• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C

Yerli üretim vagon yerine Çek Cumhuriyeti’nden vagon

Yerli üretim vagon yerine Çek Cumhuriyeti’nden vagon
Türkiye cari açığı kapatmanın uğraşını verirken Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin, kalite ve fiyatta Çin’in bile rekabet edemediği Bursa’daki yerli üretim vagon yerine Çek Cumhuriyeti’nden vagon alımına hazırlandığı öne sürüldü.

İddialara göre, iktidar partisinin temsilcileri 7 Haziran seçimleri öncesinde hem hızlı trenin hem çevre yollarının Antalya EXPO 2016’ya yetiştirilmesi için gerekenin yapılacağı, mevcut Hafif Raylı Sistem’in (ANTRAY) önce havalimanı, ardından EXPO 2016 Alanı’na kadar uzatılacağı ve bu yatırımlarında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın yapacağı sözünü verdi.

Ancak vagon alımı dahil yaklaşık 300 milyon TL’ye mal olması beklenen ANTRAY 2. Etap Raylı Sistem Hattı için şuana kadar yürütülen bir altyapı çalışması da yok. Üstelik EXPO 2016’ya 9 ay gibi bir süre kalmasına rağmen, projenin ne zaman ihaleye çıkacağı da belli değil. 18 Km’lik hat bugün itibariyle ihaleye çıkmış olsa dahi projenin 1.5 yıldan önce bitirilmesi mümkün değil. Hal böyle iken Antalya Büyükşehir Belediyesi, daha ortada olmayan etapta kullanılacak 18 vagon için 25 Ağustos’ta ihaleye çıkma kararı aldı.

MİLYONLARCA AVRO ÇEK’E…

İşte asıl tartışma da buradan başladı. Çünkü ihale şartnamesine konulan “yüklenici vagonları 6 ayda teslim edecek” koşulu çeşitli iddiaların dillendirilmesine neden oldu. Kaldı ki ihale öncesi Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in danışmanıyla birlikte Çek Cumhuriyeti’ndeki Skoda’nın vagon fabrikasının ziyaret ettiği iddiaları, olayı daha da karıştırdı. Çünkü bu durum “adrese teslim ihale” iddialarını da gündeme getirdi. Hükümet cari açığı kapatmanın yollarını ararken, eğer bu iddialar doğruysa Antalya Büyükşehir Belediyesi, milyonlarca avroyu Çek ekonomisine aktarmış olacak.

KALİTESİ TARTIŞMALI…

Bu arada Başkan Türel’in Bursa’dan aldığı İpekböceği Tramvay üretim tesislerine gezi davetini geri çevirdiği de öne sürüldü. Yine Başkan Türel’in “raylı sistem hattı en az 1.5 yılda tamamlanır. Vagon teslimat sürelerini 10 aya çıkarabilirsiniz. Bu rekabetin önünü açar” şeklindeki uyarıları da dikkate almadığı iddia edildi.

Oysa Antalya Büyükşehir Belediyesi, Konya’da kullanılan ve kalitesi sürekli tartışılan Skoda marka vagonlar yerine, tercihini Bursa’dan yana kullanırsa hem fiyatta hem de kalite daha iyi bir çözüme imza atmış olacak. Üstelik milyonlarca Avro, Türk ekonomisinde kalacak ve istihdama da ciddi katkı sağlanmış olacak.

Kaldı ki Bursa’da Durmazlar Makine tarafından üretilen yüzde 100 yerli olan İpekböceği vagonlarının hem kalitesi hem de fiyatında, Çin bile rekabet edemezken… Yine Almanya’nın dünya devi firması Siemens bile vagonlarını Bursa’ya yaptırırken…

Bu haber toplam 2588 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim