• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C

Doğa Harikalarımız Yok Oluyor!

Doğa Harikalarımız Yok Oluyor!
BirdLife International tarafından hazırlanan raporda, dünya çapında yok olmak üzere olan 350'den fazla doğa alanının 4'ünün Türkiye'de bulunduğu açıklandı.

BirdLife International'ın (Dünya Kuşları Koruma Kurumu) hazırladığı bilimsel rapora göre, dünyanın en önemli doğal alanlarının 350'den fazlası tamamen yok olmak üzere. Bu doğa harikası alanlardan dördü ise Türkiye'de. Dicle Vadisi, Burdur Gölü, Ereğli Ovası, Seyfe Gölü yok oluşa en yakın Önemli Kuş ve Biyoçeşitlilik Alanları olarak raporda yer aldı.

Rapor, tüm dünyadan 3 binin üzerinde doğa korumacının, akademisyenin ve yerel halk temsilcisinin katılımı ile Sidney'de gerçekleşmekte olan IUCN (Dünya Doğayı Koruma Birliği) Dünya Parklar Kongresi'nde düzenlenen basın toplantısında paylaşıldı. Önemli Kuş ve Biyoçeşitlilik Alanları (ÖKA), hem kuş türleri hem de diğer doğal varlıklar açısından öncelikle korunması gereken alanları tanımlıyor. Küresel ölçekte belirlenen 12 binden fazla ÖKA, aynı zamanda doğa koruma alanındaki en büyük ağ. Bunların 356 tanesi "tamamen yok olmak üzere" kategorisinde.

Hasankeyf, Ilısu Barajı nedeniyle yok olmak üzere

Raporda yer alan Türkiye'deki dört alan ise Dicle Vadisi, Burdur Gölü, Ereğli Ovası ve Seyfe Gölü. Hepsi de yanlış su ve tarım politikaları nedeni ile yok oluyor. Hasankeyf'in de içerisinde yer aldığı Dicle Vadisi, çok tartışmalı Ilısu Barajı nedeni ile tamamen yok olmak üzere. Dicle Vadisi, doğal zenginliklerinin yanı sıra, tüm dünyada UNESCO Dünya Mirası Listesi kriterlerinin 10'da 9'unu karşılayan tek yer olan Hasankeyf'i barındırdığı için kültürel açıdan da vazgeçilmez bir zenginlik.

018112014_melani.jpg

Burdur ve Tuz gölü tehlike altında

Burdur Gölü ise, göle akan akarsuların önü barajlarla kesildiği ve yer altı suları sondaj kuyuları ile aşırı miktarlarda çekildiği için son 35 yılda üçte bir oranında küçüldü. Gölün ekolojik özelliklerini tamamen kaybetmek üzere olmasına rağmen halen barajlardan göle su salınmamakta. Tuz Gölü'nün bulunduğu Konya Havzası'nda yer alan Ereğli Ovası'nın hikayesi de farklı değil. Ovayı besleyen nehirler ve yer altı su rezervleri, barajlar ve sondaj kuyuları nedeni ile kurudu. Tuz Gölü'nde bu sene flamingolar üreyemedi. Seyfe Gölü de aynı nedenler ile tamamen çölleşmek üzere olan başka bir doğa harikası.

"Çözüm için bir an önce somut adımlar atılmalı"

BirdLife International (Dünya Kuşları Koruma Kurumu) Bilim Direktörü Melanie Heath basın toplantısında yaptığı açıklamada "Tüm dünyada bu alanları 1970'li yıllardan beri araştırmakta ve izlemekteyiz. İnsan kaynaklı nedenlerle gerçekleşen bu yok oluş özellikle yerel halklar olmak üzere toplumların tamamını etkilemekte. Başta hükümetler tarafından olmak üzere, bu alanların kurtarılması ve korunması için gereken önlemlerin alınması ve çözüm için bir an önce somut adım atılması zorunlu" dedi.

www.ulasimonline.com

Bu haber toplam 1174 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim