• BIST 9093.58
  • Altın 2324.208
  • Dolar 32.3676
  • Euro 34.9781
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C

100 yıllık demiryolu hayali gerçek oluyor

100 yıllık demiryolu hayali gerçek oluyor
Antalya’nın 100 yıllık demiryolu hayali startı verilen Eskişehir- Antalya hattı ile gerçek oluyor. Bölge iş dünyası komşu illerdeki OSB’lerin yüklerinin Antalya Limanı’na ulaştırılması için ‘’Baladız-Keçiborlu’’ hattının öncelikle bitirilmesini istiyor.

Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığı’nın Antalya’yı, İstanbul ve Kapadokya’ya bağlaması planlanan Eskişehir-Antalya Hızlı Demiryolu Projesi’ne start vermesi Antalya iş dünyasında sevinçle karşılandı. İş çevreleri 9 milyar TL keşif bedelli proje ile Antalya-İstanbul arasının 3-4 saate düşeceğini belirterek, Konya, Afyonkarahisar, Burdur, Isparta’daki OSB’lerin Antalya Limanı’na bağlanması için Baladız-Keçiborlu hattının da bir an önce bitirilmesi gerektiğini ifade etti. 

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak (üstte), bu proje ile Antalya’nın ulusal ve uluslararası demiryolu ağına bağlanacağını belirterek, “Demiryolu Antalya’nın 100 yıllık hayaliydi. Antalya’nın 6.3 milyon ton tarımsal üretim potansiyeli var. Türkiye ve Avrupa’nın turfanda sebze ihtiyacını Antalya karşılıyor. Hızlı demiryolu projesi gerçekleşirse fiyatlar ucuzlar. Sanayicinin maliyetleri azalır. Antalya katma değeri yüksek olan bir kent. Hızlı tren Antalya’nın katma değerini daha da artıracak. Demiryolu gerçekleşirse, Antalya-İstanbul arası 3-4 saate düşecek. Antalya-Ankara arası da çok kısa sürecek” diye konuştu. Antalya’ya 2 hızlı demiryolu hattı yapılması gerektiğini vurgulayan Budak, “Öncelikle Afyon-Antalya arasındaki hattın yapılıp, bölge yükünün bir an önce Antalya Limanı’na bağlanmasını istiyoruz” dedi. 

AKP Antalya Milletvekili Sadık Badak da Eskişehir-Antalya Hızlı Demiryolu projesinde ‘Baladız-Keçiborlu’’ hattının öncelikle bitirilmesinin önemli olduğuna belirterek, “Çünkü böylece bölgedeki 5 OSB’nin yükü denize inip Antalya Limanı’ndan dünyaya açılmış olacak” dedi.

Kent 3 tren hattıyla Türkiye’ye bağlanacak

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı kenti ‘Antalya-İstanbul’, ‘Eskişehir- Antalya’ ve ‘Antalya-Konya- Kayseri’ hızlı demiryolu projeleri ile 3 koldan Türkiye’ye bağlamayı planlıyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Konya Ereğli’de yaptığı açıklamada Konya’yı demiryolu ile Antalya’yla buluşturacaklarını vurgulayarak şöyle demişti, “Konya-Karaman- Ereğli-Ulukışla-Mersin-Adana hattı ile Samsun’dan Çorum’a Kırıkkale’ye Kırşehir’e, Aksaray’a Ulukışla’ya oradan da Adana’ya, Mersin’e Akdeniz’e ulaşıyoruz. Antalya’dan Konya’ya, Kayseri’ye kadar uzanan bir hızlı tren projesi olacak. Bu da inşallah bölgenin turizm potansiyelini artıracak.”

"Artık Antalya’ya gelen turisti Burdur ve Isparta’ya çekebiliriz"

Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Keyik de hızlı demiryolunun özellikle Batı Akdeniz Bölgesi’ne lojistik açısından büyük katkı sağlayacağını ifade ederek, “’’Hızlı demiryolu ile Batı Akdeniz ile İstanbul ve Ankara arasındaki yol kısalacak. Artık Antalya’ya gelen turisti Burdur ve Isparta’daki tarihi ve turistik yerlere kolaylıkla çekebileceğiz. Batı Akdeniz yük taşımacılığında çok önemli merkezlerden biri. Bölgemizde günlük bin- bin 500 Tır sirkülasyonu var. Karayolu da çok rahatlayacak. Taşıma ücretleri aşırı pahalı. Hızlı Demiryolu ile bu maliyetler de azalacak. Böylece bölgenin yükü Antalya Limanı’ndan dünyaya dağıtılacak’’ şeklinde konuştu.

www.ulasimonline.com

Bu haber toplam 1981 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim