• BIST 9058.02
  • Altın 2295.671
  • Dolar 32.3229
  • Euro 35.1342
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C

İzmir'de kruvaziyer turizmine 'kriz' darbesi

İzmir'de kruvaziyer turizmine 'kriz' darbesi
Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Ar-Ge Birimi çalışmalarıyla oluşturulan ve İzmir turizminin 7 aylık durum analizini ortaya koyan ’ETİK Exclusive Yönetim Raporları'nın 12. sayısı’ yayımlandı.

Raporda İzmir’de belgeli işletme sayısı ve “Yeşil Yıldızlı” tesislerin artışına dikkat çekilirken ekonomik krizin kruvaziyer turizmini olumsuz etkilediği hakkında bilgiler verildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın açıklamış olduğu tesis istatistiklerinin yer aldığı rapora göre İzmir’deki belgeli tesis sayısı, son bir yıl içinde 22 adetlik artışla 229’a yükseldi. Ayrıca raporda, yine aynı dönemde belgeli otel tesis sayısında da artış olduğu belirtilerek, belgeli otel sayısının 21 adetlik artışla 149’dan 170’e çıktığı bilgisi verildi. Raporda bir başka dikkat çeken açıklama ise oteller haricinde yer alan bar, lokanta gibi diğer belgeli tesis sayısı hakkında verilen bilgiler oldu. Bu tesislerin belgeli tesis sayıları 59’a çıkarken bir yıllk dönemde 5 yıldızlı otel sayısı, 12’den 20’ye doğru artış gösterdi. Yine rapora göre 4 yıldızlı otel sayıları 26’dan 29’a yükselirken özel konaklama tesisleri sayısı da 12’den 20 adete çıktı. Öte yandan raporda, İzmir’de yer alan “Yeşil Yıldızlı” tesislerin sayısının da 3’ten 9’a yükseldiği bilgisi verildi.

ETİK Exclusive raporunda, Kültür Ve Turizm Bakanlığı tarafından çevreye duyarlı tesis belgesi alan işletmelerin sayısı bilgisine de değinildi. Çevreye duyarlı tesis belgesi alan işletmelerin sayısının 121’e yükselirken Antalya ili, 62 otelle ilk sırada yer aldı. Açıklanan listede İzmir, dokuz tesisle dördüncü sırada kendini gösterdi.

İŞLER: KRİZ İZMİR KRUVAZİYERİNİ OLUMSUZ ETKİLEDİ

Raporda ele alınan diğer bir konu ise yaşanan ekonomik krizlerin kruvaziyer pazarını olumsuz etkilemesi oldu. Bu konuda açıklamalarda bulunan ETİK Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, ’’Ortadoğu bölgesinden yayılarak Akdeniz çanağına kadar uzanan sularda istikrarı ve ticareti etkileyen siyasi istikrasızlık, İzmir’in kruvaziyer trafiğini de maalesef olumsuz etkiledi. Bu bakımdan İzmir, yılın 7 aylık döneminde kruvaziyer yolcu trafiğinde yüzde 52 dolayında gerileme yaşadı. Geçen yıl 242 bin olarak gerçekleşen yolcu trafiği, bu yıl 116 bine kadar düştü.’’ ifadelerini kullandı. Benzer bir durumun Antalya, Alanya, Kuşadası ve Marmaris gibi limanlarda da görüldüğünü sözlerine ekleyen İşler, İzmir’de bu yıl yaşanan düşüşün, Ortadoğu’daki olaylar sonucu bazı gemilerin hat değiştirmesi, liman değiştiren hatların İzmir’e uğramaması ve bütün Doğu Akdeniz’de kruvaziyer turizmde bir düşüş olmasının önemli rol oynadığını ifade etti. Ortadoğu’da yaşanan istikrarsızlığa da dikkat çeken İşler, ’’Bölgedeki istikrarsızlık nedeniyle şirketler, güvenli liman olarak Batı Akdeniz’e yöneliyor. Öte yandan yeni pazar olan Çin’e de kayma var. Diğer yandan Ortadoğu’daki olaylar nedeniyle MSC ve Costa şirketleri, İzmir’e 10 yeni sefer ekledi. Bunun yanında P&O Aurora ve İzmir’e daha önce hiç gelmeyen Silversea firması, Spirit ve Cloud gemileri ile İzmir’e dört ek sefer koydu.’’ şeklinde konuştu.

İZMİR KRUVAZİYERLERİ YÜZDE 52,2 AZALDI

Son olarak Ocak ve Temmuz aylarında Türkiye kruvaziyer yolcu trafiğinde yaşanan değişimi 2013 ve 2014 yıllarıyla karşılaştırmalı olarak inceleyen raporda İzmir’deki kruvaziyer yolcu trafiğinin, 2013 yılında 242 bin 540 iken 2014 yılında 116 bin 27’ye gerileyerek yüzde 52, 2 değer kaybettiği görüldü. Ege’nin önemli turizm bölgelerinden Bodrum ise kruvaziyer yolcu sayısı bakımından 7 bin 538'den 14 bin 456'ya yükselerek dikkat çekmeyi başardı.

www.ulasimonline.com

Bu haber toplam 920 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim