• BIST 9530.47
  • Altın 2483.342
  • Dolar 32.5306
  • Euro 34.8665
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 16 °C

Türk kamyonlarına yeni güzergah aranıyor

Türk kamyonlarına yeni güzergah aranıyor
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Irak'a ürün taşıyan araçların, Kuzey Irak'a girdikten sonra İran üzerinden Irak'ın güneyine geçmesi için Tahran ile mutabakat olduğunu söyledi..
İran Sanayi, Ticaret ve Madenler Bakanı Muhammed Rıza Nematzade ile yaptığı görüşme sonrasında açıklamalarda bulunan Yazıcı, "Irak'taki olaylar nedeniyle belirli bölgelerde güvenlik sorunu var. Taşıyıcıların güvenlik risklerini by-pass etmek için seçenek arıyoruz" dedi.
 
Ticaret için güzergah güvenliğinin büyük önem taşıdığını belirten Yazıcı, Türk kamyonlarının Irak üzerinden başka ülkelere de transit taşımacılık yaptığını hatırlattı ve bu yol üzerindeki güvenliğin önemli olduğunu ifade etti.
 
Irak'ın ikinci büyük kenti olan Musul'u haziran ayında ele geçiren Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları son günlerde Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nin kontrolünde olan bölgelere doğru ilerlemeye başladı.
 
Bölgede peşmergeler ve IŞİD militanları arasında şiddetli çatışmalar yaşandığına dair haberler gelirken, Kuzey Irak'ta yatırımları olan ya da Irak topraklarını transit taşımacılık için kullanan Türkiye gibi ülkeler gelişmeleri endişeyle takip ediyor.
 
Yol 500-600 kilometre kısalacak
 
İran Ticaret Bakanı Nematzade de yaptıkları görüşmede Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin, Kuzey Irak'taki gelişmeler nedeniyle Türk kamyonlarının İran üzerinden Irak'ın güney bölgelerini geçmesini istediğini belirterek, işbirliğine hazır olduklarını söyledi.
 
Nematzade, "Türk kamyonları Kuzey Irak'a girdikten sonra İran'a geçecekler, sonra tekrar (İran ve Irak arasındaki) Mehran sınır kapısından Irak'a girecekler. Türkiye'ye önerdiğimiz bu güzergahla Türk kamyonlarının Irak'ın güneyine ulaşmak için kat edeceği yol 500-600 kilometre kısalacak" dedi.
 
Yazıcı, bu güzergahın Türk kamyonları tarafından kısmen uygulandığını belirtirken bunu en kısa sürede daha da genişletmek istediklerini belirtti.
 
Habur kapısında olağanın dışında birikim yok
 
Sivil halkın IŞİD militanlarının saldırılarından kuzeye doğru kaçması nedeniyle Türk sınır kapılarında herhangi bir yığılma olup olmadığına dair soruları da yanıtlayan Yazıcı, Kuzey Irak ve Türkiye arasındaki Habur kapısında "olağanın dışında bir birikim" olduğunu söyledi.
 
Pasaportları ile gelenler için açık kapı politikasının uygulandığını belirten Yazıcı, pasaport ya da kimlikleri olmayanların gerekli kontrollerinin yapılabilmesi için bir süre bekletildiğini söyledi, ancak Irak'tan Türkiye'ye kaç kişinin geçiş yaptığına dair bir sayı vermedi. Yazıcı, "Sınır kapılarında Türkiye her zaman gerekli tedbirleri alır, hiçbir güvenlik önlemi göz ardı edilmez" dedi.
 
www.ulasimonline.com
Bu haber toplam 892 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim