• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C

Çin'in çılgın tren projesi İstanbul'u Tibet'e bağlayacak

Çin'in çılgın tren projesi İstanbul'u Tibet'e bağlayacak
Çin Nepal ve Tibet arasında demiryolu çalışmalarına başlıyor. Himalayalar’ın altında açılacak tünellerden geçecek trenin 2020 yılında hizmete girmesi planlanıyor.

Projeyle İstanbul’dan Katmandu’ya direkt uçan bir kişi buradan da trenle ‘Yasak Şehir Tibet’e ulaşabilecek.

SON dönemde demiryolu yatırımlarına hız veren Çin, bölgedeki turizmi artırmak için mühendislik rekoru kırmaya hazırlanıyor… Bugün halı hazırda Çin Qinghai Eyaleti’yle Tibet’in başkenti Lhasa arasında bir demiryolu hattı var.

Fakat hat Lhasa’da son buluyor. Bunun nedeni ise Himalayalar’ın izin vermemesi. Çin, yaklaşık 2.000 kilometrelik hattı, Nepal’in başkenti Katmandu’ya kadar uzatmak için düğmeye bastı. Çinli yetkililer tarafından son dönemin en büyük mühendislik hamlesi olarak nitelendirilen projeyle birlikte Nepal ve Tibet, Himalayalar’ın altından geçecek bir tünelle bağlanacak.

MALİYETİ BELLİ DEĞİL

Projenin 2020’ye kadar tamamlanması beklenirken maliyeti konusunda ise herhangi bir açıklama yapılmadı. Turizm açısından bölgenin en canlı ülkelerinden biri olma potansiyeline sahip Nepal’in sınırları içinde 8 bin metrenin üzerinde yaklaşık 14 zirve bulunuyor. Bu da ülkeyi özellikle tırmanışla uğraşanlar için eşsiz bir yer yapıyor. Söz konusu projeyi Tibet’in istediği belirtilirken, uzun süre boyunca gerginliğin eksik olmadığı Çin-Tibet ilişkilerinin de bu projeyle birlikte artık tamamen düzelmesi bekleniyor.

Nepal’e direkt uçuş

THY Nepal’in başkenti Katmandu’ya direkt uçak seferleri başlatmıştı. Seferlere de oldukça yoğun ilgi var. Buradan Tibet’e gitmek isteyenler ise Lhasa’dan uçağa binmek zorunda. Bu da hem saatleri açısından her zaman uygun olmuyor hem de Lhasa-Tibet seferleri aradaki mesafeye nazaran son derece pahalı uçuşlar.. Arada bir tren hattı olursa, İstanbul’dan Katmandu’ya giden bir kişi buradan da trene atlayarak keyifli bir yolculuğun ardından Tibet’e ulaşabilir.

Bu haber toplam 3880 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim