• BIST 9550.6
  • Altın 2485.251
  • Dolar 32.5036
  • Euro 34.8014
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C

Bursa, Türk Hava Yolları'na rakip oluyor

Bursa, Türk Hava Yolları'na rakip oluyor
Hedef büyüttüklerini belirten Belediye Başkanı Recep Altepe, 'Bahara doğru, Türkiye'nin birçok şehrine ve yurt dışına yolcu taşıyacağız' dedi.

 

Hedef büyüttüklerini belirten Belediye Başkanı Recep Altepe, 'Bahara doğru, Türkiye'nin birçok şehrine ve yurt dışına yolcu taşıyacağız' dedi.
 
Bu yılın başında BUDO'yu (Bursa Deniz Otobüsleri İşletmesi) kurarak, Bursa-İstanbul (Mudanya-Kabataş) hattına koyduğu deniz otobüsüyle İDO'ya rakip olan Bursa Büyükşehir Belediyesi, şimdi de göklere merak sardı! Kasım ayında, Bursa-İstanbul arasında 'helitaksi' uygulaması başlatarak, iki şehir arasındaki mesafeyi 35 dakikaya indiren Bursa Büyükşehir Belediyesi, Gemlik-Haliç hattına koyduğu deniz uçakları ile de aynı sürede varış imkânı sağlıyor. Sanayinin kalbi sayılan Bursa'da, iş dünyasının da talebiyle kurulan helitaksiler, İstanbul Atatürk Havalimanı ve Bursa'nın Nilüfer ilçesi arasında uçuyor. Helikopter, Beşiktaş, Kadıköy gibi ara duraklardan da yolcu alırken, fiyatlar binilen durağa göre değişiyor. Örneğin Atatürk Havalimanı'ndan Bursa'ya yapılan 35 dakikalık uçuşun fiyatı 350 lira. Beşiktaş'tan 325 liraya ve Kadıköy'den 300 liraya uçulurken; Beşiktaş'tan Kadıköy'e gitmek isteyen bir yolcu 100 lira ödüyor. Üstelik tıpkı Marmaray gibi bu hatta da, iki kıta dört dakika!
 
İSTANBULLULARDAN DAHA ÖNCE TAKSİM'E VARIYORUZ
 
Deneme yolculuğu için helitaksi ile gittiğimiz Bursa'da buluştuğumuz Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Recep Altepe, 13 helikopter ve 2 deniz uçağıyla hava taşımacılığı yaptıklarını, deniz uçağı sayısını yakında 4'e çıkaracaklarını belirtti. Bu konudaki hedeflerini büyüttüklerini anlatan Altepe, Bursa Havayolları'nın müjdesini verdi: “Bir havayolu şirketi de kurduk. Şimdi bu havayolu şirketini canlandırıyoruz. Bugünlerde onunla uğraşıyoruz. İnşallah bahara doğru Bursa Havayolları'nı başlatacağız. Kendi uçaklarımızla yurt içine ve yurt dışına yolcu taşıyacağız. Türkiye'nin birçok şehrine ve çevre ülkelere...”
 
Merkezde 2 milyon, ilçeleriyle birlikte 2 milyon 700 bin kişinin yaşadığı Bursa'da 25 tane sanayi bölgesi, 4 binin üzerinde fabrika var. Bunların 800'ü yabancı. Bu fabrikalarda 600 bin teknik eleman çalışıyor. Her yıl 50 bin kişiye yakın göç alan şehir, otomotiv sektöründe Türkiye'nin lideri. Onu tekstil sektörü takip ediyor. İşsizliğin olmadığı ve fabrikaların işçi aradığı bu sanayi şehrinde, termal ve kış turizmi de önemli bir yer tutuyor. Bursa aynı zamanda, Osmanlı tarihinde de çok önemli bir yere sahip. İlk 6 padişah, aynı zamanda Osmanlı'nın başkenti olan Bursa'dan çıktı. Şehri cazip kılan bu özelliklerden yola çıkarak havayollarının varlığının kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Başkan Recep Altepe, “Şimdi zamanı çok değerli olan insanları, 25 dakikada Taksim'e götürüyoruz. Arkadaşlarla sözleşiyoruz. 'Taksim'e geliyoruz' diyoruz, onlar yandaki semtten gelemiyor, biz Bursa'dan geliyoruz. Bu hedefimizi Bursa Havayolları'yla daha da büyüteceğiz” diyor.
 
İDO PES ETTİ!
 
Havayolu köprüsü kurmadan önce, İstanbul-Bursa karayolunda saatler süren yolculuk sebebiyle, firmaların görüşmeleri ya İstanbul'da ya da yurt dışında gerçekleşiyordu. İş anlaşması yapacak bir firmanın müşterisini Bursa'daki fabrikasına götüremediğini belirten Altepe, bu problemi ortadan kaldırdıklarını belirtti. Deniz taşımacılığıyla İDO'ya girdikleri rekabeti de anlatan Altepe, “İDO, 'Sizinle rekabet edemiyoruz. Biz buradan çekileceğiz' diyor. Bizim hedefimiz para kazanmak değil fakat onların borçlarını ödemek için para kazanmaları gerekiyor. Bizim de vatandaşı ucuza taşıyıp iş hacmini artırmamız gerekiyor” sözlerini kullanıyor. İş hacminin artması önemli; zira Bursa, İstanbul'dan sonra üretim alanında, ekonomiye en fazla katkı sağlayan şehir. Öyle ki, İstanbul, Bursa, Kocaeli üçgeni, Türkiye sanayisinin yüzde 60'ını taşıyor. Bu yönden, Başkan Altepe de, “Bursa gelişirse, Türkiye büyür!” düşüncesinde. Ulaşımda yerel yönetimlere önderlik eden Bursa, yerli raylı sistem araçlarının üretiminde de öncülük yapıyor.
 
Başkan Altepe, ulaşımda bu dev adımları atarken, bir yandan da şehri baştan aşağıya yeniliyor. İnşaatı devam eden 45 bin kişilik stat projesinin, yerel seçimlere kadar tamamlanması bekleniyor. “Tanıtımda en önemli etken futbol. Eskiden Bursa'yı anlatırken, İstanbul üzerinden tarif ediyorduk. Şimdi Bursa deyince, Avrupa'da Bursaspor diyorlar” diyen Altepe, şampiyon oldukları yıl, 4.'lük hedefi koyan takımın hedefini değiştirdiklerini ve bütün borçlarını kapattıklarını anlatırken, Bursaspor'un kendisi için ne kadar önemli olduğunun altını çiziyor.
 
MUDANYA'YA YAT LİMANLARI
 
Uludağ ile kış turizminin adeta sembol şehri olan Bursa, bu alanda yeni atılımlara gebe. Temmuz ayında Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan çıkan izinle birlikte Uludağ'da çalışmalara başlayan belediye, burada bir kongre merkezi yapmak için kolları sıvadı. Ayrıca otoparklar yapılacak ve kayak alanları düzenlenecek. Su, kanalizasyon ve yangın tehlikesine karşı altyapı çalışmaları da devam ediyor. Teleferik yenileniyor. 7 krater gölü, yüzün üzerinde manastırı, yaylaları olan bu doğa harikası için çalışmalar devam ederken, Bursa'daki bütün tarihi eserlerin restorasyon çalışması da sürüyor. Muradiye Külliyesi'ni bambaşka hale getirdiklerini belirten Başkan Altepe, sırada sahillerin olduğunu dile getiriyor: “Mudanya sahillerinin ihalesini yeni yaptık. Buraya yat limanları da yapacağız.”
 
Şehir bu kadar büyürken, il yerel yönetimi, kırsal bölgeleri de unutmuş değil. Keles'te kurulan süt fabrikasının ardından şimdi de et ürünleri fabrikası kurma hazırlığındaki Bursa Büyükşehir Belediyesi, dünyanın en iyi sofralık zeytinini üreten Gemlik ve Mudanya ilçelerindeki üreticileri de koruma altına alacak. Zeytinyağını, ayçiçek yağıyla karıştıran hilecilere karşı, Bursalı zeytincinin gelişmesini desteklemek için kurulacak laboratuvar, kaliteyi de artırmaya hizmet edecek.
 
Başlangıçta günde 4 sefer yapan Gemlik-Haliç hattında çalışan deniz uçağı, yoğun talep doğrultusunda uçuş sayısını hafta içi 10, hafta sonları ise 12'ye çıkardı.
 
13 HELİKOPTER
 
Bursa Büyükşehir Belediyesi, BURULAŞ şirketi ve Skyline firmasının ortaklığıyla geliştirilen 'helitaksi' filosunda 6 kişilik 13 helikopter bulunuyor. Başkan Altepe, helitaksi ile İstanbul'un 100 noktasına iniş yapabildiklerini belirtti.
 
burulas_helikopter.jpg
 
burulas_ucak.20131221104748.jpg
 
Kaynak: Türkiye Gazetesi
 
Bu haber toplam 3382 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim