• BIST 8987.31
  • Altın 2279.121
  • Dolar 32.3276
  • Euro 35.0194
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 16 °C

Saka: Aliağa limanlarında 'altyapı' eksik

Saka: Aliağa limanlarında 'altyapı' eksik
Aliağa Ticaret Odası (ALTO) Başkanı Adnan Saka, ilçede liman konusunda gelecek vaadeden bir potansiyel olduğunu ancak mevcut halleriyle ihtiyaçları karşılayamadığını söyledi.

İzmir'de düzenlenen, TOBB'a bağlı oda ve borsaların ortak yönetim kurulu toplantısında konuşan Saka, "Aliağa limanları, ciddi altyapı eksiklikleriyle karşı kaşıya kaldı. Nemrut limanlar bölgesindeki bağlantı yollarının kalitesi ve trafik yoğunluğu, aynı zamanda mal ve can emniyetinde ciddi riskler oluşturuyor. Şu anda limanlara giden ana yolun ve bağlantı yolunun yeterli olmaması ve plansız olmasından dolayı yoğun bir trafik sorunu yaşanmakta. Bununla birlikte geri hizmet alanları yetersiz ve geri depolama alanlarının bulunmaması bölgede ciddi sorunlara neden oluyor." dedi.

ALTO Başkanı Saka, Aliağa’daki dev sanayi yatırımlarına rağmen ilçe altyapısının bu büyük gelişmeye paralellik gösteremediğini belirterek, “Ege Bölgesi'nin ihracatı 17 milyar dolar ve bunun 12 milyar doları Aliağa limanlarından gerçekleşiyor. Bu sebeple Aliağa limanlarındaki sorun sadece Aliağa’yı değil, tüm Ege Bölgesi'ni ilgilendiriyor.” şeklinde konuştu. Önümüzdeki yıl Aliağa’dan İzmir'e gitmenin sıkıntılı olabileceğini söyleyen Adnan Saka, "Petkim Limanı'nın 2015 yılının son çeyreğinde faaliyete geçmesiyle yılda 1 milyon konteyner TIR'ı daha trafiğe dahil olacak. Günde ortalama 40 bin araç geçişinin olduğu yolda, bugün dahi trafik yoğunluğunu karşılayamayan mevcut karayoluna günde ortalama 4 bin konteyner TIR'ının daha ekleneceği düşünüldüğünde, önümüzdeki süreçte Aliağa-İzmir karayolu inanılmaz bir yoğunluk ve risk altında olacak. Bu nedenle Aliağa-İzmir çevre yolunun bir an önce tamamlanması gerekmektedir” dedi.

Biçerova ile bölge limanlarının bağlantısını sağlayan yolla ilgili sıkıntıya da değinen Saka, “Biçerova ile bölgenin önemli iskelelerine olan bağlantı yolu, şahsa ait özel bir araziden geçiyor olması nedeniyle iki noktadan kapatılmış durumda. Bunun sonucu olarak 2 km. olan liman bağlantı yolu 6.5 km.’ye çıktı. Yolun kapatılması, bölgedeki tüm kamyon ve TIR trafiğinin tek bir güzergâha yığılmasına yol açtı. Bu olumsuzlukların doğal sonucu olarak da lojistik süreçler sekteye uğramaya başladı ve maliyetler kontrol edilebilir seviyelerden uzaklaşarak, giderek büyüyen ekonomik kayıplar ortaya çıkmaya başladı” diye konuştu.

www.ulasimonline.com

Bu haber toplam 888 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim