• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

Çanakkale'ye yat limanı ve balıkçı barınağı

Çanakkale'ye yat limanı ve balıkçı barınağı
ÇTSO İdare Kurulu Başkanı Bülent Engin, Çanakkale’nin dünyaca şöhretli tarihi ve kültürel mekanları ile doğal yapısının getirdiği avantajları da kullanarak kenti özellikle turizm alanında öne çıkarmak için projeler ürettiklerinin ifade etti.

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) İdare Kurulu Başkanı Bülent Engin, Çanakkale’nin dünyaca şöhretli tarihi ve kültürel mekanları ile doğal yapısının getirdiği avantajları da kullanarak kenti özellikle turizm alanında öne çıkarmak için projeler ürettiklerinin ifade etti. Çanakkale’nin kıyı ve deniz turizmi, termal turizm, gastronomi, inanç turizmi, kültür ve tarih turizmi başlıklarını içeren proje çerçevesinde Çanakkale logosu hazırlandığını ve kullanılmaya başlandığını belirtti.
 
KONGRE FUAR MERKEZİ
 
ÇTSO Kongre ve Fuar Merkezi’ni bir sene gibi kısa bir sürede tamamlayarak 2012 senesinde hizmete açtıklarını ifade eden Engin, ”Şehrin ilk kongre fuar merkezi olan ÇTSO Kongre ve Fuar Merkezi, şehrin tanıtım alanındaki ihtiyacının karşılanması amacıyla inşa edildi. Muhtelif ulusal ve uluslar arası kongre, seminer, toplantı, konferans ve kültürel etkinliğin düzenlenmesine hizmet vermektedir. Çanakkale’nin kongre turizminden hisse alması amaçlanmıştır“ diye açıkladı.
 
ÇTSO EVİ PROJESİ
 
Çanakkale’nin bütün değerlerinin tanıtımına hizmet etmek amacıyla bundan evvel ÇTSO hizmet binası olarak kullanılan binayı 15 Mayıs 2013 tarihinde Çanakkale Evi olarak düzenleyip hizmete soktuklarını ifade eden Engin, “Çanakkale’yi bütün ilçeleri ve değerleri ile ifade eden 3 boyutlu tanıtım filmi çalışmaları tamamlanıyor. Şehrin merkezi yerlerine konan şehrin ilk kiosklarında ilimize gelen yerli ve yabancı konuklar için  Çanakkale’yi tanıtıcı her türlü veri (bilgi), etkinlikler yer almaktadır. ÇTSO Çanakkale Evi bahçesinde yöresel yemeklerinin tanıtımı, unutulan lezzetlerin gün yüzüne çıkarılması, öğretilmesini hedefleniyor. Bir yemek enstitüsü gibi Çanakkale mutfağını araştıran, öğreten bir merkez olması için çalışmalarımız sürdürülüyor. Çanakkale yemekleri, tatlıları, mezeleri , özel tatları bir kitap haline getirilerek ülkemize ve dünyaya tanıtılacaktır” diye belirtti.
 
ÇANAKKALE YAT LİMANI
 
ÇTSO Meclisinin oybirliği ile onayı üzerine 2011 senesi Nisan ayında Çanakkale Yat Limanı Projesi için faliyetlere başladıklarını da kaydeden  Engin, “Bu proje, Barbaros Mahallesi Kuruçeşme mevkiinde planlanan ve kamu yararı gözetilen bir Çanakkale Projesidir.  Çanakkale’mizin değerlerini ve hassasiyetlerini gözeterek ÇED raporu 2012/Haziran ayında alınmıştır. İmar planı ile alakalı öneri dosyasının Mekansal Planlama Genel Müdürlüğünde düşünme ve kurum görüşleri toplama süreci devam etmektedir” diye açıkladı.
 
Gıda ihtisas organize sanayi bölgesi
 
Vali Ahmet Çınar’ın Çanakkale’de Gıda İhtisas OSB kurulması yönünde kendilerine tevdi etttiği görev üzerine faaliyet başlattıklarını da ifade eden Engin, “İlk adımda gıda sektöründe çalışma gösteren ve özellikle süt ürünleri ile zeytinyağ üretimi gerçekleştirmekte olan üyelerimiz ile 29 Ocak 2014 tarihinde bir sektör birleşimi gerçekleştirilmiş, gıda ihtisas OSB’ler hakkında   bilgilendirme yapılarak, sektörün konuya yaklaşımlarıyla, olağan arıza ve çözüm teklifleri alınmıştır. Konuyla alakalı mevzuat icabı talep ve gerekçe raporunun oluşturulması gerektiğinden rapor hakkında faliyetlere başlanmış, yer seçimi için kısımda makul özellikteki hazine arazilerinin tespiti ve sektörün reel durumu hakkında veri (bilgi) toplanmaktadır” diye belirtti. Bülent Engin, ÇTSO olarak, Ayvacıkaltı Ulaşım İşkelesi Projesi, Çanakkale Kruvaziyer İzkeli Projesi ve tarihi kazıları da desteklediklerini ortaya koyarak, “Ayvacıkaltı Ulaşım İskelesi Projesi’nin ön etüt ve fizibiliteleri yaptırılmış, Ayvacık Belediyesince müracaatı yapılmıştır. Projenin yaşama geçirilmesi ile güney sahillerimizin Midilli ilişkisini canlandırarak Çanakkale’nin bu bölgedeki  turizm hareketine mühim katkı verecektir. Meclisimizin tekrar oybirliği ile destekleme kararı olan Çanakkale Kruvaziyer İskele Projesi de ön etüt ve fizibilite çalışmaları hazırlanarak valiliğimize arz edilmiştir. Yatırım maliyetini 3 ay gibi kısa sürede geri döndürecek kadar verimli bir proje olan Çanakkale Kruvaziyer İskelesi kent turizmine hayat verecektir. Ören yerlerinin ekonomiye kazandırılması ile alakalı bütün çalışmaları destekliyoruz. Troya’da kazılar bir daha süratle başlatılıyor. Buradan çıkarılan arkeolojik eserlerin bunun yanı sıra kaçırılarak yurt dışına götürülen ve Bakanlığımız girişimleri ile Ülkemize iade edilen Truva eserlerinin sergilenmesi için yapılacak olan Troya Müzesi Çanakkale’ye mühim bir kazanım olacaktır. Assos, Parion , Apollon Simintheion ve Aleksandra Troas antik kentlerinde gercekleşen kazı çalışmalarının cazibe noktası haline getirilerek ekonomiye kazandırılması gerekmektedir.” diye açıkladı.
 
Lapseki yat limanı ve balıkçı barınağı
 
Lapseki’deki bakımsız ve atıl durumdaki balıkçı barınaklarının turizme yönelik yat limanı ve balıkçı barınağı olarak ekonomiye kazandırılması, Lapseki ve Çanakkale ekonomisine, yat turizmine katkı sağlamak amacı ile Odaya 49 yıllığına tahsisi talebiyle müracaatta bulunduklarını açıklayan Engin, şunlaı belirtti: “Lapseki Balıkçı Barınağı ve Yat Limanı Projemiz; alakalı kurum ve kuruluşların onayı alınarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına sunulmuş olup, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından da Milli Emlak Genel Müdürlüğüne sunulmuştur. Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından da uygunluk görüşü ile onaya arz edilmiştir.”
 
ÇTSO AR-GE MERKEZİ
 
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Teknoparkı’nın ilk hizmet binası olan ÇTSO Ar-Ge Merkezi inşaatının 16 Eylül 2013’de tamamlanarak üniversiteye teslim edildiğini aktaran Engin, “Üniversite-iş dünyası işbirliğinin ilimizdeki en güzel ve somut örneği olan ÇTSO Ar-Ge Merkezinden üyelerimizin azami ölçüde faydalanması ve yenilerine gereksinim duyulması en çok büyük temennimiz. Daha faaliyete geçmeden ofisler kiralandı” diye belirtti.
 
GAMES OF TROY
 
ÇTSO Başkanı Engin, “Çanakkale Zaferi’nin 100’üncü yıldönümü olan 2015 yılını, kentimiz için sadece özel anlamı olan bir sene olarak kutlamakla yetinmeyeceğiz” diyerek, bu gayesiyle ortaya koydukları ve detayları tümünün Çanakkale dinamikleri tarafından yaratılan Games of Troy yarışlarının 2014 senesi bahar döneminde start almasını hedeflediklerini ifade etti. Çanakkale’nin tüm dünyada tanınan en mühim değeri olan Troya’nın, dünyanın tamamı gençlerini Çanakkale’de buluşturan, yarıştıran bir performans parkurunda hayat bulmasını istediklerini kaydeden Engin, şunları belirtti: “İnanıyoruz ki Games of Troy, Troya gibi tanınacak ve her gün daha da büyüyecek bir ilgiyle Çanakkale turizmine ve Çanakkale tanıtımına hizmet edecektir. Games of Troy’da insanın doğa ve zorluklar karşısında gücü, cesareti, zekası ve azmi yarışacaktır. Yarışmacılar, Troya efsanesinin görselliği içinde kendi sınırlarını keşfedeceklerdir. Games of Troy parkurunun yaratılmasını Çanakkale’nin yaratıcı gücü sağlamıştır. ÇOMÜ Teknopark alanında 70 bin metrekare arazi bu yarışma için odamıza bedelsiz olarak tahsis edildi.”
 
Ezine peyniri için harekete geçti
 
Yaklaşık 50 sene önce Mahir Yüksel tarafından kurulan Yükseloğulları Peynircilik, Ezine peynirinin tanıtımı için harekete geçti. Yaptıkları faliyetlere her önceki sene yenilerini eklediklerini ifade eden Güray Yüksel, “1953 senesinde kurulan markamız sürat ile büyüyor. Yarım asırdır geleneksel lezzetin sırrını bölgenin bitki örtüsü ve sütün geleneksel yöntemleriyle işliyoruz. Amacımız Ezine peynirinin en iyi şekilde tanıtılmasıdır” diye belirtti. Ezine peynirinin koyun sütü ve keçi sütü karışımından yapıldığını ifade eden Güray Yüksel, “Piyasada fazlasıyla Ezine Peyniri adı altında satılan ürün yer alıyor. Bunların bir çoğu sahte. Bu mevzuda gıda kimlik numaralarının 17- ile başlaması lazım geliyor. Bu ürünleri kontrol edilerek alınması gerekiyor” diye açıkladı.

www.ulasimonline.com

Bu haber toplam 1367 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim