• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 18 °C

Taksicinin kafası karışık müşteriler memnun

Taksicinin kafası karışık müşteriler memnun
İstanbul’da iki yıl içinde 18 bin takside uygulanması hedeflenen ‘İSTAKSİ’ projesi konusunda, taksicilerin kafası karışık.
İstanbul’da iki yıl içinde 18 bin takside uygulanması hedeflenen ‘İSTAKSİ’ projesi konusunda, taksicilerin kafası karışık. Ancak, müşteriler kartla ödeme yapmanın daha kolay olacağını düşünüyor
 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İspark’ın dört yıldır üzerinde çalıştığı ‘İSTAKSİ’ projesinin ilk pilot uygulaması bir ay içinde başlayacak. Proje kapsamında, iki yıl içinde 18 bin taksi şoförünün ödeme şekli olarak kredi kartına geçmesi hedefleniyor. Kredi kartıyla ödeme taksicilerde pek çok soru işaretini de beraberinde getirdi. Taksiciler, özellikle POS cihazını nasıl kullanacağından, faiz oranlarına, plaka sahibine ödemeyi nasıl yapacaklarına kadar birçok soruya yanıt bekliyor. Pek çoğu uygulamadan memnun değil ancak, kredi kartı kullanılacaksa da konuyla ilgili eğitim verilmesini bekliyorlar.
 
‘Kazanç kayıt altına alınır’
 
Kredi kartının her alanda nakit paradan daha fazla kullanıldığına dikkat çeken Birleşik Taksi Şoförleri Derneği Başkanı Hüseyin Duman, kendisinin de 30 yıldır taksicilik yaptığını belirterek şunları söylüyor:
 
“Kredi kartı ile yolculuk yolcu sayısını artırır, ayrıca yol mesafesini de uzatır. Artık taksiye binenler mutlaka kullanıp kullanmadığımızı sormaya başladılar bile. POS cihazı plaka sahibine bağlı oluyor, kullanan arkadaşların zaten hesapları görünüyor. Bu da bir sorun yaratmaz. Bu uygulamalarla en azından taksilerin kaç lira kazandığı ortaya çıkacak. Plaka sahibi senede 2 bin lira vergi ödüyor. Ama kayıt altına alınsa emin olun 30 bin liraya kadar vergi ödenecek. Taksici için bu uygulamanın bir sıkıntısı yok sadece plaka sahibi ödeyeceği vergiyi düşünüyor.”
 
‘Taksiciliği bırakırım’
 
‘Veresiye istemiyoruz’ diye sorularımızı yanıtlamaya başlayan taksici Köksal Şakir, uygulama ileride bir gün zorunlu olursa taksiciliği bırakacağını söylüyor. Şakir, “Veresiye kullanmayan bir bu meslek kaldı bu da bitecek. Elimize geçeni bu şekilde bilmemiz imkansız” diyor.
 
Taksici İslam Demir de uygulamayı kullanmak istemiyor. Demir, yevmiye alarak çalıştıklarını vurgulayarak, “Kimse kabul etmez, plaka sahibi etmez, galerici etmez, biz ödemelerimizi hiç bu sisteme göre kurmadık, şimdi başından yeni bir şeye başlamak istemeyiz. Cihazları nasıl kullanacağımızı bile bilmiyoruz. Öğretecekler mi?” diye konuşuyor.
 
Daha çok kişi kullanır
 
Taksicilerin bir kısmı ise uygulamayı dört gözle bekliyor. Taksi kullananların sayılarının artacağını düşünen, kredi kartıyla ödeme için ‘kolay araç’ diyen taksici İlyas Turunç şöyle devam ediyor:
 
“Baktığınız zaman faiz oranları bizi çok etkilemeyecekse tabi ki kullanalım. Artık bir ihtiyaç oldu. POS cihazı soruyorlar. Daha çok insan kullanır, daha uzun yollar için kullanır. Sonuçta taksicinin aldığı verdiği para belli bir zararı dokunmaz.”
 
Taksici Mustafa Keskin de kredi kartıyla ödemeyi savunanlardan. Keskin, “Ben destek veriyorum. Artık nakit ödemenin tadı kalmadı. Herkes fiş üzerinden ödediğini kazandığını bilir, müşteri de biz de tartışmaya girmek durumunda olmayız” diyor.
 
Bozuk para sorununa çözüm
 
Taksilerle ilgili şikayetlerin başında para üstünü vermeyen taksiciler geliyor. Hem tüketici kuruluşlarına, hem şoförler odasına, hem de şikayete yönelik internet sitelerine ‘bozuk parası olmayan taksici’ ya da ‘para üstünü vermeyen taksici’ olarak yansıyan taksici şikayetlerinin bu uygulamayla önüne geçilebileceğini belirten Tüketiciyi Koruma Derneği Bağcılar Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Abdurrahman Baş, “Kötü niyetli kulanımlarda şifrelere dikkat etmek gerekir. Bunun dışında zaten zararı olmaz hatta her şey kayıt içi olur. Kullanıcı, nakit para taşımak zorunda kalmıyor. Para üstü şikayetlerinin de önüne geçecek bir uygulama” diye konuşuyor.
 
Yolcular mutlu
 
Taksilerde kredi kartı kullanımı başlar ve yaygınlaşırsa yolcuların büyük bir kısmı memnun olacağını söylüyor. Artık daha az nakit para taşımayı tercih ettiklerini belirten Gözde Eşgünoğlu, “Çok iyi olur, biz de bunu bekliyorduk. İnsanlar artık yanlarında sürekli nakit taşımıyorlar” diyor.
 
Hayrettin Buğday da sık sık taksi kullandığını belirterek, benzer bir sistem denediğini ve kartla ödeme yapmanın daha kolay olduğuna dikkat çekiyor.
Bu haber toplam 1021 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim