• BIST 9079.97
  • Altın 2321.592
  • Dolar 32.3302
  • Euro 34.9641
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

Anadolu, turistin ve yatırımcının gözdesi

Anadolu, turistin ve yatırımcının gözdesi
Turizmde Anadolu'nun atağa geçtiğini söyleyen ATİD Başkanı Seçim Aydın, "İlgi sadece turizm amaçlı seyahat edenlerin ilgisi de değil. Yatırımcı da son yıllarda Anadolu ile daha çok ilgili" dedi.

Anadolu Turizm İşletmecileri Derneği (ATİD) Başkanı Seçim Aydın, zengin tarihi ve kültürel birikime sahip Anadolu'ya son yıllarda turistlerin ilgisinin arttığını belirterek, "Türkiye turizmi ortalama yüzde 10-12 büyüme gösterirken Anadolu turizminin büyüme ortalaması yüzde 15. Bu rakamlar bize Anadolu'nun büyüme hızının Türkiye'den daha fazla olduğunu gösteriyor" dedi.

Aydın, yaptığı açıklamada, Anadolu'nun kendi kabuğunu kırmış, dünyanın ilgisini çeken bir bölge olduğunu belirtti. 

Son yıllarda atılan adımlar ve hazırlanan eylem planlarıyla Anadolu'nun 12 ay turizme uygun hale geldiğini vurgulayan Aydın, "Anadolu'ya gelen turist sayısında önemli bir artış var. Üstelik ilgi sadece turizm amaçlı seyahat edenlerin ilgisi de değil. Yatırımcı da son yıllarda Anadolu ile daha çok ilgili" dedi.

Yerli turist de görmek istiyor

Anadolu'da otel bulunmayan illerde artık 4 ve 5 yıldızlı marka zincir oteller kurulduğuna işaret eden Aydın, Anadolu'ya turizm yatırımları gelirken turizme hizmet eden sektörlerin de yatırımlarının geldiğine dikkat çekti.

Aydın, bu hareketin turizmle ilişkili tüm çevrelere yayıldığını dile getirerek, " Turizm Anadolu'da ciddi bir atakta. Her yıl giderek de büyümekte. DünyaTurizm Örgütünün verilerine göre dünya turizmi ortalama yüzde 1-2 büyürken Türkiye turizmi ortalama yüzde 10-12 büyüme gösteriyor. Anadolu turizminin büyüme ortalaması ise yüzde 15. Bu rakamlar bize Anadolu'nun büyüme hızının Türkiye'den de daha fazla olduğunu gösteriyor. Üstelik Anadolu'ya sadece yabancı turistin ilgisi yok. Artık yerli turist de tüm zenginlikleri görüp tanımak istiyor. İç turizmdeki artışın bir diğer nedeni de tatilseverlerin erken rezervasyon gibi imkanlardan yararlanabilir hale gelmesi, bilinçlenmesi" diye konuştu.

En çok Uzakdoğu'dan geliyorlar

Seçim Aydın, Türkiye'deki ulaşım ağının turizm verilerindeki artışın en önemli unsurlardan olduğunu anlattı. Pazarlama ve tanıtım faaliyetlerinin doğru yapılmasının da turizmdeki büyümenin önemli faktörlerinden olduğunu kaydeden Aydın, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile sektörün, iç ve pazarda büyük bir tanıtım atağı gerçekleştirdiğini vurguladı.

Anadolu'yu ziyaret eden yabancıların en fazla Uzakdoğu'dan geldiğini bildiren ATİD Başkanı Seçim Aydın, "Anadolu'ya özellikle Çin, Japonya, Fransa ve Avrupa'dan vatandaşlar ilgi gösteriyor. Turistlerin yaş ortalaması 40 yaş ve üzeri fakat zamanla ortalamanın düşeceğini öngörüyoruz çünkü sadece kültür turizmi değil, yayla, spor turizmi gibi farklı alanlarda da genç kitlelerin ilgisini çekecek organizasyonlar yapılmaya başlandı" ifadesini kullandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığının 2023 yılı turizm strateji planları çerçevesinde Türkiye'de 5 bölgede kongre ve ziyaretçi büroları kurulmasının kararlaştırıldığını da hatırlatan Aydın, şunları kaydetti:

"İstanbul, Bursa, İzmir ve Antalya'da bürolar kurulmuştu ancak Ankara'da bir türlü kimse cesaret edip bu işe önderlik yapmadı. Biz de Ankara Ticaret Odası bünyesinde kongre büromuzu kurduk. Şu anda yurt dışından ve içinden bir çok büyük kongrenin Ankara'ya alınması için çalışma yapıyoruz. Kasım ayında 2 bin 500 kişilik savunma sanayi fuarı Ankara'da yapılacak. Savunma sanayi sektöründen dünya devlerinin katılacağı bir organizasyona talip olduk. Anadolu'da bir çok ilimiz bu ve bunun gibi deniz, kum, güneş turizmi dışında da milyonlarca misafir ağırlayabilecek yeterliliğe sahip."

www.ulasimonline.com

Bu haber toplam 555 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim