• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 19 °C

Savunmada projeler 'seçim'i bekliyor

Savunmada projeler 'seçim'i bekliyor
Savunma sanayii alanında gerçekleşecek ihalelerin büyük bölümü Cumhurbaşkanlığı seçimini beklerken, gündemde Altay tankı seri üretimi ve füze ihaleleri bulunuyor.

Savunma sanayiinde, ALTAY tankı seri üretimi, uzun menzilli hava savunma füzesi, MİLGEM seri üretimi, milli jet uçağı modelinin belirlenmesi gibi kritik kararlar cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından peş peşe alınacak. Türkiye’nin en önemli savunma sanayii ihalelerinden biri olan geliştirme çalışmaları son aşamada bulunan ALTAY tankının seri üretimine ilişkin ihaleyi yapmayı sağlayacak seviyede dokümanlar SSM’ye verildi. ALTAY tank ihalesinde, prototipi geliştiren KOÇ Holding’e bağlı OTOKAR en öncelikli şirket görünüyor. Buna karşılık, yeni sahipleriyle BMC tank üretimine ilişkin ilgisini açıkladı. Mevcut üretim kapasitesi ve uzun süredir zırhlı araç üreticisi kimliğiyle FNSS de olası bir süreçte rol oynayabilir.

Savunma sanayiinde, önemli kararlar cumhurbaşkanlığı seçimlerini bekliyor. Bunlar arasında, ALTAY tankı seri üretimine yönelik ihale süreci dikkat çekti. Edinilen bilgilere göre, tasarım ve prototip geliştirme, seri üretim dosyasını hazırlamakla yükümlü OTOKAR, 2013 itibariyle seri üretime yönelik alt yüklenici işlerini de kapsayacak şekilde dosyasını Savunma Sanayii Müsteşarlığı’na sundu. Testler devam ettikçe dokümanda güncellemeler yapılacak. OTOKAR’ın ALTAY tankını tam olarak geliştirmesine ilişkin planlanan süre 2015 sonu. Bu tarih itibariyle tank seri üretime hazır halde tasarlanmış olacak. Bilgi veren kaynaklar, seri üretime ilişkin yüklenicilerin yapacağı işlerin belirlendiğini, ancak üretime ilişkin SSM’de herhangi bir karar sürecinin başlatılmadığını , muhtemelen çalışmaların sonbaharda başlayacağını kaydettiler.

ALTAY tankı geliştirme ve seri üretimi

ALTAY tankı projesinde OTOKAR, ana yüklenici olarak ana muharebe tankının tasarlanması, geliştirilmesi, prototiplerinin üretilmesi ve seri üretime hazır bir prototipin ortaya çıkarılması işini üstlendi. Ortaya çıkacak ürünün her türlü hakkı SSM’ye ait olacak. Daha sonra tankın seri üretimi yaptırılacak. SSM, seri üretim için görüşmelerin OTOKAR ile başlamasının doğal olacağını açıklamasına karşın, teknik, hukuki ve idari olarak seri üretime yönelik olarak SSM’yi bağlayan herhangi bir sözleşme bulunmuyor.

Savunma uzmanları, ALTAY tankının seri üretimine yönelik karar süreçlerinin, BMC’nin satılmasının ardından daha dikkatli takip edilmesinin doğal olacağını belirtti. Zira BMC’nin yeni ortaklarından Ethem Sancak, tank üretmek istediklerine yönelik açıklamalarda bulunmuştu. Tankın geliştirilmesine ilişkin açılan ihalede OTOKAR, BMC ve FNSS yarışmıştı. Bu üç şirket de zırhlı araç üretiminde deneyime üretim tesislerine sahip. Öte yandan, tartışmalı uzun menzilli hava savunma füzesi ihalesinin sözleşmesinin imzalanmasıyla ilgili kararın da sonbaharda alınacağı kaydedildi. Çin firması ile görüşmelerin başlatıldığı 2014 başından itibaren, Türkiye’ye yönelik NATO üyesi ülkelerin, ittifak üyesi bir ülkenin sisteminin tercih edilmesi için baskı yapılıyor. Son olarak, Çin firması ile görüşmelerin henüz tamamlanmadığı, teklif sahibi Fransız-İtalyan ortaklığı ile ABD firmasının teklif süresinin ağustos sonuna kadar uzattığı açıklanmıştı.

Kararı sonbahara bırakılan büyük ölçekli üretimlerden biri de MİLGEM korveti seri üretimi oldu. SSM, 4 adetlik MİLGEM seri üretimine ilişkin kararını da Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin tamamlanmış olacağı sonbahar aylarında verecek. MİLGEM’de, STM’nin koordinasyonunda gerçekleştirilen geliştirme çalışmalarıyla ortaya çıkan ve üretilen iki ADA sınıfı korvetlerden iki adet daha yine STM tarafından ürettirilmesi, kalan 4 gemilik seri üretimde ise yeni bir konfigürasyonla üretim yaptırılmasına yönelik çalışma devam ediyor.

www.ulasimonline.com

Bu haber toplam 1866 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim