• BIST 9079.97
  • Altın 2307.372
  • Dolar 32.3157
  • Euro 35.0355
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C

Turizmci Ramazan Bayramı'ndan umutlu

Turizmci Ramazan Bayramı'ndan umutlu
Yaklaşan Ramazan Bayramı’nda 300 binin üzerinde vatandaşın tatilini tur programlarıyla değerlendirmesi bekleniyor.

Son verilere göre bayram tatili için 200 bin kişi yerli tatil beldelerini, 125 bin kişi de yurtdışındaki yerleri tercih edecek. Nüanstur Genel Müdürü Güngör Kabak, 5 günlük tatili yıllık izin takviyesiyle 9 güne çıkaracaklarla birlikte bu sayının dahada artabileceğini kaydetti. Tatilcilerin sadece konaklama için 80 milyon TL civarında para harcamasını beklediklerini açıklayan Kabak, "Bütün masraflar göz önüne alındığında ise bu rakamın 400 milyon TL civarında olmasını bekliyoruz" dedi.

Ramazan Bayramı’nın turizm sektörüne etkisiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Güngör Kabak, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Yurtiçinde tatile çıkacaklar daha çok sahil beldelerini tercih ediyor. Bayram tatili için Antalya, Alanya, Belek, Bodrum ve Çeşme ön plandayken, Kıbrıs otelleri de dolmuş durumda. Bayramda, kültür turu arasında GAP, Karadeniz, Yaylalar, Kapadokya turları önemli yer tutuyor. 5 günlük tatili 2 gün yıllık izin alarak 9 güne çıkarmasını beklediğimiz çok sayıda insan rakamın daha da yükselmesini sağlayabilir." diye konuştu. Bayram dönemini içine alan haftada 5 yıldızlı Güney otellerinde konaklamanın ortalama bin 300 liradan başlarken, Kıbrıs’taki otellerde bin 200 ve bin 600 lira arasında değiştiğini aktaran Kabak, bu rakamın 4 yıldızlı otellerde 800 liraya kadar düştüğünü belirtti.

Tatilciler artık farklı ülkeleri tercih ediyor

Yurtdışında 3-4 yıl öncesine kadar Mısır ve Suriye’nin en çok tercih edilen beldeler olduğuna dikkat çeken Kabak, "Ancak bölgedeki sıkıntılar nedeniyle tatilciler farklı ülkeleri tercih etmeye başladı. Balkanlar özellikle Bosna sonrasında Kudüs ve Fas turları çok ilgi görüyor. Özellikle Bosna ve Fas için şunu rahatlıkla söyleyebiliriz; bu ülkeler güzel oldukları kadar vizesiz seyahat imkânı sağladıkları için de tercih ediliyor. İtalya, İspanya ve Fransa’da Avrupa’da en çok ilgi gören ülkeler. Ancak Schengen vizesi almak gerektiği için Avrupa tatili için planları erken yapmak gerekiyor." şeklinde konuştu. Otel doluluk oranlarında yılın ilk 5 ayında ciddi sorunlar yaşandığını fakat bayramın sektörün toparlanmasına katkı sağlayacağını aktaran Kabak, şunları aktardı:

"Ocak’tan Mayıs’a 5 aylık dönemde Türkiye’nin dört bölgesinde otel doluluk oranlarıyla odabaşı gelirlerin sürekli düşmesi sektörü ciddi biçimde endişelendiriyordu. Tatilcilerin sadece konaklamaya 80 milyon TL civarında para harcamasını bekliyoruz. Dediğimiz gibi 2 gün yıllık izin kullanacak olan çok sayıda vatandaşımız 9 günlük tatil fırsatı yakalayacak ve bu rakam tahminen daha da büyüyecek. Bütün masraflar göz önüne alındığında ise bu rakamın 400 milyon TL civarında olmasını bekliyoruz. Bayramın 5 gün olması tatil için oldukça geniş bir zaman dilimi anlamına geliyor. Genelde bu süreyi aileler birlikte tatil yaparak geçiriyor. Tatilcilerin özellikle de kültür turlarında ortalama yaş aralığının 30-45 yaş arası olduğunu görüyoruz. Ailelerin ekonomik sebeplerle de her şey dâhil konseptine sahip otelleri tercih ettiğini söylemek de zor değil. Ramazan ayının yaz aylarına gelmesi, seçim ve benzeri gelişmeler turizm sektöründe satışlara ciddi etkide bulunuyor. Fakat Ramazan Bayramı turizmin her alanına bayram bereketi yaşatır. Uçak ve otobüs biletinden, otel ve tur programlarına kadar bütün alanlarda satışlarda büyük artışlar bekliyoruz."

www.ulasimonline.com

Bu haber toplam 664 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim