• BIST 9079.97
  • Altın 2304.725
  • Dolar 32.3425
  • Euro 35.1032
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Etiyopya'da Türk Şirketi'nden 1,7 Milyar Dolarlık Demiryolu Projesi

Etiyopya'da Türk Şirketi'nden 1,7 Milyar Dolarlık Demiryolu Projesi
Etiyopya’da, Türk firması Yapı Merkezi Holding’in inşa edeceği 1,7 milyar dolarlık “Awash Waldia-Hara Gabaya Demiryolu Projesi” için temel atma töreni düzenlendi.

Amhara Eyaleti’nin Kombolcha kentindeki törende konuşan Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn, demiryolu projesinin sadece ülkedeki kentleri birbirine bağlamayacağını, gelecekte Afrika ülkeleriyle de bir demiryolu ağı kurmayı planladıklarını belirtti.

Şu anda ülke genelinde bin 500 kilometrelik demiryolu projesinin devam ettiğini aktaran ve Etiyopya halkından projeye destek vermelerini isteyen Desalegn, projeye kredi veren Türk Eximbank’a da teşekkür etti.

Demiryolunun kalkınmadaki önemine değinen Desalegn, söz konusu projenin imzasını 2 yıl önce attıklarını, bu sürede de kredi ve ekonomik destek aradıklarını anlattı.Bu süreci “ekonomi diplomasisi” olarak adlandıran Hailemariam Desalegn, bunda başarılı olduklarını ifade etti.

Ulaşım sektörünü havayoluyla desteklediklerini, ülkede hali hazırda 22 havaalanı olduğunu, bunun 4’ünün uluslararası olduğunu hatırlatan Başbakan Desalegn, bu projede gösterdiği çabadan dolayı Yapı Merkezi Holding’e teşekkür etti.

Büyükelçi Yavuzalp

Türkiye’nin Addis Ababa Büyükelçisi Osman Rıza Yavuzalp de törende yaptığı konuşmada, böyle tarihi bir günde Etiyopya’da görev yapmaktan gurur duyduğunu söyledi. Proje için Türk ve Etiyopya hükümetlerinin işbirliği içerisinde çalıştığını vurgulayan Yavuzalp, demiryolunun kalkınmakta olan ülkeler için önemli olduğunu vurguladı.

Büyükelçi Yavuzalp, projenin Etiyopya’ya katkı sağlayacağını da sözlerine ekledi.

Yapı Merkezi Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Arıoğlu da konuşmasında, projenin sadece Etiyopya kentlerini değil Etiyopya ile Türkiye’yi de eskisinden daha çok birbirine bağlayacağını söyledi.

Türkiye ile Etiyopya arasındaki ilişkilerin iyi olduğuna dikkati çeken Arıoğlu, “Eğer hızlı gitmek istiyorsanız yalnız yürüyün, eğer uzağa gitmek istiyorsanız birlikte yürüyün, Yapı Merkezi de uzağa gitmek istiyor izin verin beraber gidelim” dedi.

Arıoğlu, projeye destek veren başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Türkiye ve Etiyopya hükümetlerine de teşekkür etti.

Bu haber toplam 4028 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim