• BIST 9123.21
  • Altın 2323.393
  • Dolar 32.3527
  • Euro 34.951
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C

Diyarbakır kazasıyla 'tanker'ler gündemde

Diyarbakır kazasıyla 'tanker'ler gündemde
Diyarbakır’da meydana gelen facia sonrası ‘tankerlerin’ ne kadar güvenli olduğu gündeme geldi. Uzmanlar, tehlikeli madde taşıyan tankerlerin ADR belgesi alması gerektiğini belirtiyor.

Diyarbakır’ın Lice İlçesi’nde LPG yüklü tankerin önceki gece devrilip infilak etmesi tankerlerin ne kadar güvenli olduğu tartışmasını gündeme getirdi.

Hürriyet'ten Burak Coşan'ın haberine göre, ‘Tehlikeli Maddelerin Karayolu ile Uluslararası Taşımacılığına İlişkin Avrupa Anlaşması’na (ADR), 2010 yılında taraf olan Türkiye’de, 1 Ocak 2014 itibariyle trafiğe çıkacak her treyler için ADR sertifikası şartı aranmaya başladı. Ancak geçmişte trafiğe çıkış izni alan araçların değişimi için ise 2018’e kadar zaman tanındı. Tehlikeli madde taşıyan araçların denetiminin yetersiz olduğunu ifade eden uzmanlar, ADR belgesi olan tankerlerin tasarlama aşamasından, kullanılan kaynak malzemelerine kadar incelendiğini, geçmişte üretilen araçların ise standartlarının belli olmadığını ifade etti.  

DEVRİLSE DE PATLAMAZ

Yollarda ADR belgesi olmayan 25 bin tankerin daha olduğunu tahmin ettiklerini ifade eden Treyler Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Saltık, ADR sertifikalı olan tankerlerin kaza durumunda dahi sızdırma yapmayacak şekilde tasarlandığını söyledi. ADR sertifikasına hak kazanmış tankerlerin daha dizayn aşamasında denetlenmeye başladığının altını çizen Saltık, “Bu rakam çok daha yüksek olabilir. ADR için kullanılan bütün parça ve ekipmanların onayı alınıyor. Araçlar testlere tabi tutuluyor. Bu sayede yüksek güvenlikli son teknolojiye sahip tankerler üretiliyor” dedi.

ADR belgesi için üreticinin tasarım aşamasından itibaren incelendiğini söyleyen Saltık, “Çeliğin hacim kalınlığında, kaynağın cinsine kadar her aşama takip ediliyor. ADR uyumlu tanker üretmek için proje yapıp TSE’ye başvuruyorsunuz. Atılan her adımla ilgili dosya tutulması gerekiyor. Bütün bu önlemler her ne koşulda olursa olsun tankerlerin sızıntı yapmaması için” dedi.

DEĞİŞİM İÇİN TEŞVİK GEREKİYOR

1 Ocak’tan itibaren kanunun yürürlüğe girdiğine değinen Saltık, “İşler yavaş yürüyor. Trafik tescil tesislerinde bilgi eksikliği var. Belge olmadan trafiğe kayıt olanlar var. Eski araç potansiyeli fazla. Söz konusu araçlar büyük tehlike taşıyor. Mevcut araçların yenilenmesi 2018’e kadar yapılacak. Ancak fazla bir hareket yok. Eski araçların yenilenmesi için teşvik gerekiyor. Bu kötü olay vesile olabilir. Teşvik verilmezse ne özellikte olduğu bilinmeyen araçlarla tehlikeli madde taşımacılığı devam eder” ifadelerini kullandı.

www.ulasimonline.com

Bu haber toplam 1020 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim