• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C

Ford Otosan, ISO Çevre Ödülü'nü Kazandı

Ford Otosan, ISO Çevre Ödülü'nü Kazandı
Ford Otosan çalışanlarının gönüllü katkısı ve OİB işbirliğinin ortaya çıkardığı bu anlamlı proje ile Ford Otosan'ın toplumsal duyarlılığı bir defa daha ödüllendirildi.

Amerika'ya ihraç edilen Transit Connect'in geliştirme çalışmalarından arta kalan camlar tablo oldu, elden edilen gelirle, Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi "Yeşil Bina"ya dönüştürüldü.

Toplumsal problemlere kalıcı çözüm sağlamak üzere muhtelif sosyal mesuliyet projelerini yaşama geçiren Ford Otosan, "Arka Pencere" projesiyle 14. İSO Çevre ve Enerji Ödülleri organizasyonu tarafından Çevre ve Sürdürülebilirlik Yönetimi kategorisinde ödüle layık bulundu. Düzenlenen merasimde, ödülü Ford Otosan Satın Almadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Kabatepe, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, İSO Yönetim Kurulu Üyesi ve Çevre ve Enerji Kurulları Başkanı M. Ata Ceylan ve İSO Başkanı Erdal Bahçıvan'ın elinden aldı.

Törende bir konuşma yapan Kabatepe, projeye gönüllü katkıda bulunan Ford Otosan çalışanlarına ve işbirliği yapan OİB Eğitim Vakfı'na teşekkür ederek şunları söyledi: "Ford Otosan olarak ticari işlerimize olduğu kadar; engellilik, eğitim, sıhhat ve etraf konuları öncelikli olmak üzere toplumsal problemlere da büyük ehemmiyet ve öncelik veriyoruz. Bizim gibi büyük çaplı şirketlerin bunu yapması gerektiğine içtenlikle inanıyoruz."

Ford Otosan'ın bugüne kadar su bazlı boya arıtma tesisleri ve yüzde 85 oranında geri dönüşümlü vasıta üretimi ile çevreye duyarlılıkla hareket ettiğini hatırlatan Kabatepe, "Atıl panelleri sanat eserine dönüştüren bu proje ile çevreye olan duyarlılığımızın ödüllendirilmiş olmasından sevinç ve gurur duyuyoruz" dedi.

Bu okuldan mezun olan öğrencilerin etraf bilinci ile eğitildiklerini dile getiren Kabatepe, sözlerine şu şekilde devam etti: "Türkiye'nin gelişen endüstrisi ile enerji ihtiyacını gün geçtikçe artmaktadır. 'Yeşil Bina' gibi tasarruf sağlayıcı faaliyetler bu ihtiyacın dengelenmesinde mühim rol oynamaktır. Ülkemizin başka bir mühim problemi nitelikli işgücü ihtiyacına hizmet eden okulumuzda enerji tasarrufu ismine böyle mühim bir proje gerçekleştirerek çifte katkı sağladığımıza ve Türkiye'nin aydıınlık geleceğine bir pencere açtığımıza inanıyoruz. "

ARKA PENCERE PROJESİ HAKKINDA:
Transit Connect'lerin "Arka Pencere"leri tablo oldu, okulun çevreci dönüşümü için gelir sağladı
Amerika'ya ihraç edilen Transit Connect modellerinin şoför koltuğu arkasındaki camı üretmek için yapılan parça geliştirme çalışmalarından arta kalanlar, 'Arka Pencere' projesi ile yeniden kazanıldı. Atatürk fotoğraflarından Osmanlı eserlerine, Koç Müzesi'nde sergilenen Klasik Otomobil koleksiyonundan Çanakkale Zaferi'nin en hususi karelerine kadar birçok resim, üretim fazlası panellere bastırılarak birbirinden güzel tablolar elde edildi. Bu tablolar bağış usulüyle satıldı ve elde edilen gelir, Bursa'da bulunan Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nin çevreci yapı olması için gereken dönüşüme harcandı.

"Yeşil Bina" sertifikası İngiltere'den geldi

Okul yönetimi İngiltere'deki Bina Araştırma Kurumu (BREEAM) Breeam In Use sertifikasyonuna sahip olmak için değerlendirme süreçlerinden geçti. Bu süreçte, okulun ekolojik test raporu oluşturuldu ve çatıya güneş enerji sistemi kurularak okulun kendi enerjisini kendi üretebilir hale gelmesi sağlandı. Proje kapsamında okulda; yüzde 30 elektrik ihtiyacını karşılayacak solar sistem kuruldu, yüzde 30 su tasarrufu sağlamak amacıyla musluklara kartuş/perlatör takıldı. Elektrik ve su tasarrufu için selonoidli vanalar ve sensörler takıldı. Çevre çalışmaları için, sivil savunma uzmanları eşliğinde acil vaziyet raporları hazırlandı, yangın ve afet risk analizleri yapıldı. Okul bahçesine bisiklet parkı yapıldı, yangın ihbar santralına acil durumda telefonla davet gönderecek modül takıldı. Acil vaziyet planları hazırlanarak ilgili personel ve öğrencilere eğitim verildi. Geri dönüştürülebilir atık toplama alanları oluşturuldu. Bina kullanım kılavuzu, satınalma ve etraf politikası kitapçığı hazırlandı, kullanıcı memnuniyet araştırmaları yapıldı. Tüm hazırlıkların ardından, İngiliz menşeili BREEAM firmasına başvurularak, okula ''Yeşil Bina Sertifikası'' alındı. Böylece TBMM ödüllü Türkiye'nin ilk Otomotiv Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, "Türkiye'nin ilk Yeşil Bina Sertifikalı Okulu" haline getirilmiş oldu.

www.ulasimonline.com

Bu haber toplam 1257 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim