• BIST 9079.97
  • Altın 2323.508
  • Dolar 32.3582
  • Euro 34.9461
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

İşler: İzmir'de 'turizm' kan kaybediyor

İşler: İzmir'de 'turizm' kan kaybediyor
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı ve Ege Turistik Işletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETIK) Başkanı Mehmet İşler, şehrin turizminin kan kaybettiğini ifade etti.

İzmir’e geçen mart ayında gelen turist sayısının, 2013 yılının aynı dönemine göre yüzde 20,70 azaldığını belirten Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı ve Ege Turistik Işletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETIK) Başkanı Mehmet İşler, şehrin turizminin kan kaybettiğini söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre 2013 Mart ayında İzmir'e 46 bin 41 turist geldi, bu yıl ise sayı 36 bin 511 oldu. Ocak-Mart döneminde gelen turist sayısı ise geçen yılın aynı dönemine göre 356 kişi artarak 88 bin 156'ya çıktı. Bu dönemdeki turistlerin büyük bölümü havayoluyla geldi. 2014 Mart ayında havayolu girişleri bir önceki yıla göre yüzde 11,72, denizyolu girişleri ise yüzde 40,67 azaldı. Bakanlığın verileriyle ilgili açıklama yapan ETIK Başkanı İşler, “İzmir futbol liginden düştü, sanayi liginden düştü, finans merkezi olmaktan düştü. Şimdi turizm liginden de düşüyor. Her geçen gün turizmde kan kaybediyor. Şehiriçinde yatak kapasitesi artarken fiyatları arttıramadığımız gibi Izmir'e yeni pazarlar kazandıramıyoruz. Yeni hedef kitlelere yönelemiyoruz.” dedi. Bu gerilemenin sebebinin, şehrin kanaat önderlerinin turizme üvey evlat muamelesi yapmaları olduğunu savunan Işler, “Bizler sivil toplum örgütleriyiz, aynı zamanda turizm sektörünün paydaşlarıyız. Zaten tesislerimizi doldurmak adına yurtdışı fuarlara, workshoplara, roundtriplere katılıyoruz ve oralarda kenti tanıtıp pazarlamaya çalışıyoruz. Bu çalışmamızın semeresini sadece biz değil, tüm şehir paylaşmaktadır. Tüm bunları kendi imkânlarımızla ve kendi emeğimizle gerçekleştiriyoruz.” diye konuştu.

"YETERLİ ÇABA GÖSTERİLMİYOR"

Asli görevleri kanunla belirlenmiş olan şehrin kanaat önderlerinin, İzmir turizminin tanıtımı adına yeterli destek ve çabayı göremediğini söyleyen İşler, “Yerel yönetimlerin, turizmle ilgili workshoplarla hedef kitlelere yönelmesi gerekir. Bu işi bu sene uluslararası fuarlarda Eskişehir çok iyi yaptı. Eskişehir'in yaptığı atağı yapmadığımız müddetçe biz burada başarı elde edemeyeceğiz ve İzmir, her geçen gün turizmcinin yatırım merkezi olmaktan uzaklaşacak. Eskişehir'de insanlar, ‘Mayonuzu alın, plajda buluşalım.’ diyorlar. Ankara'dan Eskişehir'e otobüslerle tur düzenliyorlar. Turizmin beşiği olan Izmir'i bugün birçok Kent, turist sayısı açısından geçmiş durumda. Kentin her tarafı deniz olmasına rağmen marka şehir olma adına önemli değerleri olan Izmir'in turizmi iyi işlenmiyor, tanıtımı yapılmıyor” dedi. Izmir Kalkınma Ajansı’nın yaptığı anketlerde de şehrin tanınmadığının ortaya çıktığını aktaran Işler, bu bilinmesine rağmen turizme kaynak ayrılmadığını, sektörün üvey evlat muamelesi gördüğünü belirtti.

"RUS PAZARI TÜRKİYE’Yİ TERCİH EDECEK"

Her şeye rağmen Umutlu olduklarını belirten İşler, “Bu aylar, sezonun rakamlarını çok belirleyici aylar değil. Bu sene Türkiye genelinde çok Bereketli bir yıl olacak, çünkü şu anda Avrupa pazarı Rusya'ya ambargo koydu. Avrupa Birliği ülkelerine Rusların gitmesi zorlaşmış oluyor. Kuzey Afrika'da sosyal ve siyasal olaylar var. Güney Avrupalı turist, artık klasik destinasyon merkezi haline gelmiş olan ülkemizi seçecektir. Tüm yılların egale edildiği bir yıl olacağa benziyor. Ayrıca TL'nin döviz karşısındaki değer kaybı, özellikle Euro bölgesi ülkeleri için Avrupa pazarında büyük değer görüyor. Şu anda rezervasyonlarımız yüzde 80’lere ulaşmış durumda. Umarım tanıtıma ve markalaşmaya bir an öce başlanır ve İzmir tanıtım ve geliştirme platformu kurularak, tek bir elden senkronize bir şekilde bir ürün olarak güzel Izmirimiz'i pazarlamaya başlarız.” şeklinde konuştu.

www.ulasimonline.com

Bu haber toplam 903 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim