• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 22 °C

TÜGİAD'dan ‘İhracat Bilgi Bankası’

TÜGİAD'dan ‘İhracat Bilgi Bankası’
Türkiye Genç İşadamları Derneği Parlamento İlişkiler Komisyonu (PİK), Türkiye’nin 2023 ihracat hedefleri doğrultusunda önemli bir projeyi hayata geçirdi.

Ön hazırlıkları aylardır süren proje kapsamında 115 ülkenin büyükelçileri tek tek ziyaret edilerek, hangi sektörlerde işbirliği yapılacağı belirlenecek ve bir bilgi bankası oluşturulacak. İlk ziyaret Çin'in de mercek altına aldığı, Afrika'nın Dubai'si olma hedefindeki Cibuti'nin Ankara Büyükelçiliği'ne yapıldı.

Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD)  Parlamento İlişkiler Komisyonu (PİK) ,  Türkiye’nin 2023 ihracat hedeflerine ulaşmasında büyük rol oynayacak dev bir projeyi hayata geçirdi. İhracatta da 150 milyar dolarlık bir rakama ulaşıldığının altını çizen TÜGİAD PİK Başkanı Ercan Kahraman, Kahraman, ‘’Türkiye 2023 hedefini 500 milyar dolar ihracat olarak belirledi. Sadece ilgili bakanlığın çalışmalarıyla bu rakama ulaşmak mümkün değil. Özel sektörün de elini taşın altına koyması gerekir. TÜGİAD PİK büyük bir özveri göstererek bir proje başlattı. Adeta kendi işlerimizi askıya alarak, aylardır bu proje üzerinde çalışıyoruz’’ dedi.
 
155 BÜYÜKELÇİYLE TEK TEK GÖRÜŞECEKLER
 
Kahraman’ın verdiği bilgiye göre, aylardır ön hazırlıkları süren proje kapsamında, dünya üzerindeki tüm ülkeler tek tek masaya yatırıldı. Stratejik önemleri ve potansiyelleri yüksek, ancak Türkiye ile ticari ilişkileri zayıf olan ülkeler, projenin hedef ülkeleri olarak belirlendi.
 
Bu ülkelerden başlamak üzere 115 ülkenin büyükelçileri ile tek tek görüşecek genç işadamları, hangi sektörlerde işbirliği yapılacağını belirleyecek. Büyükelçilikle ilişkiler ziyaretlerle sınırlı kalmayacak. Ziyaret edilen her büyükelçilik ile temaslar sonrasında da sürdürülecek ve elde edilen verilerle, ihracatçı ve yatırımcı üyelere yol gösterecek bilgi bankası oluşturulacak. TÜGİAD üyeleri, hangi ülkeyle hangi sektörlerde işbirliği yapılacağını, ülkelerin ihtiyaç duydukları ürünleri kalem kalem bilgi bankasından öğrenebilecek.
 
CİBUTİ EN ÖNEMLİ GİRİŞ KAPISI
 
Genç patronlar, 3 ay sürecek bu proje kapsamındaki  ilk ziyaretlerini Afrika’nın 1 milyonun altında nüfusa sahip küçük ülkelerinden Cibuti’nin Büyükelçiliği’ne yaptı. Ercan Kahraman, ilk ziyaretin Cibuti’ye yapılmasının tesadüf olmadığını belirtti. Cibuti’nin 1 milyonun altında nüfusa sahip olmasına karşın, 200 milyonluk Doğu Afrika’nın en önemli giriş kapısı olduğuna dikkati çeken Kahraman, şunları söyledi:
 
 ‘’Bu küçücük ülke Doğu Afrika’nın en büyük liman işletmelerine sahip. 2 limanları var, 2 liman da yapım aşamasında. Son derece stratejik öneme sahip bir ülke. Çin’in de gözü Cibuti’nin üzerinde. Çin, Cibuti’de vergiden muaf serbest bölgeler kurup, ürünlerini buradan tüm Doğu Afrika’ya göndermek peşinde. Ancak bugünkü ziyarette gördük ki Cibuti, bu rolü Türkler’in üstlenmesini istiyor. Türk yatırımcılara da her türlü desteği sağlamaya hazırlar. Daha ilk ziyaretimizde bu projenin öneminin ortaya çıkması bizi heyecanlandırdı.’’
 
CİBUTİ'NİN HEDEFİ AFRİKA'NIN DUBAİSİ OLMAK
 
Cibuti’nin Ankara Büyükelçisi Aden Houssein Abdillahi de Türk işadamları ile her türlü işbirliğine hazır olduklarını bildirdi.  Türkiye’nin başta gıda olmak üzere Cibuti’ye her türlü ürün ihraç edebileceğini kaydeden Abdillahi , ‘’Cibuti küçük bir ülke ama doğal, hayvansal ve madensel zenginliklerimiz var. Lojistik alanda gelişmiş bir ülkeyiz. Ülkemiz, 200 milyonluk Doğu Afrika’nın denizden en önemli giriş kapısı olduğu için stratejik öneme sahip. Etiyopya ve Güney Sudan’a giden demiryolu hattımız var. 900 TIR,  Etiyopya’ya sürekli mal taşıyor. Türkiye’nin de desteğiyle Afrika’nın Dubai’si olmak istiyoruz” diye konuştu.
 
Bu haber toplam 1882 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim