• BIST 9079.97
  • Altın 2323.673
  • Dolar 32.366
  • Euro 34.9506
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C

Hibrit otomobiller de vergi indirimi ile desteklenmeli

Hibrit otomobiller de vergi indirimi ile desteklenmeli
Toyota Türkiye Üst Yöneticisi Bozkurt, "Hükümet elektrikli otomobillere çok ciddi ÖTV indirimi sağladı. Hibrit otomobillerin de benzer şekilde vergi indirimi ile desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi.
 
Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış AŞ Üst Yöneticisi (CEO) Ali Haydar Bozkurt, hükümetin elektrikli otomobillere çok ciddi ÖTVindirimi sağladığını anımsatarak, "Hibrit otomobillerinde benzer şekilde vergi indirimi ile desteklenmesi gerektiğin düşünüyoruz. Bu konuda hükümet tarafında da bazı pozitif ışıklar ve mesajlar var" dedi.
 
AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Bozkurt, Türkiye otomotiv pazarı, Toyota Türkiye'nin satış rakamları, ülke ekonomisi ve otomobil teknolojileriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
 
Bozkurt, otomotiv sektöründe son 2-3 aylık dönemde yakalanan pozitif bir ivme olduğunu dile getirerek, yılın ilk yarısında yaşanan sert daralmanın bir miktar etkisini kaybettiğini ifade etti.
 
Bu pozitif rüzgar ile sektörün yılı 720 binler seviyesinde bir satış adeti ile kapatacağını öngören Bozkurt,  "Son bir kaç ayda sektörde yakalanan biraz daha pozitif ivme var. Sektör son bir kaç ayda biraz kendini toparladı. Şu anda ki seyrimizde gidersek otomotiv pazarında 720 bini göreceğimizi zannediyoruz" dedi.
 
Bozkurt, gelecek yıl otomotiv pazarının ise bu yıl ki seviyelerin altında kalmayacağını dile getirerek, 2015 yılında otomotiv pazarının yüzde 3-5 civarında büyüyebileceğini kaydetti.
 
2015 yılında otomotiv pazarının bu yılla paralel gerçekleşeceğini vurgulayan Bozkurt, "Otomotiv pazarı gelecek yıl, bu yılın altında kalmaz, yüzde 3-5 gibi biraz daha yukarı gidebilir, 700-720 binini üzerine çıkabilir. Ama pazarda 1 milyonluk rakamlara mevcut politikalarla önümüzdeki 3 yıllık süreçte ancak ulaşabileceğimizi düşünüyoruz. Normalde bugün rahatlıkla pazar potansiyeli 1 milyonun üzerine çıkar. Ama ekonomiyi soğutmakla ilgili alınan tedbirler var. Ondan kaynaklı yavaş ve kontrollü gidelim stratejisinin sonucunu yaşıyoruz. Yoksa bugün ÖTV'yi 5-10 puan düşürün, pazar hemen 1 milyona çıkar. Ama önümüzdeki 2-3 yıl 1 milyonluk pazarlar beklemiyorum" diye konuştu.
 
Ali Haydar Bozkurt, hükümetin ekonomiyi soğutma tedbirleri aldığını anımsatarak, alınan önlemlerin kısa vadeli sonuçlar doğurduğunu, Türkiye'nin sadece ithalatı dizginleyen stratejilerden ziyade, ihracatı artıran stratejiler geliştirmesi gerektiğini anlattı.
 
Gelecek yıl haziran ayında seçimler olduğunu anımsatan Bozkurt, "Eskiden bizim ekonomimiz en ufak siyasi dalgalanmalarda çok kolay çalkantılara uğrardı, bir anda döviz yükselir, faiz değişirdi. Son 8-10 yıl da en büyük başarımız daha sakin olmayı öğrendik. Bir stabilize edilmiş disipline ulaştık. Birisi bir şey söylediğinde borsa yüzde 20 düşmüyor, döviz yüzde 10 fırlamıyor. Bunlar başarı bizim için daha olgunlaşmış bir ekonomiye gidiyoruz" ifadelerini kullandı.
 
Bozkurt, son dönemdeki döviz kurtlarındaki artışa da değinerek, "Döviz kurları bu aralar biraz yükseliyor. Ama çok panik yapılacak seviyelerde değil, ümit edelim ki bu seviyeleri koruyabilsin. Tabi daha aşağı gitmesini isteriz, daha aşağı gittikçe bizim bir çok anlamda ekonomimize katkısı olacaktır" dedi.
 
"Hibrit araçlara vergi teşviki bekliyoruz"
 
Ali Haydar Bozkurt, dünyada bütün ülkelerde hibrit teknolojisinin teşvik edildiğini bildirerek, hibritin yeni bir teknoloji olmasından dolayı geliştirme maliyetlerinin çok yüksek olduğunu söyledi.
 
Hibritin otomobil kullanıcıları tarafından benimsenmesi için dünyada ülkelerin hibrit teknolojileri sübvanse edecek çözümler geliştirdiğine işaret eden Bozkurt, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Vergi teşvikleri bunun en önemli yollarından biri. Dünyada ülkeler hibrit otomobilleri cazip hale getirecek güzel teşvikler veriyor. Türkiye olarak henüz bu konuda bir adım atmadık. Biz yıllardır söylemimizi paylaşıyoruz. İlgili bakanlıklar nezdinde de paylaşıyoruz. Konu o tarafta da çok doğru anlaşıldı, buna inanıyoruz. Bu konuda bazı pozitif ışıklar ve mesajlar var hükümet tarafında. 
 
Biz bununla ilgili artık yakın gelecekte hibrit ve benzeri teknolojilerin destekleneceğine inanıyoruz. Elektrikli otomobiller için destek yapıldı çok ciddi avantaj sağlandı. Bugün elektrikli otomobillerin ÖTV'si yüzde 3. Bu oranın yüzde 45'lerden yüzde 3'e çekilmesi ÖTV'nin ciddi bir destektir. Biz hibritin de benzer şekilde vergi indirimi ile desteklenmesi gerektiğin düşünüyoruz. Bunun sadece hibrit kullanıcısına ve çevreye katkısı olmayacak toplamda ekonomimize katkısı olacak."
 
Bozkurt, hibrit teknolojisinin gelecek 15-20 yıl daha gündemde olacağını belirterek, "Elektrikli otomobiller, altyapı, batarya menzillerinin kısıtlı olması gibi nedenlerle şu an için pratikte sorunu çözmüyor.  Hibritte içinde iki tane motor var, hem elektrikli motor hem benzinli motor aynı anda çalışıyor. Kendi kendini şarj ediyor, şarj ihtiyacı yok. Onun için bu teknoloji gelecek 15-20 yıla damgasını vuracak. Türkiye'nin de bu teknolojiyi desteklemekten geri kalmaması gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu.
 
Gelecek dönemde hibritte vergi ile ilgili teşvikler gündeme gelmesi durumunda hibrit araçların toplam satıştaki oranının yükseleceğini dile getiren Bozkurt, "Önümüzdeki 10 yılda Türkiye'de hibrit otomobil satışlarının payının toplam pazarın içinde yüzde 25'lerin altına düşmeyeceğini düşünüyorum. Yeter ki markalar müşterilerinin talep ettiği modelin hibrit versiyonu sunulabilsin" dedi.
 
Bozkurt, hibrit araçlara teşvik verildiği zaman satışlarının patlayacağı yönünde bir algı oluşmaması gerektiğine işaret ederek, "Bugün hibriti neredeyse yarı fiyatına satıyoruz desek bile, satacağımız araç tedarik edeceğimiz sayı kısıtlı olduğu için yılda bin taneyi geçmeyecektir. Hibrite teşvik verirsek korkunç bir hibrit patlaması olmaz. Çünkü tedarikle ilgili sıkıntı olacaktır. Hibritte elektrikli otomobiller gibi yüzde 3'lük bir ÖTV beklemiyorum. Hibrit otomobillerde yüzde 15-20'lerde bir ÖTV oranı sağlanırsa, o zaman mantıklı ve makul bir seviyede olur" ifadelerini kullandı.
 
Toyota'nın artık hibrit yolunda ilerlediğini belirten Bozkurt, Toyota'nın 2020 yılına kadar tüm modellerinin bir hibrit versiyonunu ürün gamına ekleme hedefi olduğunu belirtti. 
 
Bozkurt, Toyota'nın dünyada hibrit otomobil satışının 7 milyonu geçtiğini ifade ederek, dünyada her yıl bir milyondan fazla hibrit aracın satıldığını, bir kaç yıl içinde diğer markalarında hibrit çalışmaları gündeme geldiğinde bu rakamın daha da artacağını kaydetti.
 
Artan şehir içi kullanımda hibrit otomobillerin kullanıcılar için dizelden daha ekonomik konuma geleceğini belirten Bozkurt, "Hibritte şehir içi trafiğinde ağırlıklı olarak elektrikli motoru devrede olduğu için, yakıt tüketimi aşağıya iniyor ve dizele göre de avantajlı duruma geçiyor. Bugün insanlar otomobillerini ağırlıklı olarak şehir merkezlerinde kullanıyor. Bakıldığında otomobilleri daha çok şehir içinde kullanmaya başladık. Şehir içinde kullanım arttıkça hibrit gibi çözümler daha ön plana geliyor ve gelecektir" diye konuştu.
 
"Bazı modellerde müşterilerimize 1-1,5 ay bekleyin diyeceğiz"
 
Toyota Türkiye olarak bu yılı 34-35 binlik satışla kapatacaklarını belirten Bozkurt, "Aslında daha yukarıda kapatma şansımız var ama biraz tedarik sıkıntımız var. Özellikle bazı modellerde istediğimiz kadar tedarik sağlayamıyoruz. Bundan kaynaklı sebeplerle maksimum 35 bin adetleri falan görürüz diye düşünüyorum. Herhalde yılın son ayında bazı modellerde müşterilerimize 1-1,5 ay bekleyin diyeceğiz gibi görünüyor" ifadelerini kullandı.
 
Bozkurt, Bu yıl Corolla'nın başarını yaşadıklarını belirterek, Corolla'nın perakende satışlarda büyük bir başarı elde ettiğini, Türkiye'de filo satışları hariç en fazla satılan model olduğunu söyledi.
 
Corolla ile filo pazarında da satışlarını artırmayı hedeflediklerini bildiren bozkurt, "Bizim satışlarımızın içinde filonun payı yüzde 8'ler civarında idi. Corolla'nın devreye girmesi ile yüzde 24'lere çıktı. Şu anda önemli bir sıçrama yaptık. Tahmin ediyorum önümüzdeki yıl bu oran biraz daha yukarıya çıkar. Önümüzdeki yıl Corolla'nın filoda da perakende de satışlarımızı artırmada önemli rol oynayacağını düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.
 
Kaynak: AA
Bu haber toplam 1185 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim