• BIST 9079.97
  • Altın 2324.068
  • Dolar 32.3623
  • Euro 34.9104
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Gürcistan Demiryolları Viking Projesi'ne katıldı

Gürcistan Demiryolları Viking Projesi'ne katıldı
15 Nisan 2015’de Vilnius’da düzenlenen, Viking Uluslararası İntermodal Nakliye ve Lojistik üye tolantısında, açıklanan karar doğrultusunda Viking projesine Gürcistan Demiryolları’da katıldı.

Toplantıda, Gürcistan Demiryolları için; Vikng projesi için genişleme ve büyüme olanağı sağlayacak bir katılım olarak nitelendirildi. Mevcut ulaşım ağında İskandinavya-Karadeniz-Türkiye arasında bağlantı sağlayan proje, bu sayede Belarus-Ukrayna Romanya -Bulgaristan-Gürcistan üzerinden Orta Asya’ya ulaşabilecek.

Haritada görüldüğü üzere 2 önemli bağlantıdan biri Moldova üzerinden, diğeri ise drekt Ukrayna-Romanya bağlantısıyla, Türkiye Halkalı’da sonlanmakta. Bundan sonrası da, Türkiye üzerinden haritada belirtilmeyen Arap yarımadası, İran ve İzmir Limanı’yla Ege ve Akdeniz gözüküyor. Tabi Akdeniz için Mersin Liman Bağlantısı da önemli. Neyse, asıl aklıma takılan şu; Şu an için Ermenistan-İran arasında bir demiyolu projesi yapım aşamasında. Bunun yanında, Ermenistan-Gürcistan arası bağlantının da iyileştirilmesi söz konusu. Gürcistan’ın da projeye katılmasıyla birlikte, diğer projeler tamamlandığında, İleriki yıllarda, Karadeniz-Gürcistan üzerinden, İran- Pakistan veya İran-Orta Asya ve hatta İran Bandaar Abbas Limanı üzerinden Hint Okyanusu ve Güney Asya bağlantısı sağlanabilir. Neden bu bağlantıdan bahsettim, az önce bahsettiğim güzergahlar arasında, Gürcistan yerine, Türkiye üzerinden bu bağlantı sağlanabilir. Bu durum ülkemiz için büyük bir avantaj olur fakat, biz, her nedense Avrupa’yı, Gürcistan üzerinden hızlı bir şekilde Orta Asya ve Hazar bölgesine bağlayacak projeleri bir an önce bitirmek yerine, başka işlerle meşgul olduğumuz için, bu önemli bağlantıda ülkemizin olmamasına şaşırmamak gerek. Diğer ülkelerin projeleri tamamlandığında, yukarıda bahsettiğim güzergahlarda ülkemize gerek kalmayacak, sadece şayet bugünlerde süren Suriye ve Irak’daki karışıklık biterse, arap yarım adası içi bir bağlantı olabilecek. Bunun yanında Ege ve Akdeniz bağlantısı da var. Fakat asıl pastanın büyüğünü Gürcistan Demiryollarının 15 Nisanda yaptığı hamle ile Gürcistan kapacak.

Diğer taraftan, Bulgaristan-Yunanistan arasındaki demiryolu projesi de gündemde. Bu şekilde, Karadeniz-Ege bağlantısı düşünülüyor. Bu projeyle birlikte şayet, ileride Yunanistan da Viking projesine katıldığını düşündüğümüzde, Yunanistan’ın Pire limanı üzerinden Ege ve Akdeniz bağlantısı da sağlanmış olacak. Bu da doğal olarak ülkemizi etkileyen bir süreç olacak. Şimdilik bunlar benim öngörüm. Fakat diğer ülkelerin şu anda ve gelecekte yapılan/yapılacak demiryolu projelerine baktığımızda bu öngörümün, dünya siyasi politikalarını da hesaba katarak, gerçekleşmesi büyük olasılıkla muhtemel olabileceğini söyleyebilirim.

Bu haber toplam 4222 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim