• BIST 9057.89
  • Altın 2292.138
  • Dolar 32.3126
  • Euro 35.0981
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Setur'dan 'Turizmde Erişilebilirlik' semineri

Setur'dan 'Turizmde Erişilebilirlik' semineri
Setur, Engelsiz Erişim Derneği tarafından 7'nci Kemal Özceyhan Semineri kapsamında düzenlenen “Turizmde Erişilebilirlik Semineri”nde Engelsiz Erişim Derneği üyelerinin taleplerini dinledi.

Engelsiz Erişim Derneği ile birlikte gerçekleştirilen “Turizmde Erişilebilirlik Semineri”nde turizmcilerle engelli misafirleri bir araya getiren Setur, hem taraflar arasındaki beklentilerin ortaya konmasını sağladı hem de Setur’un engelsiz.setur.com.tr sitesinin nasıl daha kullanışlı olabileceği yönündeki geri bildirimleri aldı.

“Turizmde Erişilebilirlik Semineri”nde Engelsiz Erişim Derneği adına konuşan Engelsiz Erişim Derneği Başkanı Adem Vuralve Engelsiz Erişim Derneği Genel Sekreteri Engin Yılmaz ortak sunumlarında “Bizler hayatın her alanındaneşit yararlanmak istiyor, erişilebilirlik kriterleri doğrultusunda yaşamayı arzu ediyoruz. Son dönemlerde ortaya çıkan engelliler için özel tasarlanan tatil köyleri vb. uygulamaları doğru bulmuyoruz. Mevcut turizm yatırımlarında engellilerin rahatkullanabileceği değişikliklere gidilmesini hem daha maliyetsiz hem de daha doğru buluyor ve destekliyoruz” dediler.

Engelsiz Erişim Derneğince gerçekleştirilen ortak sunumda şu talepler dikkati çekti.
• Turizmle ilgili düzenlemeler yapılırken, “herkesle aynı ortamda erişilebilir tatil” ve “Bireysel Farklılıklara saygı” ilkeleri göz önünde bulundurulmalıdır.
• Turizmde sağlanan tüm olanak ve hizmetlerden engellilerin de herkesle eşit biçimde yararlanma hakları olduğu unutulmamalıdır.
• Rezervasyon sürecinde kişinin engel türü ve istediği uyarlamalar titizlikle incelenerek erişilebilir bir tatil için gerekli adımlar atılmalıdır.
• Acente, otel, tur rehberi ve tatil sırasında karşılaşılan görevlilere engelliğe bakış ve farkındalık eğitimi verilmelidir.
• Engeli kişi için, turizm mekanına girişinden çıkışına kadar yardımcı olabilecek, içinde Braille, büyük puntolu veya elektronik formatta, tatil mekanındaki günlük aktiviteler ve yemek menüleri, odadaki gereçlerin kullanımları, tatil mekanının erişilebilir haritası gibi belgelerin bulunduğu bir erişilebilirlik paketi hazırlanmalıdır.
• Tatil mekanındaki asansör, merdiven, çevre düzenlemesi, havuz ve plajlar gibi alanlarda erişilebilirlik/ulaşılabilirlik standartları karşılanmalı, yapılacak düzenlemeler belirlenirken engellilerle de işbirliği yapılmalıdır.
• Rezervasyon sürecinden tatildeki aktivitelere kadar tüm bilgilerin detaylarıyla öğrenilebileceği web sayfaları, telefon sistemleri gibi yapılar kullanıcı dostu ve erişilebilir olmalıdır.

Selen Sözer: Hedefimiz sürdürülebilir ve tekrarlanabilir modeller ortaya koymak

Setur adına konuşan Pazarlama ve Kurumsal İletişim Müdürü Selen Sözer ise konuşmasında “Setur olarak faaliyet gösterdiğimiz alanlarda, fiziki şartları iyileştirmenin yanı sıra sizlerin ihtiyaçlarını göz önünde bulunduran bir yaklaşımla yeni ürün ve hizmetler geliştirmeye odaklandık. Türkiye’de yaşayan 200.000’den fazla görme engellinin erişebileceği ve rahatlıkla kullanabileceği engelli dostu web sitemiz olan engelsiz.setur.com.tr’yi açarak sektörde bir ilki gerçekleştirdik. Geliştirilme sürecinde görme engelli dostlarımız da bizzat rol aldı. Toplamda 600’e yakın tesise ait binlerce görseli betimledik. Böylelikle görme engelli misafirlerimizin ilk kez tesisleri hayal edebilecekleri bir site oluşturduk. Engelsiz Erişim Derneği üyeleri ve turizmcilerin buluşmasına ön ayak olduğumuz bu toplantı ile almış olduğumuz görüşler doğrultusunda iseyakın zamanda mevcut sitemizi de görme engelli misafirlerimizin kullanımına uygun hale getireceğiz.” dedi.
Konuşmasına engelli dostlarının yaşam kalitesini arttırmaya yönelik çalışmalara tutkuyla devam edeceklerini dile getirerek devam eden Sözer. “Hedefimiz ve dileğimiz, projeye katılımın çalışanlarımızla sınırlı kalmaması... Kamuoyunun dikkatini çekerek, sürdürülebilir, tekrarlanabilir modeller ortaya koymak. Attığımız bu adımların birçok şirketin de benzer faaliyetlerde bulunmasına öncülük edeceğine ve topluma önemli bir katkı sağlayacağına inanıyoruz.”diye konuştu.
Daha sonra gerçekleştirilen Erişilebilir Otelcilik Uygulamaları Paneli’nde Divan İstanbul, Ramada İstanbul Asia ve Ela Quality Resort yetkilileri engelli müşteriler için geliştirdikleri otelcilik uygulamalarını paylaştılar. Turizmde Erişilebilirlik Seminerine Cosmo Mice, Elektrooptik, UP Organizasyon ve Zeta Tour sponsor oldu.

Engelsiz.setur.com.tr sitesi nasıl çalışıyor?

Mobil uyumlu http://engelsiz.setur.com.tr, görme engelliler için içerik ve kullanım kolaylığı sunuyor. Kullanıcılar, sitede yer alan içerikleri ekran okuyucu (Screen Reader) yardımı ile dinleyebiliyor ve tek bir tuşa (Tab tuşuna) basarak içerikler arasında geçiş sağlayabiliyorlar. http://setur.com.tradresinden de, tab ve enter tuşlarını kullanarak geçiş yapabilecekler.

Web sitesinin yapılış aşamasında Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuarı ile Alternatif Yaşam Derneği gibi eğitim ve sivil toplum kuruluşları ile birlikte çalışıldı. Geliştirilme sürecinde görme engellilerin de bizzat rol aldığı ve toplamda 600’e yakın tesise ait binlerce görselin betimlendiği site, görme engellilerin ilk kez tesisleri hayal edebilmelerine imkan sağlıyor.

setur2.jpg

www.ulasimonline.com

Bu haber toplam 1378 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim