• BIST 9095.22
  • Altın 2324.897
  • Dolar 32.3656
  • Euro 34.97
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C

Pe­uge­ot, 308’de tasarruf dersi veriyor

Pe­uge­ot, 308’de tasarruf dersi veriyor
Fran­sız oto­mo­tiv üre­ti­ci­si Pe­uge­ot, ye­ni 308’de sunduğu 1.6 lit­re­lik di­zel mo­tor­la ta­sar­ruf der­si ve­ri­yor. Start/stop sis­te­miy­le bir­lik­te su­nu­lan e-HDi, dü­şük tü­ke­ti­mi ka­dar ba­şa­rı­lı per­for­man­sıy­la da dik­kat çe

Türkiye gibi akaryakıtın pahalı, vergilerinse yüksek olduğu ülkeler, otomotiv üreticilerini daha fazla ders çalışmaya itiyor. Avrupa’daki katılaşan kurallar, özellikle bu ülkelerde yerleşik markaları daha az tüketen küçük hacimli otomobillere yönlendiriyor.

Yeni modellerle rekabet büyüyor

Kompakt sınıfta oldukça hararetli geçen bu liderlik savaşı, yeni modellerle daha da büyüyor. Bu haftaki konuğumuz olan Fransız otomotiv üreticisi Peugeot, yenilediği 308 modeliyle adeta tasarruf dersi vermeye başladı.

Menzili yaklaşık 1400 kilometre

Ara­cın ya­kıt tü­ke­ti­mi ise fab­ri­ka ve­ri­le­ri­ne gö­re or­ta­la­ma 3.8 lit­re. Bu de­ğer, 53 lit­re­lik de­poy­la  yak­la­şık 1400 ki­lo­met­re­lik men­zil an­la­mı­na ge­li­yor. Bir baş­ka de­ğiş­le oto­mo­bil, 1 ki­lo­met­re­lik me­sa­fe­yi 16.73 ku­ru­şa kat edi­yor.
Bi­zim kul­la­nı­mı­mız­da 4.9 lit­re­lik or­ta­la­ma­yı tut­tu­ran mo­to­ru ta­sar­ruf po­tan­si­ye­li yük­sek. Tü­ke­ti­min yük­sel­me­me­si­nin se­be­bi, start&stop sis­te­mi. Mo­del is­min­de yer alan ‘e­’ har­fi­ni tem­sil eden bu sis­tem, pek çok ra­ki­bin­den ba­şa­rı­lı bir ça­lış­ma ka­rak­te­ri­ne sa­hip. Araç dur­du­ğu an­da mo­to­ru da dur­du­ran sis­tem, ça­lış­tır­ma es­na­sın­da da ol­duk­ça hız­lı dav­ra­nı­yor.

Bagaj hacmi 428 litre

Kü­çük di­rek­si­yon si­mi­di, ya­rış oto­mo­bi­li kul­la­nı­yor his­se ver­se de, ye­te­ri ka­dar yük­sel­ti­le­mi­yor ve gös­ter­ge pa­ne­li­ni kıs­men de ol­sa per­de­li­yor. Ara­cın de­vir sa­ati­nin ters yö­ne ha­re­ket et­me­si de ara­cın fark­lı tar­zı­nı des­tek­li­yor. Ara­cın iç hac­mi, ön­de ve ar­ka­da ye­ter­li hac­me sa­hip. Yu­mu­şak dol­gu­lu kol­tuk­lar uzun yol­cu­luk­lar­da bi­le yor­mu­yor. Su­nu­lan 428 lit­re­lik ba­gaj hac­mi, sı­nı­fı­nın en iyi­le­rin­den.

115 beygirlik dizel

Peugeot 308 e-HDi’de 1.6 litrelik turbo dizel motor görev yapıyor. 115 beygir güç ve 270 nm tork üreten dizel ünite, 1160 kilogramlık aracı taşımakta zorlanmıyor. 6 ileri manuel şanzımanla sunulan araç, 0-100 km/s ivmelenmesini 10.9 saniyede tamamlıyor. Yüksek tork sayesinde alt devirlerde de canlı bir yapı sergileyen motor, aracı saatte 191 kilometre sürate ulaştırabiliyor.

Fiyatlar 50 bin liradan başlıyor

Pe­uge­ot, ye­ni 308’in baş­lan­gıç fi­ya­tı­nı 50 bin li­ra (1.2 lit­re ben­zin­li) ola­rak be­lir­le­miş. Bi­ze ko­nuk olan di­ze­lin baş­lan­gıç fi­ya­tıy­sa 65 bin 500 li­ra ola­rak be­lir­len­miş. Ol­duk­ça zen­gin bir do­na­nım lis­te­siy­le su­nu­lan araç­ta ma­saj fonk­si­yon­lu ya­rı de­ri kol­tuk­lar için 2 bin 100, kör nok­ta uya­rı sis­te­mi için ise bin 20 li­ra öde­mek ge­re­ki­yor.

Kontrol ekranı tabletleri aratmıyor

Araç, ge­niş ha­va gi­riş­li tam­po­nu, ye­ni ön ız­ga­ra­sı, dam­la far­la­rı ve LED far­la­rıy­la dik­kat çe­ki­ci bir gö­rü­nü­me sa­hip. Ye­ri­ni al­dı­ğı mo­del­le si­lu­eti dı­şın­da hiç­bir ben­zer­li­ği kal­ma­yan ye­ni araç, ge­niş cam yü­zey­le­ri, as­lan pen­çe­si şek­lin­de­ki stop­la­rı ve ta­van spoy­le­riy­le spor­tif bir du­ru­şa sa­hip. Ara­cın tıp­kı dı­şı gi­bi iç ta­sa­rı­mı da ta­ma­men el­den ge­çi­ril­miş.
Mar­ka­nın ye­ni iç ta­sa­rı­mıy­la şe­kil­len­di­ri­len 308, kü­çük di­rek­si­yon si­mi­di ve sa­de­ce 5-6 tuş­tan olu­şan kok­pi­tiy­le hiç­bir araç­la ben­zer­lik gös­ter­mi­yor. Araç­ta su­nu­lan 9.7 inç­lik do­kun­ma­tik ek­ran, kli­ma­dan mul­ti­med­ya­ya ka­dar pek çok sis­te­me ko­mu­ta edi­yor.
 

www.ulasimonline.com

Bu haber toplam 900 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim