• BIST 9067.22
  • Altın 2324.344
  • Dolar 32.3615
  • Euro 34.924
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 15 °C

Türk turistler Sakız Adası'nı ihya edecek

Türk turistler Sakız Adası'nı ihya edecek
Diğer Yunan adalarına turizmden daha az pay alan Sakız Adası kabuğunu kırıyor. Bu yıl Türk turist sayısını ikiye katlayan Sakız Adası'nı yaklaşık 100 bin Türk'ün ziyaret etmesi bekleniyor.

Türkiye kıyılarına yakın konumdaki Yunan Adaları, son yıllarda Türk turist sayısındaki hızlı artışla turizmde altın yıllarını yaşıyor. Türk turist sayısını her yıl ikiye katlayarak artıran Sakız Adası'nda, Ramazan Bayramı'nda tüm oteller dolunca Türk turistler ev ve apart kiralamaya başladı. Bu sezon hizmete alınan hızlı feribotla Çeşme Limanı'ndan 15 dakikada ulaşmanın mümkün olduğu Sakız Adası, bir kaç yıl öncesine kadar turizmden çok denizcilik ve sakız üretimiyle tanınıyordu.

Geçmişte diğer Yunan adalarına göre turizmden daha az pay alan Sakız Adası, son bir kaç yılda Türkler'in en önemli tatil merkezleri arasına girerek iddialı bir turizm adası hüviyetine büründü. Bu yıl da Türk turist sayısını ikiye katlayan Ada'yı yaklaşık 100 bin Türk'ün ziyaret etmesi bekleniyor. Açıklamalarda bulunan Sakız Adası Otelciler ve Pansiyoncular Birliği Başkanı Kytrilakis Dimitris, Ada'yı ziyaret eden Türklere ilişkin rakamların memnuniyet verici olduğuna dikkati çekti.

10 yıl öncesine kadar Türk turistlerin çok tanımadığı Ada'nın şu anda en büyük ziyaretçisinin Türkler'den oluştuğunu, birçok tesisin artık Türkçe hizmet verdiğini, restoranlarda Türkçe menüler bulunduğunu anlatan Dimitris, "Her geçen yıl ağırladığımız Türk turist sayısı artıyor. Bizim rakamlarımıza göre 2012 yılında 30 bin Türk, Sakız Adası'nı ziyaret etti, bu rakam geçen yıl 59 bin 678'e çıktı. Yaklaşık yüzde 100 bir artış yakaladık. Bu yıl da 100 bine yaklaşacağımızı düşünüyoruz. 2-3 yıl içinde çok farklı rakamları konuşuyor olacağız" dedi.

Tatilini Türkiye'nin dışında, farklı bir ülke ve kültürde yapmak isteyen Türk turistler için en kolay ve ucuz seçeneğin Yunan Adaları olduğuna dikkat çeken Dimitris, Türk turistler için sorun olan vize konusunda gümrük kapısından vize alma kolaylığının getirildiğini ifade etti. Dimitris, Türkler'in ilgisinin hızla artmasında Sakız Adası'nda Türkiye'deki birçok tatil merkezine göre daha ucuz seçenekler sunulabilmesinin de etkili olduğuna inandıklarını söyledi.
Özellikle deniz ürünleri restoranları ve eğlence mekanlarında uygulanan fiyatların daha uygun olduğunu, konaklama ücretlerinin de Türkiye ile aynı seviyede olduğunu kaydeden Dimitris, Ada'daki turizmin Türkiye'deki resmi ve dini tatillerden doğrudan etkilendiğine işaret etti. Türkiye'deki okulların kapanmasıyla başlayan turistik hareketliliğin bayram tatillerinde en yüksek noktaya ulaştığını anlatan Dimitris, Ramazan Bayramı nedeniyle Sakız'daki turizmcilerin özel bir hazırlık yaptığını, şu anda otellerin yüzde 80 oranında dolduğunu, Türk turistlerin artık Ada'ya bağlı köylerden ev ve apart kiralamaya başladığını söyledi.

SAKIZ ADASI'NA GEÇİŞLERDE YÜZDE 5 ARTIŞ

Çeşme Limanı'ndan Sakız Adası'na feribot çalıştıran firmalar da turizm rakamlarının artışından memnun. Ertürk Lines Yönetim Kurulu Başkanı Nezihe Ertürk, bu yıl ramazan ayında Çeşme'nin durgun bir sezon geçirmesine rağmen Sakız Adası'na geçişlerde geçen yıla göre yüzde 5 artış görüldüğünü bildirdi. Birçok turistin Çeşme'yi pahalı bulduğu için Sakız'a geçtiğine değinen Ertürk, "Yoğun talep nedeniyle bu yıl karşıya çalışan feribot ve gemi sayısı 6'ya çıktı. Biz her gün en az 3 sefer yapıyoruz. Ramazan Bayramı döneminde mevcut seferlerimizin tamamı doldu. Ek seferler koyacağız. Ada'ya taşıdığımız bir çok Türk, artık oteller yerine ev kiralamayı tercih ediyor. Eskiden merkezdeki otelleri tercih edenler Ada'yı tanıdıkça bizim dahi bilmediğimiz Ada'nın köylerindeki ev ve apartları kiralamaya başladı" dedi.

Sakız Adası'na geçişlerin hızla artması Çeşmeli turizmciyi rahatsız etmiyor. İlçenin belediye başkanı Muhittin Dalgıç, iki kıyının artık ortak pazarlandığını dile getirdi. İzmir'in 4,5 milyonluk nüfusa sahip olması nedeniyle Türk tarafından geçişlerin daha çok dikkat çektiğini belirten Dalgıç, "Çeşme, 15 dakikada farklı bir ülkeye geçme seçeneğini de sunması nedeniyle turistlerin tercih noktası haline geldi. Sakız'ı rakip değil ortak olarak görüyoruz. Bir çok acente Sakız ve Çeşme'yi ortak pazarlıyor. Bizim yapmamız gereken farklı ülkelerden Sakız'a gelen turisti daha fazla oranda Çeşme'ye çekebilmek olmalıdır" dedi.

Sakız'ın Çeşme'den daha ucuz olduğu iddialarına katılmadığını ifade eden Dalgıç, Türkiye'de alkollü içkilere uygulanan yüksek vergiler nedeniyle bir farklılığın oluştuğunu ancak hizmet kalitesinin Türkiye'de çok daha iyi olduğunu söyledi. Çeşme'nin 8 deniz mili uzaklığında bulunan Sakız Adası'na teknelerle 45 dakika, hızlı feribotla 15 dakikada geçilebiliyor. Gidiş dönüş 26 avroya geçilebilen Ada'da konaklama ücretleri kişi başı gecelik 50 avrodan başlıyor. Türk turistler, Ada'nın merkezinin yanı sıra Mesta ve Pirgi köyleriyle plajların bulunduğu Karfas bölgesini yoğun olarak ziyaret ediyor.

www.ulasimonline.com

Bu haber toplam 972 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim