• BIST 9093.9
  • Altın 2324.48
  • Dolar 32.3555
  • Euro 34.9625
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C

Goldman Sachs, PETLİM'e 'ortak' oluyor

Goldman Sachs, PETLİM'e 'ortak' oluyor
Petkim Goldman Sachs ile yaptığı görüşmelerde sona geldi. Nihai anlaşmanın sağlanmasıyla Goldman Sachs, Türkiye'nin en derin limanına ortak olacak.

Socar Türkiye, sahibi olduğu Petkim'in iştiraki Petlim Limancılık'taki hisselerin devri de dahil olmak üzere dünyanın en büyük yatırım şirketi Goldman Sachs ile yaptığı görüşmelerde sona geldi. Nihai anlaşmanın sağlanmasıyla Goldman Sachs, Türkiye'nin en derin limanına ortak olacak.

Petkim Petrokimya Holding, iştiraki olan Petlim Limancılık'ta (Petlim) hisse devri veya stratejik finansal bir ortaklık için Goldman Sachs ile yürüttüğü görüşmelerde sona geldi. Petkim tarafından yapılan açıklamada Goldman Sachs'la görüşmelerin olumlu bir şekilde sürdüğü fakat henüz tamamlanmadığı vurgulandı. İlk fazı 2015, ikinci fazı ise 2016'da hayata geçirilecek ve yaklaşık 300 milyon dolara mal olacak liman projesinde Goldman Sachs'a hisse satışı kararı çıkarsa limanın yaklaşık yüzde 25'lik kısmının satılacağı belirtiliyor. Petkim de satıştan elde edeceği gelirle Aliağa'daki STAR Rafinerisi'nin diğer ortağı Turcas'ın hisselerinin yüzde 10'una kadar bir oranı satın almayı planlıyor.

BÜYÜK GEMİLER DE YANAŞACAK

Petlim Limanı'yla ilgili açıklamada bulunan Socar Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, inşaatı devam eden projenin 1.5 milyon TEU olması hedeflendiğini belirtti. Yavuz, "Bu kapasite ilerleyen süreçte 4 milyon TEU'ya kadar çıkarılabilecek. Diğer yandan derinliğin fazla olması nedeniyle Türkiye'de 11 bin TEU kapasiteli gemilerin yanaşabileceği ilk liman olacak. Bu süreçte Goldman Sachs ile de görüşmelere başladık. Petlim'de halka arz planlamasına yönelik bir hisse satışı düşünüyoruz. Bunu önemli buluyoruz. Gerek ülkemize sermaye akışının devam etmekte olduğunu, gerekse ülkemize ve şirketimize olan güvenin devam etmekte olduğunu gösterecek güzel bir gelişme olacak. Hem de projelerimize olan uluslararası desteğin de bir göstergesi olacak" dedi.

FİNANSMAN DEĞİL PRESTİJ

Limanın proje finansmanında herhangi bir sıkıntı bulunmadığını belirten Yavuz, "Bu girişimi finansal anlamda ihtiyacımızı ortadan kaldırmak veya azaltmaya yönelik bir hamleden daha ziyade projelerimizin uluslararası arenada karşılığı olduğunun stratejik anlamda bir göstergesi olduğu için arzu ediyoruz. Dünyanın en büyük stratejik yatırımcısının projede bulunması finansal destekten ziyade konuya olan inancını gösteriyor" ifadelerini kullandı.

4 MİLYONA ÇIKABİLECEK

Petlim, lojistik ihtiyaçlarını karşılamaya ve kapasitesini artırmak için 300 milyon dolarlık liman yatırımı kararı almıştı. Türkiye'de 11 bin TEU kapasiteli gemilerin yanaşabileceği ilk limanı olacak Petkim Konteyner Limanı (Petlim), yıllık 1,5 milyon TEU başlangıç kapasitesine sahip olacak. Bu kapasite pazar talebine bağlı olarak 4 milyon TEU'ya kadar çıkarılabilecek. Yatırımın ilk fazı 2015 yılında, ikinci fazı ise 2016 yılında tamamlanacak. İnşaat aşamasında 500, işletme döneminde ise 260 kişiye sürekli istihdam sağlanacak. Konteyner depolanması için liman sahasında 42 hektar, geri hizmet alanında ise 6 hektar olmak üzere toplam 48 hektarlık lojistik saha bulunacak. Limanın Türkiye'nin 2023 yılındaki 500 milyar dolar ihracat, 1 trilyon dolar dış ticaret hedefine ulaşmasında önemli bin konumda olacak.

LİMAN, ENTEGRASYONU SAĞLAYACAK

Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR), 30 Mayıs 2008 tarihinden itibaren Socar Turkey Enerji A.Ş. adıyla Türkiye'de faaliyetlerini sürdürüyor. Socar, Petkim Yarımadası üzerinde "Rafineri, Petrokimya, Enerj, Lojistik Entegrasyonu" sağlayarak, kümelenme modeli çerçevesinde ham petrol ve ürünlerini işliyor. Petkim Yarımadası'nı Avrupa'nın en büyük üretim merkezlerinden biri haline getirmeyi hedefleyen Socar, Türkiye'nin ilk Kimyasal Endüstri Parkı (Petkim 'Value-Site') projesini de hayata geçirecek. SOCAR Türkiye'nin Petkim Yarımadası üzerindeki gelecek projeksiyonlarının önünü açacak ve hammadde güvenilirliği sağlayacak olan 10 milyon ton ham petrol işleme kapasiteli STAR Rafinerisi'nin de temeli 2011'de atılmıştı. Rafineri'nin 2016'da üretime başlamasıyla Türkiye'nin ithalatla karşıladığı ürünlerde milyarlarca dolarlık döviz tasarrufu sağlanması hedefleniyor. Üretim ve ihracat entegrasyonun "Lojistik" ayağını oluşturacak olan Petkim Konteyner Limanı ise ihracatta hem ücretleri düşürecek hem de zaman kaybını önleyecek.

www.ulasimonline.com

Bu haber toplam 894 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim