• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 22 °C

HAVELSAN, dünyaya 'simülasyon' satıyor

HAVELSAN, dünyaya 'simülasyon' satıyor
Havelsan Genel Müdürü Yamaç, helikopter, denizaltı, füze, kara araçları, hatta sivil alanlar dahil oldukça geniş bir yelpazede simülatör üretimi yaptıklarını söyledi.

Havelsan Genel Müdürü Sadık Yamaç, Suudi Arabistan'daki atış sahası modernizasyonu ile ilgili 26 milyon dolarlık çalışma yürüttüklerini, elektronik harp sahasında simülasyonla eğitim sistemleri konusunda da Katar ve Şili ile görüşmelerin devam ettiğini söyledi.

Anadolu Kartalı 2014/2 eğitim programı için Konya'ya gelen Yamaç, Havelsan'ın yazılım sistemleri entegrasyonu ve simülatör alanında test sistemleri üreterek, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyacını karşılayan, ayrıca bu sistemleri yurt dışına satan bir kurum olduğunu belirtti.

Anadolu Kartalı eğitimlerinde kullanılan simülatör sistemlerini Havelsan'ın kurduğunu ifade eden Yamaç, "Anadolu Kartalı eğitiminde gördüğümüz sistemler 2000'li yılların başlarında Havelsan tarafından ürettiğimiz elektronik harp test ve değerlendirme sistemlerinin parçalarıdır. Bunları Hava Kuvvetleri Komutanlığımıza sunduktan sonra, ilerleyen süreçte Pakistan Hava Kuvvetleri Komutanlığına sattık. Daha sonra Güney Kore'ye de sattığımız bir sistem. Bunlar, Türkiye'nin teknolojide hangi noktalara geldiğinin göstergesidir" diye konuştu.

Yarı canlı simülasyon sistemi

Kurdukları sistemlerin gerçeğe çok yakın olduğunu dile getiren Yamaç, şunları kaydetti: 

"Silahlar ve uçaklar aynı. Sadece sanal ortamda gerçekleştiriliyor. Mühimmatlar yazılım ortamında sanal bir şekilde geliştiriliyor. Bunlara yarı canlı simülasyon sistemi diyoruz. Ankara'da açılışını yaptığımız F-16 sistemlerinin simülatörleri vardı. Bunlar Türkiye'de 6 ayrı yerleşim yerinde. Anadolu Kartalı'nda da F-16 simülatörlerimiz yer alıyor. Helikopter, denizaltı, füze, kara araçları, hatta sivil alanlar da dahil oldukça geniş bir yelpazede simülatör üretimi yapıyoruz.

Helikopter, denizaltı, füze, kara araçları, hatta sivil alanlar dahil oldukça geniş bir yelpazede simülatör üretimi yapıyoruz. Bugün itibariyle dünyaya simülatör sistemleri satabiliyoruz. Bunlar sadece parasal katkılar değil. Aynı zamanda kullanım açısından baktığımızda çevrenin kirletilmemesi açısından önemli katkılar sağlayan, çevre dostu olan sistemler. Gerçek alanda yapılamayan bir çok tatbikatı yapabildiğiniz, hiçbir risk taşımayan, kırılım yaşanmayan sistemler."

Güney Kore'ye sattıkları sistemin değerinin 100.8 milyon dolar olduğunun altını çizen Yamaç, şöyle konuştu:

"Suudi Arabistan'a yaptığımız iş 26 milyon dolarlık. Orada atış sahaları modernizasyonu var. Mühimmatın nereyi vurduğu ve isabet noktalarının kameralarla tespiti dahil, otomatik bilgisayarla sunulan simülasyon sistemleri. Elektronik harp sahasındaki simülasyon eğitimleriyle ilgili de şu an görüşmeler yaptığımız ülkeler var. Katar ve Şili ile görüşmelerimiz devam ediyor."

www.ulasimonline.com

Bu haber toplam 1615 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim