• BIST 9079.97
  • Altın 2310.506
  • Dolar 32.336
  • Euro 35.0929
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Filyos Limanı 2017'ye kadar bitirilecek

Filyos Limanı 2017'ye kadar bitirilecek
Projenin en önemli parçalarından biri olan 810 milyon lira tutarlı Filyos Limanı'nın 2017'ye kadar tamamlanması planlanıyor.

Zonguldak'ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesinde, Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamit döneminden itibaren uygulamaya konulması beklenen Filyos Projesi kapsamında, Filyos Limanı inşası ve Filyos Endüstri Bölgesi etüt çalışmaları devlet yatırım programına en yüksek ödenekli işler arasında yerini aldı.

Sultan Abdülhamit döneminde hazırlanan ''Anadolu'da Genel Üretim Raporu''nda Filyos'ta denizden açılacak kanallar vasıtasıyla gemilerin Gökçebey ilçesine kadar girerek yükleme-boşaltma yapabileceği uluslararası bir ticaret ve sanayi alanı oluşturulması projesiyle kurulan yatırım hayali, 2014 Devlet Yatırım Programı'nda bölgenin yer almasıyla gerçeğe dönüştü.

Havzanın 8 Eylül 2012'te Bakanlar Kurulu Kararı ile Karma Endüstri Bölgesi ilan edilmesiyle önemli ivme kazanan yatırım süreci doğrultusunda proje tutarı 810 milyon lira olan Filyos Limanı inşası için bu yıl 140 milyon 600 bin lira ödenek öngörüldü.

Projenin en önemli parçalarından biri olan Filyos Limanı'nın 2017'ye kadar tamamlanması planlanan yatırım programında, Karma Endüstri Bölgesi etüdü de yerini aldı.

Karma Endüstri Bölgesi ilan edilen 606 hektar alanda, 10-15 bin kişiye istihdam sağlayacak tesislerin yer tahsislerine de yakın zamanda başlanması bekleniyor.

"Uluslararası ticaret için önemli proje"

Zonguldak Valisi Ali Kaban, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Filyos Projesi'nin uzun yıllardır kentin gündeminde olduğunu, son 5 yıldır da hazırlık çalışmalarının yoğun devam ettiğini söyledi.

Filyos Limanı ve Filyos Karma Endüstri Bölgesi'nin yatırım programına girdiğini anlatan Kaban, "Filyos, devlet yatırım programı içerisinde yer alan projeler arasında en yüksek ödenekli projeler arasında yerini aldı. Programa göre limanın altyapı inşaat maliyeti 810 milyon liradır. Bu yıl bunun için 140 milyon 600 bin lira ödenek ayrılmıştır" dedi.

Liman ihalesi 19 Mart'ta

Vali Kaban, Filyos Limanı ihalesinin 19 Mart'ta yapılacağına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Limanın 589 hektarlık kısmı denizde 117 hektarlık kısmı da karada yer alacak. Ödenek itibariyle bakıldığında ilimiz için müşterek projeler hariç, öngörülen toplam ödeneğin yüzde 46'sını tek başına Filyos Liman Projesine ayrılan ödenek oluşturmaktadır. Filyos Endüstri Bölgesi etüd işi de aynı yatırım programında yer almıştır. Burada 606 hektar alanın kamulaştırması tamamlandı. Hali hazır haritaların yapımına başlandı. Bu yılın ilk çeyreğinde de kıyı kenar çizgisi çalışmaları başlayacak. 2 milyon lira bedelli jeolojik etüd için bu yılın ödeneği 1 milyon 500 bin liradır. Filyos, devlet yatırım programı içerisinde en yüksek ödenekli projeler arasındadır. Proje bölgemiz, hatta uluslararası ticaret açısından son derece önem arz etmektedir."

Kaban, Filyos Projesi'nin liman, Endüstri Bölgesi, Serbest Bölge ve gelişme alanıyla toplam 2 bin 352 hektarı kapsadığını kaydetti.

www.ulasimonline.com

Bu haber toplam 1155 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim