• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 26 °C

Hataylı 'turist rehberleri' tepki gösterdi

Hataylı 'turist rehberleri' tepki gösterdi
Hatay’ın kendi coğrafi bölgesinde, Rehber Odası bulunmasına karşın Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde başka bir odaya bağlanmasına tepki gösterdiler.

Hatay’daki turist rehberleri, bir Akdeniz kenti olan Hatay’ın kendi coğrafi bölgesinde Rehber Odası bulunmasına karşın Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde başka bir Oda’ya bağlanmasına tepki gösterdiler.
Hataylı rehberler, Uygar Mutlu, Erdi Yarıkkaya, Ahmet Muşraklı, Garip Baklacı, Hüseyin Güngör Aytaç, Sergen Bostancıoğlu ve Ekrem Hasırcı, yaptıkları açıklamayla,  Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki bir Oda’ya bağlanmalarının çalışma koşullarını zorlaştırdığını ve bir çok rehberin iş bulamadığını söylediler.
Rehberlerden Uygar Mutlu, Çukurova veya Kilikya denince birçok kişinin aklına  Alanya’dan Antakya’ya kadar olan coğrafyanın geldiğini söyledi. ‘’Akdeniz iklimi denince de neredeyse herkesin aklına Akdeniz’e kıyısı olan il ve ülkeler gelir’’ diyen Mutlu, ‘’Bu bağlamda özellikle coğrafi açıdan Adana, Mersin, Osmaniye ve Antakya’yı birbirinden ayrı düşünmek imkansızdır. Yol ve ulaşım açısından incelediğimizde de Çukurova Antakya’nın batı ile bağlantısı, ayaksız bir köprüsüdür adeta’’ dedi.

Rehber odaları

Türkiye'de mevcut Rehber odaları kurulurken coğrafya, ulaşım, iklim, tarihi doku ve bölgelerin dikkate alınmadığını gördüklerini anlatan Mutlu, şöyle konuştu:
‘’Odaların sınır ve yetki alanlarını belirlemek için coğrafya veya tarih bilgisine  sahip olmaya gerek yok, Türkiye haritasına bakmak yeterlidir. Bir Akdeniz ili olan Hatay’ın kendi coğrafi bölgesinde Rehber odası bulunmasına rağmen Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bulunan bir başka odaya bağlanmasını mantığımız almıyor. Çukurova Turizm Çalıştayı yapılırken ''Akdeniz Bölgesindeki illerin TÜRSAB’ları, Turizm İl Müdürlükleri ve turizmin bütün paydaşları bir araya gelebiliyor da bölgenin rehberleri neden bir araya gelemiyor?'' sorusu tırmalıyor zihinlerimizi. Cevabı belki mantıksız gelebilir ama gerçek şu: Hatay, bölgedeki bölgesel rehberler odasına bağlı olmadığı için buradaki rehberler bu Çalıştay’a katılamıyor. Bu cevap yeterli değil, çünkü akabinde başka sorular zuhur etmekte. İlde çok sayıda bölgesel rehber bulunmasına rağmen bu rehberler neden Akdeniz bölgesi  dışında çalışamıyorlar?
İşte bu ve buna benzer bir çok soru cevapsız kaldığı için Hatay'ın üvey evlat muamelesi gördüğünü düşünüyoruz. Öyleyse biz bu manasız ayrılığa, kopukluğa  mantıklı bir çözüm bulup tüm soru işaretlerini yok etmeliyiz.’’

Mutlu, Antakyalı yüzlerce rehber olmasına rağmen rehberlerin bir çoğunun tepki olarak İstanbul, Antalya vb illere kayıtlarını yaptırdıklarını ifade ederek, ‘’Bölge turizmini gelişmesini isteyen Bütün yetkililere sesleniyor ve Hatay'ın Coğrafi bölgesine dahil edilmesini, Hataylı Rehberlerin dışlanmışlığına son verilmesini  istiyoruz’’ şeklinde konuştu.

www.ulasimonline.com
 

Bu haber toplam 722 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim