• BIST 9079.97
  • Altın 2306.679
  • Dolar 32.3389
  • Euro 35.0963
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C

Kars turizmine beyaz vagonlu destek

Kars turizmine beyaz vagonlu destek
Kazım Karabekir Paşa’nın Kars’taki “Beyaz Vagon”u, bölgenin turizm potansiyelini yükseltmek ve özellikle Rus turistlerin bölgeyi daha çok ziyaret etmesini sağlamak amacıyla turizm destinasyonuna alındı.

Rusya ile 13 Ekim 1921’de imzalanan Kars Antlaşması’nın ardından Rus heyetince dönemin 15. Kolordu Komutanı Kazım Karabekir Paşa’ya hediye edilen, tarihi İstasyon Mahallesi’ndeki Kars Müzesi’nin bahçesinde sergilenen, 13 metre uzunluğundaki “Beyaz Vagon”u geçen yıl 12 bin yerli ve yabancı turist ziyaret etti.

Dinlenme salonu, yemek salonu, kalorifer odası ve banyo bulunan vagonun dış cephesinde Osmanlıca, Rusça ve Kiril alfabesiyle “Bu beyaz vagon, Kazım Karabekir Paşa’ya Kızıl Ordu tarafından hediye edilmiştir” yazısı yer alıyor.

Vagonun daha fazla turist tarafından ziyaret edilmesini hedefleyen İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, çalışma yürütüyor.

Kars Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kars’ın tarihi eserleriyle ön plana çıkan marka bir kent olduğunu söyledi.

Kars’ta tarihin izlerini taşıyan bütün objeleri koruyarak turizm faaliyetleri içinde değerlendirmeye aldıklarını ifade eden Doğanay, “Beyaz Vagon”un turizm destinasyonları içinde bundan sonra daha çok yer bulacağını belirtti.

“Beyaz Vagon”un Türk ve Rus tarihinin izlerini taşıdığını, özellikle Rus turistlerin bölgeyi daha çok ziyaret etmeleri açısından büyük önem arz ettiğini vurgulayan Doğanay, şunları kaydetti:
“Doğu Cephesi Komutanı Kazım Karabekir Paşa, 3 Aralık 1920’de Gümrü Antlaşması’nı imzalamaya gittiğinde Rus generallerine hediye olarak beyaz atlar götürmüş. Buna çok sevinen Rus heyeti, daha sonra 13 Ekim 1921’de Kars Antlaşması’nı Kars’ta imzalamaya geldiklerinde beyaz atların karşılığında bir jest yaparak çalışma ofisi ve gezi amaçlı kullanılmak üzere Moskova’da özel olarak yaptırdıkları Beyaz Vagon’u, Kars’a getirerek Kazım Karabekir Paşa’ya hediye etmiş.”

Kars bölgesinde 15. Kolordu ve Doğu Cephesi Komutanı Kazım Karabekir Paşa’nın 1921-1923 yıllarında Kars ve Erzurum arasında iş ve seyahat gezilerini bu vagonla yaptığını anlatan Doğanay, Kazım Karabekir Paşa’nın vagonu çok sık kullandığını dile getirdi.

 “Bu vagon, paşanın evi gibiydi”

Doğanay, Karabekir Paşa’nın zamandan tasarruf etmek amacıyla seyahatler sırasında bu vagonda tarihi kararlar da alındığını belirterek, şunları söyledi:

“Aslında bu vagon, paşanın evi gibiydi. Kara trene bu beyaz vagonun bağlandığını görenler, Kazım Karabekir Paşa’nın seyahat ettiğini anlıyordu. Paşa’nın, zamandan tasarruf ederek yanındaki heyetiyle tarihi karaları bu vagonun içinde aldığı biliniyor. Vagon, 1923 yılında Kazım Karabekir Paşa, İstanbul 1. Ordu Müfettişliğine atandıktan sonra Kars Sarıkamış Tren Garı’nda bırakılmış. Daha sonra 1981 yılından itibaren Kars Müzesi’nin bahçesine getirilerek korumaya alındı. Bir süre sonra bunun içerisinde çeşitli restorasyonlar yapılarak, paşaya ait yazılar, evraklar, Kars Sarıkamış gezisindeki fotoğraflar çerçevelenip vagon içine asıldı. Tarihin bir tanığı olarak burada ziyaretçilerin hizmetine sunuldu. Bundan sonra amacımız bu tarihi vagonu turizm destinasyonları içinde daha çok değerlendirip daha fazla turistin ziyaret etmesini sağlamak.”

Kars’ta Kanlı Tabya olarak bilinen tarihi taş mekanların, Doğu Cephesi’ni anlatan Harp Tarihi Müzesi haline getirileceğini, Beyaz Vagon’un da bu müzenin bahçesinde yerini alacağını anlatan Doğanay, “Hedefimiz, 2016 yılında bu müzeyi de turizm destinasyonları içine alarak yerli ve yabancı turistlerin hizmetine açıp turizm potansiyelini daha da artırmak çünkü Kars, bunu hak ediyor. Kars’a gelen turist bilinçli bir turisttir. Kars, tesadüf bir şehir değildir. Kimliği olan ve 15 kent arasında marka şehir ilan edilen bir kenttir” diye konuştu.

Bu haber toplam 2632 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim