• BIST 9079.97
  • Altın 2323.673
  • Dolar 32.366
  • Euro 34.9506
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C

Kerpe Limanı, turizmin hizmetine açılıyor

Kerpe Limanı, turizmin hizmetine açılıyor
Sualtı arkeologları büyük bölümü sular altında olan tarihi Kerpe Limanı’nın Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından sualtı tutkunlarının hizmetine açılmasını eleştirerek, dalışların su altındaki gizli tarihe zarar verebileceğini söyledi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin şehrin Karadeniz’e açılan kapısı olan Kerpe’de Cenevizlillerden kalan ve büyük bir bölümü sular altında bulunan tarihi limanı ve bölgeyi dalış turizmine açmak için harekete geçmesi, bazı endişeleri de beraberinde getirdi.

DÜNYA'dan Mehtap Akbaş Çiftçi'nin haberine göre, sözkonusu düzenlemenin bölge turizmine ve spora katkı sağlayacağı düşüncesi genelde hakim olurken, dünyanın en eski batığı olarak tarihe geçen ve kazı çalışmaları tam 11 yıl süren Kaş Uluburun Batığı’nın bulunmasında ve ilk yıl kazısında görev alan Sualtı Arkeoloğu A. Feyyaz Subay, bölgenin her seviyeden dalgıca açılmasının bölgedeki tarihi eserleri riske atacağını söyledi.

Bu gibi tarihi mekanlarda panik anında zemine atılacak bir ağırlık kemerinin dahi binlerce yıllık ünik bir tarihi eseri yok etmeye yeteceğini ifade eden Subay, “Bölge konusunda çok iyi planlama yapılmalı. 22 binin üzerinde dalış gerçekleştirilen Uluburun Batığı’nda dünyanın 2 sayfalık en eski tableti bulundu ve batığın ahşabı 3 bin 500 sene sularda gömülü kalmış. Büyük uğraşlar gerektiren bu çalışmalardaki buluntuların laboratuvar ortamında titizlikle incelenmesi gerekiyor” diye konuştu.

Türkiye’nin dalış turizmindeki payını artırmasını istediğini, böyle bir projeye asla karşı olmadığını vurgulayan Subay, “Ancak, şu sorunun cevabı iyi verilmeli. Belediye bu projeye ayırdığı maddi kaynağa karşılık bu bölgeye yurtdışından kaç kişiyi getirebilecek? Bölgedeki turizm altyapısı projeyi destekler mahiyette mi? Dalış sektöründe inanılmaz rekabet var. Potansiyel bir yerlere geldi ve durdu. Sadece Bodrum’da 24 dalış merkezi satılık. Bu gerçekler de gözönünde bulundurulmalı” dedi.
Limanın bir bölümü orijinal halinde bırakılacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından da onaylanan projede, mevcut tarihi limanın bir bölümü orijinal halinde bırakılacak, bir bölümü de restore edilecek. Restorasyonda limanın mevcut taşları ve yöresel malzeme kullanılacak. Limanın bulunduğu alanın da turizme kazandırılması da düşünülüyor. Restorasyon sonrası Ceneviz dönemini yansıtan 2 küçük Ceneviz Gemisi yapılacak. Bu gemilerden biri denize batırılarak dalış turizmine hizmet verirken diğer gemi su üstünde turistik gezi amaçlı kullanılacak. Bölgedeki Osmanlı dönemine ait 2 büyük top ve imitasyon anforalar da yine dalgıçlar için bölgeye yerleştirilecek. Limanın yanında dalış kulüpleri için dalış evi de oluşturulacak. Osmanlı Devleti’nin ticarette kullandığı liman, Karadeniz ve bölge ticaretinde önemli yer tutuyordu.

Kerpe’deki dalış merkezi projeden memnun

Yaz ve kış aylarında Kerpe’de faaliyet gösteren tek dalış merkezi olan Derin Deniz Dalış Merkezi ise projeden memnun. Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız dalış eğitmenleri bir süredir antik Ceneviz Limanı’nı dalış noktası olarak kullandıklarını vurgulayarak, “Limanın tarihi önemi tecrübeli dalıcıların yoğun ilgisini çekiyor. Ayrıca Kerpe Koyu’nun fırtına ve dalgaya kısmen korunaklı olması başlangıç seviyesindeki dalıcılar için de avantaj sağlıyor” dedi.

www.ulasimonline.com

Bu haber toplam 867 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim