için istedi. Türkiye’nin onayı ile TÜBİTAK da ilk parti sistemi NATO uçaklarına entegre edilmek üzere gönderdi.

TÜBİTAK’ta görevli Türk bilimadamları tarafından geliştirilen sistem birçok ülkenin uçaklarında görmek istediği cihazlar arasına girdi. Airbus tarafından üretilen en gelişmiş A400M ATLAS askeri dev kargo uçaklarında kullanılmak için tasarlanan cihazı almak için NATO ülkeleri Türkiye’nin kapısını çaldı. Sistemin diğer uçaklarda da kullanımı için anlaşmalar yapılırken TÜBİTAK sistemin seri üretimine geçti.

Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu NATO üyesi 8 ülkenin kullanacağı yeni nesil Airbus A400M askeri nakliye uçağının elektronik aksamını geliştiren EADS Cassidian firmasına ilk parti cihaz gönderildi. Yer bilgisayarı ile A400M kontrol bilgisayarı arasında uçuş bilgilerinin kriptolu bir şekilde taşınmasını ve aktarımını sağlamak için TÜBİTAK tarafından tasarlanan ‘DTM veri transfer cihazını’ kullanacak olan NATO üyesi 8 ülke şunlar: Türkiye, Fransa, Almanya, İngiltere, İtalya, İspanya, Belçika, Lüksemburg. DTM cihazı, TÜBİTAK tarafından geliştirilmiş NATO onaylı SIR (kriptolu bellek) ile arayüz uyumlama cihazı olan Interface Adaptorden (IA) oluşuyor.

DTM cihazı, SIR’da güvenli bir şekilde saklanan gizli uçuş verilerini Ethernet arabirimi üzerinden uçağın kontrol bilgisayarına aktarıyor. Benzer şekilde cihaz, uçağın kontrol bilgisayarında bulunan uçuş raporlarını güvenli bir şekilde SIR’da saklıyor ve USB arabirim üzerinden yer bilgisayarına aktarma yapıyor.

www.ulasimonline.com

Bu haber toplam 870 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim